Εορτολόγιο: Πελαγής, Πελάγιος, Πελαγία, Πελαγούλα, Πελαγίνα, Πελαγίτσα, Πελαγιώ * Ιλάριος * Μελής, Μέλος, Μέλιος, Μέλας, Μέλια, Μελίτσα.
4 Μαΐου: Αγία Πελαγία – Η Αγία Πελαγία γεννήθηκε στην πόλη Ταρσό της Κιλκισίας και έζησε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.
Μεγάλωσε σε ειδωλολατρικό περιβάλλον, όμως σε νεαρή ηλικία είδε σε όραμα τον Επίσκοπο της Ρώμης, ο οποίος την προέτρεπε να βαπτισθεί. Όταν ξύπνησε και συνήλθε ζήτησε άδεια από τη μητέρα της και με το πρόσχημα ότι θα μεταβεί στην τροφό της, πού ζούσε σε άλλη πόλη, πήγε στον Επίσκοπο, ο οποίος τη βάπτισε χριστιανή. Η χαρά της ήταν μεγάλη.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Αφού παρέδωσε τα πολυτελή της ενδύματα στον Επίσκοπο για να τα πουλήσει και να διαθέσει τα χρήματα στους πτωχούς και αδύνατους, ντύθηκε τη στολή του βαπτίσματος και εν συνεχεία πήγε στην τροφό της η οποία όμως όταν την είδε έτσι ντυμένη έγινε έξαλλη από θυμό και την έδιωξε. Αποφάσισε τότε να επιστρέψει στη μητέρα της, ελπίζοντας στη μητρική κατανόηση και στοργή.
Όταν όμως και η μητέρα της αντίκρισε αυτή της την ενδυμασία αναστατώθηκε και πέφτοντας στο πόδια της, την ικέτευσε να επανέλθει στην αρχική της πίστη. Η Πελαγία απογοητεύτηκε, στενοχωρήθηκε αλλά της δήλωσε ότι η απόφασή της ήταν οριστική και αμετάκλητη. Όταν όμως πληροφορήθηκε το γεγονός ο γιος του Διοκλητιανού, ο οποίος ήταν αρραβωνιαστικός της Πελαγίας, από τη θλίψη του αυτοκτόνησε.
Όταν ο αυτοκράτορας ανακάλυψε την αιτία θανάτου του γιου του κάλεσε την Πελαγία και τη διέταξε να θυσιάσει στο είδωλα. Η Αγία με παρρησία αρνήθηκε, λέγοντάς του ότι γνώρισε τον αληθινό Θεό. Έξαλλος ο Διοκλητιανός, διέταξε να πυρώσουν ένα χάλκινο βόδι και να την τοποθετήσουν εντός του, χαρίζοντάς της την ουράνια δόξα.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως, τὴ ἐπιγνώσει, ζόφον ἔλιπες, τῆς ἀγνωσίας, Πελαγία Χριστοῦ, καλλιπάρθενε. Οὐ τὴν ἀείζωον δρόσον πλουτήσασα, διὰ πυρὸς τὸν ἀγῶνα ἐτέλεσας. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1415 – Οι θρησκευτικοί μεταρρυθμιστές Τζον Ουίκλιφ και Γιαν Χους καταδικάζονται ως αιρετικοί από τη Σύνοδο της Κωνσταντίας.
1471 – Πόλεμος των Ρόδων: Μάχη του Τιούκσμπερι. Ο Εδουάρδος Δ΄ της Αγγλίας νικά τον στρατό του Οίκου του Λάνκαστερ και σκοτώνει τον Εδουάρδο του Ουεστμίνστερ, πρίγκιπα της Ουαλίας.
1776 – Το Ρόουντ Άιλαντ γίνεται η πρώτη αμερικανική αποικία που αποκηρύσσει την υπακοή στον βασιλιά Γεώργιο Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.
1814 – Ο αυτοκράτορας Ναπολέων Α΄ φτάνει στο νησί Έλβα για να ξεκινήσει την εξορία του.
