Τι έρχεται μετά το Πάσχα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Αφορά και την συνδεδεμένη!!!
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Τις επόμενες ημέρες μετά το Πάσχα αναμένεται να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές στην πρόταση της συνδεδεμένης στα βοοειδή στη νέα ΚΑΠ, που κατατέθηκε από την χώρα μας στην ΕΕ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο και τον Παϊσιάδη Σταύρο, η Ελπίδα Σιδηροπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Σερρών, «έχουν γίνει πολλές συσκέψεις μέχρι τώρα για το θέμα αλλά ακόμη δεν έχουμε καταλήξει σε μια απόφαση. Πάντως δέχονται ότι υπάρχει λάθος και θα πρέπει να διορθωθεί. Μετά το Πάσχα θα γίνει μια τελευταία συνάντηση στην Αθήνα και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Πάντως όλες οι κτηνοτροφικές οργανώσεις έχουμε καταλήξει σε μια κοινή πρόταση προς το ΥπΑΑΤ».
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Δουνάκης, από την πλευρά του τονίζει ότι «ο χρόνος περνά και δεν έχουμε κάποια απόφαση. Εμείς έχουμε καταθέσει στο ΥπΑΑΤ υπόμνημα με τις θέσεις μας από τον Μάρτιο. Αν δεν αλλάξει η πρόταση που κατέθεσε ο Γ. Γρ. κ. Μπαγινέτας τότε η αγελαδοτροφία κρεατοπαραγωγής θα πάψει να υφίσταται στην χώρα μας».
Οι κτηνοτρόφοι προτείνουν:
Αγελάδες: 210.000 αγελάδες x 200 ευρώ / ζώο = 42.000.000 ευρώ
Μοσχάρια Ηλικίας έως 14 μηνών: 12.000 x 100 ευρώ / ζώο = 1.200.000 ευρώ
Μοσχάρια Ηλικίας 14 έως 24 μηνών: 88.000 x 150 ευρώ / ζώο = 13.200.000 ευρώ
Μοσχίδες Αναπαραγωγής: 20.000 x 500 ευρώ / ζώο = 10.000.000 ευρώ
Ενίσχυση επίσης του κλάδου μέσα από μέτρα για την επόμενη προγραμματική περίοδο:
1. Νέα κατανομή δικαιωμάτων με βάση το ζωικό κεφάλαιο ισότιμη για όλους τους βοοτρόφους και προτεραιότητα στους νέους κτηνοτρόφους, με άμεση χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα, με βάση τον αριθμό των ζώων που έχουν σήμερα.
2. Ηλεκτρονική Σήμανση με chip υποδόρια και ενώτιο για να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις στο σύστημα.
3. Ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης (σήμερα δεν μπορούν να ενταχθούν), με αυξημένη μοριοδότηση λαμβάνοντας υπόψιν ότι η ελευθέρα αγελαία εκμετάλλευση στην Ελλάδα δημιουργεί θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, γιατί η βόσκηση γίνεται σε εκτάσεις οι οποίες είναι δύσβατες και σε μεγάλο υψόμετρο».
Στο μεταξύ τις τελευταίες μέρες πολλοί αιγοπροβατοτρόφοι δεν μπόρεσαν να πουλήσουν τα αρνιά και τα κατσίκια τους.
Ο Γιάννης Κυριακούδης, κτηνοτρόφος από τη Θάσο και μέλος του Δ.Σ στο Σύνδεσμο Κτηνοτρόφων Καβάλας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «τις τελευταίες ημέρες έχουμε κατάρρευση της ζήτησης με αποτέλεσμα πολλά αρνιά και κατσίκια να έχουν μείνει απούλητα στα χέρια των κτηνοτρόφων. Όσοι τυχεροί μπορούν να πουλήσουν τα δίνουν σε χαμηλές τιμές. Έδωσα το κατσίκι στα 5,5 ευρώ το κιλό κρέας. Υπάρχει πρόβλημα σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Πολλοί παραγωγοί έχουν επιταγές στα χέρια τους και δεν θα μπορούν να τις εξοφλήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα».
Ο Κώστας Δουνάκης, αναφέρει επίσης στον ΑγροΤύπο ότι «τις τελευταίες ημέρες απότομα φρέναρε η αγορά χωρίς κανείς να καταλάβει τον λόγο. Μιλάμε με εμπόρους και μας ανέφεραν ότι πολλοί κρεοπώλες δεν προχώρησαν σε αγορές γιατί φοβήθηκαν να μην τους μείνουν απούλητα».