Εορτολόγιο: Ανδρομάχη, Μάχη, Μαχούλα, Ανδρόμαχος, Μάχος Συμεών, Συμεώνης, Σύμος, Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα, Σύμη * Βαλάντης, Βαλάντιος.
12 Οκτωβρίου: Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος – Ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, γεννήθηκε το έτος 949 μ.Χ. στη Γαλάτη της Παφλαγονίας από γονείς ευσεβείς και εύπορους, τον Βασίλειο και την Θεοφανώ.
Ο θείος του Βασίλειος, ο οποίος κατείχε υψηλή θέση στον αυτοκρατορικό οίκο της Κωνσταντινουπόλεως, προσέλαβε νωρίς τον ανεψιό του κοντά του, όπου, όπως ήταν φυσικό, έτυχε καλής παιδείας. Όμως ο Όσιος δεν έδινε προσοχή και δεν έδειχνε ενδιαφέρον για μάθηση.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Κατά την εποχή αυτή ο Συμεών γνωρίστηκε με έναν μοναχό της περιωνύμου μονής Στουδίου, ο οποίος ονομαζόταν, επίσης, Συμεών. Ο μοναχός αυτός έγινε από την αρχή ο πνευματικός του πατέρας. Όταν κατά το έτος 963 μ.Χ. πέθανε ο θείος του, ο Συμεών προσήλθε στη μονή του Στουδίου, όπου ζητούσε «τὸν ἐκ νεότητος αὐτοῦ χρηματίσαντα πατέρα πνευματικὸν καὶ διδάσκαλον». Ο ίδιος ο Όσιος Συμεών παρομοιάζει τον θείο του με τον Φαραώ, τη διαμονή του στον αυτοκρατορικό οίκο με την αιχμαλωσία των Ισραηλιτών στην Αίγυπτο και τον πνευματικό του πατέρα με τον Μωυσή.
Κάποτε ο Γέροντάς του, του έδωσε ένα βιβλίο με τα συγγράμματα των Αγίων Μάρκου του Ερημίτου και Διαδόχου Φωτικής. Ζωηρή εντύπωση του προξένησε το ακόλουθο απόφθεγμα από το βιβλίο του Αγίου Μάρκου του Ασκητού, που είχε τον τίτλο «Περὶ Νόμου Πνευματικοῦ»: «Ἐὰν ζητᾷς ὠφέλεια, ἐπιμελήσου τὴ συνείδησή σου, κάνε ὅσα σοῦ λέει καὶ θὰ εὕρεις τὴν ὠφέλεια».
Ο Όσιος Συμεών ήταν σαν να άκουσε το λόγο αυτό από το στόμα του Θεού και άρχισε αμέσως να κάνει ότι τον πρόσταζε η συνείδησή του. Και αυτή, που είναι κάτι θεϊκό, τον παρακινούσε συνεχώς στα ανώτερα, έτσι ώστε αύξησε την προσευχή και την μελέτη του μέχρι την ώρα που άρχιζε να λαλεί ο πετεινός, δηλαδή μέχρι τα χαράματα. Σε αυτό τον βοηθούσε και η συνεχής νηστεία. Έτσι, ακόμα και πριν φύγει από τον κόσμο, ζούσε σχεδόν ασώματο βίο. Δεν του χρειάστηκε λοιπόν πολύς καιρός, για να εκδημήσει εντελώς από τα ορώμενα και να εισδύσει στα αόρατα θεία θεάματα.
Κάποια νύχτα, λοιπόν, που προσευχόταν και με καθαρό νου επικοινωνούσε με τον Θεό, είδε ξαφνικά να λάμπει άπλετο φως από τους ουρανούς και να κατεβαίνει προς αυτόν. Φώτισε τα πάντα και τα μετέβαλε σε μια ολοκάθαρη ημέρα. Καθώς ήταν και ο ίδιος τυλιγμένος από αυτό το φως, του φαινόταν σαν να εξαφανίσθηκε ολόκληρη η οικία μαζί με το δωμάτιό του, ενώ ο ίδιος είχε αρπαγεί στον αέρα, νιώθοντας σαν να μην είχε καθόλου σώμα. Κατάπληκτος από το μέγα τούτο μυστήριο κραύγαζε με μεγάλη φωνή το «Κύριε, ἐλέησον». Καθώς βρισκόταν μέσα σε αυτό το θείο φως, βλέπει στα ύψη του ουρανού μια ολόφωτη νεφέλη, άμορφη και ασχημάτιστη, γεμάτη από την άρρητη δόξα του Θεού. Στα δεξιά της έστεκε ο πνευματικός του πατέρας Συμεών ο Ευλαβής. Έμεινε σε αυτή την εκστατική κατάσταση για πολύ, χωρίς να αισθάνεται, καθώς βεβαίωνε αργότερα, εάν ήταν μέσα στο σώμα ή εκτός του σώματος. Όταν κάποτε εκείνο το φως σιγά – σιγά υποχώρησε, ήλθε στον εαυτό του και κατάλαβε πως βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο.
