ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Νέα διάταξη που εισάγει ένα προαιρετικό σύστημα σήμανσης για τρόφιμα με στόχο τη μείωση της παχυσαρκίας, υπέγραψαν οι Υπουργοί Υγείας, Γεωργίας και Οικονομικών της Γαλλίας, προκαλώντας αναταραχές στη βιομηχανία τροφίμων, σύμφωνα με άρθρο της EURACTIV.
Μετά το βρετανικό σύστημα ένδειξης των τροφίμων βάσει της χρωματικής διάκρισης των φανών οδικής κυκλοφορίας, η Γαλλία προχώρησε στο δικό της σύστημα αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, η βαθμολογία Nutri δίνει μια βαθμολογία για κάθε τρόφιμο σε μια κλίμακα που ξεκινάει από ένα σκούρο πράσινο Α (άριστη κατάσταση) και καταλήγει σε ένα κόκκινο Ε (κάκιστη κατάσταση), σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό την επικράτηση κακών και καλών θρεπτικών ουσιών στο προϊόν.
Το σύστημα σήμανσης είναι αποκλειστικά εθελοντικό. Μέχρι στιγμής, έξι εταιρείες υπέγραψαν και θα συμπεριλάβουν το Nutri-Score στην όψη όλων των επώνυμων προϊόντων τους (Auchan, Intermarché, Leclerc, Fleury Michon, Mc Cain, Danone).
Οι οργανώσεις καταναλωτών χαιρετίζουν την κίνηση, η οποία, όπως ισχυρίζονται, θα ενισχύσει τη δυναμική για ένα απλοποιημένο σύστημα σε επίπεδο ΕΕ: «Η σημερινή γαλλική κίνηση είναι μια ακόμη απόδειξη ότι τα χρώματα βοηθούν τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων, όπως έχει δείξει και το σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η νομοθεσία της ΕΕ για τη σήμανση τροφίμων επιτρέπει τέτοιες εθνικές πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην ενημέρωση των μελλοντικών συζητήσεων για ένα απλουστευμένο σύστημα διατροφικής σήμανσης σε ολόκληρη την ΕΕ», τόνισε η αρμόδια για την πολιτική τροφίμων στο BEUC, Camille Perrin.
«Οι αποφάσεις για τον αγροτικό τομέα μετά το Brexit θα πρέπει να βασίζονται περισσότερο σε επιστημονικά δεδομένα και λιγότερο σε συναισθηματισμούς», ανέφερε σε συνέντευξή του στη EURACTIV ο πρόεδρος της βρετανικής National Farmer’s Union, Meurig Raymond.
[irp posts=”160299″ name=”Ε3: Αλλαγές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες”]
Ερωτηθείς για το αν η βρετανική κυβέρνηση έχει τη βούληση να θέσει τον αγροτικό τομέα στο επίκεντρο των συνομιλιών, ο κ. Raymond δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ναι, πιστεύω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Michael Gove έχει εντάξει τον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας στην πολιτική ατζέντα. Υποστηρίζει αρκετά τους αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναγνωρίζει ότι είμαστε μόνο 62% αυτάρκεις και συνεπώς είμαστε εξαρτημένοι από σχεδόν το 40% των τροφίμων που εισάγονται, γεγονός που θέτει την οικονομία της χώρας σε εξαιρετικά επισφαλή θέση».
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ –ανεξάρτητα από την πραγματοποίηση συνομιλιών Βρετανών διαπραγματευτών με τους Αμερικανούς ομολόγους τους- δεδομένου ότι η χώρα εξακολουθεί να αποτελεί μέλος της ΕΕ, γράφει το newsbomb.gr.
«Για χάρη του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ είναι σημαντικό να έχουμε μια μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρηση. Υποθέτω ότι δύσκολα η βρετανική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες, ενώ θα βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση. Οπότε ποιος ξέρει τι θα μπορούσε να συμβεί σε τρεισήμισι χρόνια από τώρα».
Τέλος, σε ερώτηση που τέθηκε αναφορικά με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) στο αγροτικό μοντέλο της Βρετανίας, ο κ. Raymond υπογράμμισε ότι: «Στη βρετανική κοινωνία υπάρχει λιγότερη αντίσταση στους ΓΤΟ απ’ ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Εισάγουμε πολλές γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, για την τροφή των πουλερικών, τους χοίρους και τα ζώα. Ωστόσο, δεν μας επιτρέπεται να εκμεταλλευόμαστε γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, συνεπώς αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα».