ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ 2022: Ο Ακάθιστος Ύμνος, οι τόσο δημοφιλείς «Χαιρετισμοί» στην Παναγία, είναι ένα από τα πιο σημαντικά υμνογραφικά κείμενα της βυζαντινής περιόδου…
συνδεδεμένος όχι μόνο με την εκκλησιαστική (λατρευτική) ζωή, αλλά και με την εθνική πορεία του Ελληνισμού, ο οποίος αναγνώρισε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου την «Υπέρμαχο στρατηγό», τη σκέπη και την προστασία του.
Η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, συμψάλλεται με το Μικρό Απόδειπνο τμηματικά την Παρασκευή το εσπέρας των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και ολόκληρη την Παρασκευή της πέμπτης εβδομάδος των Νηστειών.
Ε´ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ
Ψάλλεται ολόκληρη η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου με την εξής τάξη·
Το Μικρό Απόδειπνο μέχρι το «Άξιόν εστι…» (σελ. 26). Ακολούθως το τροπάριο·
Όταν ο Ασώματος (αρχάγγελος Γαβριήλ), πληροφορήθηκε αυτό που με τρόπο μυστηριώδη του παραγγέλθηκε (από το Θεό), παρουσιάστηκε αμέσως στην οικία του Ιωσήφ, λέγοντας σ αὐτὴν που δε γνώρισε γάμο (στη Θεοτόκο)· Αυτός που με την κατάβασή Του (στη γη) χαμήλωσε τους ουρανούς, έρχεται να χωρέσει ολόκληρος χωρίς καμιά αλλοίωση μέσα σου. Αυτόν βλέποντάς Τον μες στην κοιλιά σου να παίρνει τη μορφή δούλου (να ταπεινώνεται και να γίνεται άνθρωπος) με καταλαμβάνει έκσταση και δέος και σου φωνάζω δυνατά· Χαίρε Νύμφη ανύμφευτε.
Στη συνέχεια ο ιερέας διαβάζει την πρώτη στάση των Χαιρετισμών (Α-Ζ). Έπειτα ψάλλονται οι Α´ και Γ´ ωδές του Κανόνα και το «Τη υπερμάχω…». Ακολουθεί υπό του ιερέως η ανάγνωση της δευτέρας στάσης (Η-Μ). Ψάλλονται στη συνέχεια οι Δ´, Ε´ και ΣΤ´ ωδές του Κανόνα, και μετά πάλι το «Τη υπερμάχω…». Ακολουθεί η ανάγνωση της τρίτης στάσης (Ν-Σ). Ψάλλονται οι υπόλοιπες ωδές του Κανόνα· Ζ´, Η´ και Θ´ και πάλι το «Τη υπερμάχω…». Ακολούθως η τέταρτη και τελευταία στάση των Χαιρετισμών (Τ-Ω και Α). Το «Τη υπερμάχω…»· το Τρισάγιο και τα υπόλοιπα του Αποδείπνου. Πριν από το «Δι εὐχῶν…» ψάλλεται το «Την ωραιότητα της παρθενίας σου…».