Μετά από αυτή τη θεωρία, ο Όσιος Συμεών ικέτευε συνεχώς το Γέροντά του να τον κείρει μοναχό.
Αλλά ο πνευματικός του πατέρας τον αναχαίτισε, επειδή ήταν νέος στην ηλικία και έτσι ο Όσιος επέστρεψε στην οικία του θείου του, όπου άρχισε με επιμέλεια να μελετά. Βαθιά εντύπωση απεκόμισε από τα έργα των Αγίων Μάρκου του Ασκητού και Διαδόχου Φωτικής, τα οποία έλαβε από τα χέρια του πνευματικού του.
Κατά το έτος 970 μ.Χ. ο Συμεών επισκέφθηκε τους γονείς του και τους ανακοίνωσε την κλίση του για τον μοναχικό βίο. Μάταια εκείνοι προσπάθησαν να μεταβάλλουν την απόφαση του μονάκριβου υιού τους. Η απόφαση του Συμεών ήταν σταθερή. Αρνήθηκε εγγράφως την πατρική περιουσία που του ανήκε και κατέφυγε στη μονή του Στουδίου. Λίγο αργότερα μεταβαίνει στη μονή του Αγίου Μάμαντος του Ξηροκέρκου, υπό τον ηγούμενο Αντώνιο, που βρισκόταν κοντά στη μονή του Στουδίου. Μετά από μία διετία εκάρη εδώ μοναχός, για να φωτίζει όλους τους πιστούς με το φως της γνώσεως, που φώτιζε τον εαυτό του. Όταν μετά από λίγο πέθανε ο ηγούμενος της μονής, ο Όσιος Συμεών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και με την ευλογία του Πατριάρχη Νικολάου του Χρυσοβέργη (984 – 995 μ.Χ.) και την έγκριση των μοναχών του Αγίου Μάμαντος, έγινε ηγούμενος της μονής.
Ως ηγούμενος ο Όσιος έπρεπε να αντιμετωπίσει πολλές δυσάρεστες καταστάσεις. Όχι μόνο την κατεστραμμένη μονή, αλλά προ πάντων το ανθρώπινο στοιχείο. Η μονή παρομοιαζόταν με κατάλυμα κοσμικών και νεκρών σωμάτων. Και η μεν μονή ως οικοδόμημα κατελαμπρύνθηκε, η πνευματική όμως συγκρότηση των μοναχών απαιτούσε πολλές ανυπέρβλητες προσπάθειες. Η διδασκαλία του συνάντησε την μεγάλη αδιαφορία ορισμένης ομάδας μοναχών, οι οποίοι έφθασαν στο σημείο, κατά την διάρκεια μια πρωινής κατηχήσεως, να επιτεθούν κατά του Γέροντός τους. Κατά την ώρα της επιθέσεως ο Όσιος, «τᾶς χεῖρας δεσμεύσας πρὸς ἐαυτὸν καὶ εἰς οὐρανὸν ἄρας αὐτοῦ τὴν διάνοιαν, ἐπὶ χώρας ἄσειστος ἔστη, ὑπομειδίων καὶ φαιδρὸν ἀτενίζων πρὸς τοὺς ἀλάστορας».
Αυτό ήταν αρκετό να αφοπλίσει τελείως τους τριάντα εκείνους μοναχούς, οι οποίοι επέδειξαν αυτή την συμπεριφορά. Ο Πατριάρχης Σισίννιος ο Β’ (996 – 998 μ.Χ.) προς τον οποίον κατέφυγαν αμέσως, για να δικαιωθούν προφανώς από αυτόν, εξεπλάγη από την μανία και τον φθόνο των ασύνετων μοναχών και διέταξε να εξορισθούν. Όμως ο Όσιος Συμεών παρακάλεσε θερμώς τον Πατριάρχη να τους συγχωρέσει.
Ο Όσιος, παρά τα πολλά καθήκοντά του στη μονή, εύρισκε καιρό να γράφει «τῶν θείων ὕμνων τοὺς ἔρωτες», τους «λόγους τῶν ἐξηγήσεων», τους «κατηχητικοὺς λόγους», τα «Πρακτικά, Γνωστικὰ καὶ Θεολογικὰ Κεφάλαια».
