Αλλαγές για δασικούς χάρτες 2021 – ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ – Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην Κρήτη.
Αγροτικά νέα: Υπό κατάληψη τελεί η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου από αγρότες και κτηνοτρόφους που διαμαρτύρονται και ζητούν την απόσυρση των δασικών χαρτών.
Όλες οι ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Οι αγρότες είχαν βρεθεί εκεί για διαμαρτυρία και αποφάσισαν να καταλάβουν την υπηρεσία. Σήμερα, είναι η τρίτη μέρα που το κτίριο τελεί υπό κατάληψη με τους αγρότες να τονίζουν ότι θα παραμείνουν εκεί τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία που θα διεξαχθεί η παγκρήτια συγκέντρωση της επόμενης εβδομάδας (Τρίτη 6 Απριλίου).
Χθες, Τετάρτη, σημειώνει το rethemnosnews.gr, οι αγρότες συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους και βρέθηκαν στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, όπου συναντήθηκαν με τον δήμαρχο κ. Μαρινάκη, στον οποίο εξέθεσαν τα αιτήματά τους και ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση για τους δασικούς χάρτες.
Κατόπιν οι αγροτοκτηνοτρόφοι μεταφέρθηκαν στο γραφείο του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, όπου συζήτησαν με τον επιστημονικό συνεργάτη του υπουργού Γιάννη Τρουλλινό ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο, όπου συζήτησαν τα αιτήματά τους με εκπροσώπους του βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθού.
Νέες κινητοποιήσεις
Το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της Κρήτης να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν στις πρωτεύουσες των νομών της Κρήτης την ερχόμενη Τρίτη 6 Απριλίου στις 12.00 το μεσημέρι.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Οργανώνουμε με κάθε πρόσφορη μορφή τον αγώνα μας με διατρανώνουμε την αντίθεση μας στους στόχους και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης η οποία με την ανάρτηση των δασικών χαρτών θέλει να προχωρήσει το σχέδιο αρπαγής της γης μας προς όφελος των πολυεθνικών. Συνεχίζει με την σειρά της, τις νομοθετικές παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής της εμπορευματοποίησης της γης.
Η κύρωσή τους θα διευκολύνει στο «ξεκαθάρισμα του τοπίου» στη γη, ώστε να επιταχυνθούν οι κερδοφόρες επενδύσεις στο πλαίσιο της «ανάπτυξης» τους από την οποία θα βγουν κερδισμένες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο και οι τράπεζες. Χαμένοι θα βγουν οι μικροί και μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι αφού ανάμεσα στις συνέπειες που θα έχει η κύρωσή τους θα είναι η καταστροφή της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια αλλά και η διευκόλυνση της καταστροφής εκτάσεων δασικού χαρακτήρα,.
Βρήκαν λοιπόν τις ιδανικές συνθήκες για να προχωρήσουν αυτό το μνημονιακό τους καθήκον. Η συνθήκες τις πανδημίας αλλά και η οικονομική κρίση που την ζούμε μέρα με την μέρα όλο και πιο βαθιά στο πετσί μας λειτουργούν εις βάρος μας. Μας καλούν να αποδείξουμε ότι είμαστε ιδιοκτήτες της γης μας, της γης που καλλιεργούμε όλα αυτά τα χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μας καλούν να πληρώσουμε ένα κάρο λεφτά την ίδια στιγμή που η τιμές των προϊόντων μας κατρακυλούν ενώ τα αγροεφόδια και συνολικά το κόστος παραγωγής ανεβαίνει συνεχώς. Ταυτόχρονα τα προϊόντα μας συνεχίζουν πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω του κόστους παραγωγής ενώ πολλά από αυτά μένουν αδιάθετα, η απληρωσιά και τα φέσια πάνε και έρχονται. Ταυτόχρονα τα χρέη και οι υποχρεώσεις μας τρέχουν και δεν υπάρχει καμία στήριξη από το κράτος.
Δηλώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε να μας δώσουν και αυτό το χτύπημα χωρίς να αντισταθούμε. Μαζικά και οργανωμένα μέσα από τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς μας Συλλόγους παλεύουμε ενάντια στην πολιτική που μας ξεκληρίζει και απαιτούμε:
- Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.
- Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
- Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
- Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούμε από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε και χωρίς δική μας ευθύνη.
- Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου ενστάσεων – αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία.
- Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων, πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
- Να αντιμετωπισθούν οι καταπατήσεις των μεγαλοαγροτών μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχωνμεγαλοκατασκευαστών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων. Καμιά αναγνώρισή τους.
- Ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, των κριτηρίων και των στόχων των δασικών χαρτών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ».
Αλλαγές για δασικούς χάρτες 2021 – ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ – Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ολοκληρώθηκε η πληρωμή άμεσων ενισχύσεων συνολικού ύψους 246 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών όπως τονίζει με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (www.opekepe.gr).
Το ακριβές ποσό ανέρχεται σε 246.314.628 ευρώ, με τα 239.440.088,22 ευρώ εξ αυτών να αφορά σε συνδεδεμένες ενισχύσεις και ενισχύσεις για τα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους, οι οποίες καταβάλλονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των πληρωμών για τις αιτήσεις 2020.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ το ποσό αυτό αναλύεται σε:
-177.685.235,26 ευρώ σε 44.223 δικαιούχους στην καλλιέργεια βάμβακος,
-10.954.304,89 ευρώ σε 25.289 δικαιούχους στην καλλιέργεια σκληρού σίτου,
-6.075.202,38 ευρώ σε 23.002 δικαιούχους στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών,
-23.765.970,29 ευρώ σε 67.587 δικαιούχους στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών σανοδοτικών ψυχανθών,
-4.424.635,61 ευρώ σε 10.631 δικαιούχους στην καλλιέργεια βρώσιμων οσπρίων,
-3.621.354,38 ευρώ σε 28.898 δικαιούχους στην καλλιέργεια καρπών με κέλυφος,
-3.649.104,21 ευρώ σε 7.803 δικαιούχους στην καλλιέργεια μήλων,
-9.264.281,20 ευρώ σε 55.920 δικαιούχους για διάφορες καλλιέργειες των μικρών νησιών Αιγαίου Πελάγους (από το οποίο 8.349.770,68 ευρώ αφορούν στην καλλιέργεια παραδοσιακών ελαιώνων),
Επίσης, καταβάλλονται συμπληρωματικές πληρωμές για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης ύψους 3.026.601,40 ευρώ σε 4.334 δικαιούχους, για την πράσινη ενίσχυση ύψους 3.634.148,21 ευρώ σε 2.513 δικαιούχους και για τους νέους γεωργούς ύψους 213.790,17 ευρώ σε 359 δικαιούχους. Οι εν λόγω πληρωμές αφορούν σε τακτοποίηση εκκρεμοτήτων σχετικά με την τεκμηρίωση της ιδιοκτησίας αγροτεμαχίων, ταυτοποιήσεων στοιχείων με την ΑΑΔΕ, Τραπεζικά Ιδρύματα κ.λπ., σημειώνει το cnn.gr.
Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή αίτησης
Συντάξεις αναδρομικά 2021 : Δημόσιο, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ – Αναστολή εργασίας και 534 ευρώ
ΕΚΑΣ και αναδρομικά ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ – 534 ευρώ επίδομα : Τα τελευταία ΝΕΑ