1814 – Ο βασιλιάς Φερδινάνδος Ζ΄ της Ισπανίας υπογράφει το διάταγμα της 4ης Μαΐου, επιστρέφοντας την Ισπανία στην απόλυτη μοναρχία.
1912 – Ιταλοκρατία στα Δωδεκάνησα: Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τη Ρόδο.
1919 – Κίνημα της 4ης Μαΐου: Φοιτητές διαδηλώνουν στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο, διαμαρτυρόμενοι για τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η οποία αποδίδει την κινεζική επικράτεια στην Ιαπωνία.
1942 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων με επίθεση αεροσκάφους από αμερικανικό αεροπλανοφόρο εναντίον ιαπωνικών ναυτικών δυνάμεων στη νήσο Τουλάγκι στα νησιά Σολομώντα. Οι ιαπωνικές δυνάμεις είχαν εισβάλει στη νήσο Τουλάγκι την προηγούμενη μέρα.
1949 – Η ποδοσφαιρική ομάδα της Τορίνο ξεκληρίζεται σε αεροπορικό δυστύχημα στην περιοχή Σουμπέργκα της βορείου Ιταλίας.
1953 – Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του Ο Γέρος και η Θάλασσα.
1961 – Αμερικανικό κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα: Οι “Επιβάτες για την Ελευθερία” αρχίζουν με λεωφορείο ταξίδι διαμαρτυρίας στις νότιες Πολιτείες των Η.Π.Α.
1967 – Η χούντα εκτοπίζει 6.000 αντικαθεστωτικούς στη νήσο Γυάρο. Με διαταγή του αρχηγού Γ.Ε.Σ. Οδυσσέα Αγγελή, διαλύονται 280 πολιτικές, συνδικαλιστικές, πολιτιστικές, φοιτητικές κ.α. οργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα κατάσχονται τα αρχεία και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.
1970 – Πυροβολισμοί στο Κεντ Στέιτ: Η εθνοφρουρά του Οχάιο, που στάλθηκε στο πανεπιστήμιο Κεντ Στέιτ μετά από ταραχές στην πόλη του Κεντ το προηγούμενο σαββατοκύριακο, ανοίγει πυρ σκοτώνοντας τέσσερις άοπλους φοιτητές και τραυματίζοντας εννέα άλλους. Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για την εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών και του Νότιου Βιετνάμ στην Καμπότζη.
1972 – Αθήνα – Δικτατορία: Καταδικάζεται ο Μήτσος Παρτσαλίδης, (πρώην γραμματέας του ΚΚΕ), σε ισόβια για τη δράση του στον εμφύλιο, πριν 25ετία.
1979 – Η Μάργκαρετ Θάτσερ ορκίζεται πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου με το κόμμα των Συντηρητικών. Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.
1990 – Η Λετονία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.
1994 Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν και ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ επικυρώνουν, στο Κάιρο της Αιγύπτου, τη Συμφωνία του Όσλο, για την παραχώρηση αυτονομίας στους Παλαιστινίους, στη Λωρίδα της Γάζας και την πόλη της Ιεριχούς.
1996 – Το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση, ύστερα από 13 χρόνια παρουσίας των Σοσιαλιστών στην εξουσία. Πρωθυπουργός της χώρας αναλαμβάνει ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ.
2001 – Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ ταξιδεύει στη Μεσόγειο, από την Ελλάδα ως τη Συρία και από εκεί στη Μάλτα, ακολουθώντας την πορεία του αποστόλου Παύλου.