Δυσάρεστα ζητήματα εναντίων του Οσίου δημιούργησε ο σύγκελλος του Πατριάρχη, Μητροπολίτης Νικομήδειας Στέφανος. Αφορμή γι’ αυτό ήταν η αγαθή φήμη του Οσίου. Επειδή ο σύγκελλος δεν μπορούσε να βρει στον βίο του Οσίου κάποια κατηγορία, στράφηκε προς το πρόσωπο του κοιμηθέντος ήδη Γέροντός του. Η κατηγορία του σύγκελλου ήταν ότι ο Όσιος υμνούσε τον πνευματικό του πατέρα ως Άγιο. Τελικά έπεισε την Σύνοδο να διερευνήσει το ζήτημα. Και μετά την διαδικασία αυτή, όλοι αναγνώρισαν, εκτός του σύγκελλου, το δίκαιο του Συμεών. Τότε ο σύγκελλος συνεργάστηκε με μοναχούς που εχθρεύονταν τον Όσιο και έκλεψε από τη μονή την εικόνα επί της οποίας είχε αγιογραφηθεί ο πνευματικός πατέρας του Οσίου μαζί με τον Χριστό και άλλους Αγίους. Ο Όσιος διατάχθηκε να προσέλθει στη Σύνοδο, για να απολογηθεί. Και πάλι βρέθηκε αθώος.
Ο Όσιος παρέμεινε επί είκοσι πέντε χρόνια ως ηγούμενος και το έτος 1005 μ.Χ. αποσύρθηκε σε ησυχαστήριο στο αντίπερα ερημόκαστρο της Χρυσουπόλεως, που εκαλείτο Παλουκητόν και ησύχαζε στη μονή της Αγίας Μαρίνας. Στην ηγουμενία τον διαδέχθηκε ο μαθητής του Αρσένιος. Κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1022 μ.Χ.
Η Σύναξη αυτού ετελείτο στη μονή του Στουδίου, στη μονή του Αγίου Μάμαντος και στη μονή της Αγίας Μαρίνας.
Για τη θεολογική του κατάρτιση και δεινότητα, ο Όσιος Συμεών ονομάσθηκε Νέος Θεολόγος, «ὁ Θεολόγος τοῦ φωτός» ή «ὁ Ἅγιος τοῦ φωτός». Κατά τις πνευματικές αναβάσεις του Αγίου, επιδιδόμενος στην ησυχία, ελευθερωνόταν από την ύλη, η γλώσσα του γινόταν γλώσσα πυρός, συνέθετε και θεολογούσε θείους ύμνους, γινόταν ολόκληρος πυρ, ολόκληρος φως και θεωνόταν κατά χάριν. Άλλοτε, μαρτυρείται ότι βρισκόταν επάνω στη γη και έχοντας τα χέρια υψωμένα και προσευχόμενος, ήταν «ὅλος φωτὸς καὶ ὅλος λαμπρότητος».
Από τις συγγραφές του σώζονται 92 λόγοι, 282 πρακτικά και θεολογικά κεφάλαια, καθώς και θρησκευτικά ποιήματα. Για τη θεολογική του δεινότητα ονομάστηκε Νέος Θεολόγος.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείαν ἔλλαμψιν, Συμεὼν Πάτερ, εἰσδεξάμενος, ἐν τὴ ψυχή σου, φωστὴρ ἐν κόσμῳ ἐδείχθης λαμπρότατος, διασκεδάζων αὐτοῦ τὴν σκοτόμαιναν, καὶ πάντας πείθων ζητείν, ἣν ἀπώλεσαν, χάριν Πνεύματος. Αὐτὸν ἐκτενῶς ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
539 π.Χ. – Ο στρατός του Κύρου Β΄ της Περσίας καταλαμβάνει τη Βαβυλώνα.
633 – Μάχη του Χάτφιλντ Τσέιζ: Ο βασιλιάς Έντουιν της Νορθουμβρίας ηττάται και σκοτώνεται από το στρατό του Πέντα της Μερκίας και του Κάντβαλον απ Κάντφαν.
1492 – Η αποστολή του Χριστόφορου Κολόμβου φτάνει στις Μπαχάμες. Ο εξερευνητής πιστεύει ότι έχει φτάσει στις Ινδίες.
1582 – Λόγω της εφαρμογής του Γρηγοριανού ημερολογίου αυτή η ημέρα δεν υπάρχει στο έτος αυτό στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
1654 – Έκρηξη στο Ντελφτ καταστρέφει την πόλη της Ολλανδίας, σκοτώνοντας πάνω από 100 άτομα.
1692 – Λαμβάνουν τέλος οι δίκες των μαγισσών του Σάλεμ κατόπιν επιστολής του κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Γουίλιαμ Φιπς.
1748 – Οι βρετανικές και οι ισπανικές ναυτικές δυνάμεις εμπλέκονται στη ναυμαχία της Αβάνας.
1799 – Η Ζαν Ζενεβιέβ Λαμπρός γίνεται η πρώτη γυναίκα που πραγματοποιεί άλμα με αλεξίπτωτο, από ύψος 900 μέτρων.
1810 – Πρώτο Οκτόμπερφεστ: Η βασιλική οικογένεια της Βαυαρίας καλεί τους πολίτες του Μονάχου να συμμετάσχουν στον εορτασμό του γάμου του πρίγκιπα Λουδοβίκου Α΄ της Βαυαρίας με την πριγκίπισσα Θηρεσία.
1822 – Ο Πέτρος Α΄ στέφεται αυτοκράτορας της Βραζιλίας.
1847 – Ο Γερμανός εφευρέτης και βιομήχανος Βέρνερ φον Ζίμενς ιδρύει την Siemens.
1864 – Ξεκινούν οι πρώτες ένοπλες συρράξεις στον Πόλεμο της Παραγουάης.
1912 – Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Φιλιππιάδα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1915 – Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Αγγλίδα νοσοκόμα Έντιθ Κάβελ εκτελείται από γερμανικό εκτελεστικό απόσπασμα επειδή βοήθησε στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων να διαφύγουν από το Βέλγιο.
1918 – Μία τεράστια δασική πυρκαγιά σκοτώνει 453 άτομα στη Μινεσότα.
1933 – Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. αποκτά τις στρατιωτικές φυλακές του αμερικανικού στρατού στο Αλκατράζ.
1944 – Απελευθέρωση. Αρχίζει η αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από την Αθήνα.
1960 – Ψυχρός πόλεμος: Ο Νικίτα Χρουστσόφ χτυπάει το παπούτσι του στο έδρανο στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. για να διαμαρτυρηθεί για τους ισχυρισμούς του Φιλιππινέζου διπλωμάτη περί της αποικιακής πολιτικής της Σοβιετικής Ένωσης στην ανατολική Ευρώπη.
1960 – Οι τηλεθεατές στην Ιαπωνία γίνονται απροσδόκητα μάρτυρες της δολοφονίας του Ινεγίρο Ασανούμα, αρχηγού του ιαπωνικού σοσιαλιστικού κόμματος, ο οποίος μαχαιρώνεται και σκοτώνεται κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μεταδίδεται ζωντανά.
1967 – 66 άτομα, από τα οποία 59 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος, σκοτώνονται σε συντριβή αεροσκάφους της ΒΕΑ κοντά στο Καστελόριζο. Το αεροσκάφος (Κυπριακές Αερογραμμές Πτήση 284) κατευθυνόταν στην Κύπρο.
1968 – Η Ισημερινή Γουινέα αποκτά την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.
1970 – Είκοσι Αθηναίοι καταθέτουν αίτηση ίδρυσης “Σωματείου ταλαιπωρημένων συζύγων” στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
1979 – Εκδίδεται το πρώτο από τα πέντε βιβλία κωμικής επιστημονικής φαντασίας Γυρίστε το Γαλαξία με Ώτο Στοπ του Ντάγκλας Άνταμς.