Γεννήσεις
1008 – Ερρίκος Α΄, βασιλιάς της Γαλλίας
1622 – Χουάν Ντε Βαλντές Λεάλ, Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης
1723 -Φρανσουά Πουλέν ντε λα Μπαρ – Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας και φεμινιστής
1776 – Γιόχαν Φρίντριχ Χέρμπαρτ, Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας
1825 – Τόμας Χάξλεϋ, Άγγλος βιολόγος
1881 – Αλέξανδρος Κερένσκι, Ρώσος πολιτικός
1901 – Νεβαρέ Χανιμεφέντι, Οθωμανή σουλτάνα
1910 – Στέλιος Κυριακίδης, Κύπριος αθλητής
1913 – Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Ελλάδας
1922 – Γιουτζίνι Κλαρκ, Αμερικανή ιχθυολόγος
1928 – Χόσνι Μουμπάρακ, Αιγύπτιος στρατιωτικός και πολιτικός
1929 – Όντρεϊ Χέπμπορν, Βρετανή ηθοποιός
1930 – Ρομπέρτα Πέτερς, Αμερικανίδα υψίφωνος
1934 – Μίστερ Φούτζι, Αμερικανός παλαιστής
1939 – Άμος Οζ, Ισραηλινός συγγραφέας
1948 – Γεώργιος Τουπόου Ε΄, βασιλιάς των Τόνγκα
1958 – Αντώνης Μήνου, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1960 – Βέρνερ Φάιμαν, Αυστριακός πολιτικός
1968 – Σοφία Αρβανίτη, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1972 – Μάικ Ντερντ, Αμερικανός μπασίστας (Green Day)
1977 – Νέστορας Κόμματος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1979 – Ράιαν Σέι, Αμερικανός δρομέας
1982 – Γιώργος Τσιάρας, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1987 – Χόρχε Λορένθο, Ισπανός μοτοσικλετιστής
1987 – Σεσκ Φάμπρεγας, Ισπανός ποδοσφαιριστής
1987 – SNIK, Έλληνας ράπερ
1988 – Γιώργος Ιωαννίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1989 – Άρης Ταταρούνης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1990 – Νταβίντ Χάσλερ, ποδοσφαιριστής από το Λίχτενσταϊν
Θάνατοι
1471 – Εδουάρδος του Ουεστμίνστερ, πρίγκιπας της Ουαλίας
1519 – Λαυρέντιος των Μεδίκων, δούκας του Ουρμπίνο
1615 – Άντριαν φαν Ρόομεν, Φλαμανδός μαθηματικός
1710 – Λουδοβίκος Γ΄, πρίγκιπας του Κοντέ
1714 – Κάρολος, δούκας του Μπερί
1727 – Λουδοβίκος Αρμάνδος Β΄, πρίγκιπας του Κοντί
1840 – Ανδρέας Ζαΐμης, Έλληνας αγωνιστής και πολιτικός
1849 – Κατσουσίκα Χοκουσάι, Ιάπωνας καλλιτέχνης
1863 – Χριστόφορος Περραιβός, Έλληνας στρατιωτικός και συγγραφέας
1903 – Γκότσε Ντέλτσεφ, Βούλγαρος επαναστάτης
1913 – Δημήτρης Χατσόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1938 – Καρλ φον Οσιέτσκι, Γερμανός ειρηνιστής
1940 – Κωνσταντίνος Καλλάρης, Έλληνας στρατιωτικός
1945 – Φέντορ φον Μποκ, Γερμανός στρατάρχης
1970 – Ευγενία Λιβανού, Ελληνίδα κοσμική
1971 – Χρήστος Ευθυμίου, Έλληνας ηθοποιός
1971 – Σπυρίδων Παππάς, Έλληνας πολιτικός
1973 – Δημήτριος Ν. Γαλάνης, Έλληνας πανεπιστημιακός
1980 – Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, Γιουγκοσλάβος πολιτικός
1984 – Παύλος Βαρδινογιάννης, Έλληνας πολιτικός
1988 – Ξενοφών Γρηγόρης, Έλληνας πολιτικός
1997 – Χρήστος Αποστολάκος, Έλληνας πολιτικός
2006 – Αλέξης Δαμιανός, Έλληνας σκηνοθέτης
2012 – Ρασίντ Γιεκινί, Νιγηριανός ποδοσφαιριστής
2013 – Λουκάς Αδαμόπουλος, Έλληνας αθλητής
2013 – Κριστιάν ντε Ντυβ, Βέλγος κυτταρολόγος και βιοχημικός
2016 – Ζαν-Μπατίστ Μπαγκαζά, πρόεδρος του Μπουρούντι