Γεννήσεις
1350 – Ντμίτρι Ντονσκόι, Ρώσος πρίγκιπας
1537 – Εδουάρδος ΣΤ΄, βασιλιάς της Αγγλίας
1558 – Μαξιμιλιανός Γ’, αρχιδούκας της Αυστρίας
1687 – Σίλβιους Λέοπολντ Βάις, Γερμανός συνθέτης και λαουτίστας
1798 – Πέτρος Α΄, αυτοκράτορας της Βραζιλίας
1830 – Ανδρέας Συγγρός, Έλληνας τραπεζίτης
1875 – Άλιστερ Κρόουλι, Άγγλος αποκρυφιστής
1893 – Σαντιγιέ Μουβεντέτ Καντινεφέντι, Οθωμανή σουλτάνα
1896 – Εουτζένιο Μοντάλε, Ιταλός συγγραφέας
1924 – Λεωνίδας Κύρκος, Έλληνας πολιτικός
1924 – Μίμης Πλέσσας, Έλληνας συνθέτης
1928 – Δόμνα Σαμίου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1934 – Ρίτσαρντ Μάιερ, Αμερικανός αρχιτέκτονας
1935 – Λουτσιάνο Παβαρόττι, Ιταλός τενόρος
1937 – Μάρθα Βούρτση, Ελληνίδα ηθοποιός
1943 – Κώστας Τσάκωνας, Έλληνας ηθοποιός
1944 – Λευτέρης Βογιατζής, Έλληνας ηθοποιός
1950 – Ντέιβ Φρούντενταλ, Αμερικανός πολιτικός
1954 – Διονύσης Τσακνής, Έλληνας τραγουδοποιός
1955 – Άγκι ΜακΚένζι, Αγγλίδα παρουσιάστρια
1962 – Μπασκίμ Φίνο, Πρωθυπουργός της Αλβανίας
1962 – Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, πρόεδρος των Σκοπίων
1963 – Σατόσι Κον, Ιάπωνας σκηνοθέτης ταινιών κινουμένων σχεδίων
1968 – Χιου Τζάκμαν, Αυστραλός ηθοποιός και παραγωγός
1975 – Μάριον Τζόουνς, Αμερικανίδα αθλήτρια
1977 – Κένιον Τζόουνς, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
1981 – Ενγκίν Ακγιουρέκ, Τούρκος ηθοποιός
1986 – Γιάννης Μανιάτης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1986 – Λι Ουενλιάνγκ, Κινέζος οφθαλμίατρος
1989 – Πάουλο Ενρίκε Γκάνσο, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
1991 – Παναγιώτης Βλαχοδήμος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1992 – Τζος Χάτσερσον, Αμερικανός ηθοποιός
Θάνατοι
322 π.Χ. – Δημοσθένης, Έλληνας πολιτικός και ρήτορας
632/633 – Έντουιν, βασιλιάς της Νορθουμβρίας
638 – Πάπας Ονώριος Α΄
642 – Πάπας Ιωάννης Δ΄
1095 – Λεοπόλδος Β΄ Μπάμπενμπερκ, μαργράβος της Αυστρίας
1299 – Ιωάννης Β΄, λόρδος του Μεκλεμβούργου
1320 – Μιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας
1328 – Κλημεντία του Ανζού, βασίλισσα της Γαλλίας και της Ναβάρρας
1492 – Πιέρο ντέλλα Φραντσέσκα, Ιταλός ζωγράφος
1576 – Μαξιμιλιανός Β΄, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1590 – Κανό Εϊτόκου, Ιάπωνας ζωγράφος
1870 – Ρόμπερτ Λη, Αμερικανός στρατηγός
1875 – Ζαν-Μπατίστ Καρπώ, Γάλλος γλύπτης και ζωγράφος
1915 – Έντιθ Κάβελ, Αγγλίδα νοσοκόμα
1924 – Ανατόλ Φρανς, Γάλλος συγγραφέας
1932 – Ιωάννης Χρυσάφης, Έλληνας γυμναστής
1963 – Γεώργιος Εξηντάρης, Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης
1971 – Ντιν Άτσεσον, Αμερικανός πολιτικός
1972 – Ρόδης Ρούφος – Κανακάρης, Έλληνας συγγραφέας
1983 – Γκραντ Γουίζαρντ, Αμερικανός μάνατζερ πάλης
1985 – Αργύριος Ψάρρης, Έλληνας πολιτικός
1987 – Φαχρί Κορουτούρκ, Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός
1996 – Ρενέ Λακόστ, Γάλλος αντισφαιριστής
1999 – Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
2007 – Σόε Γουίν, πρωθυπουργός της Μιανμάρ
2007 – Κίσο Κουροκάβα, Ιάπωνας αρχιτέκτονας
2011 – Ντένις Ρίτσι, Αμερικανός επιστήμονας υπολογιστών
2014 – Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, Έλληνας ιστορικός
2015 – Τζόαν Λέσλι, Αμερικανίδα ηθοποιός
2017 – Γιώργος Σαρρής, Έλληνας τραγουδιστής
2021-Μπράιαν Γκόλντνερ Αμερικανός διευθυντής επιχειρήσεων και παραγωγός ταινιών..
2021-Ραούλ Μπαντουέλ Βενεζουελάνος πολιτικός
2021-Πάντι Μολόνεϊ Ιρλανδός μουσικός, συνθέτης και παραγωγός δίσκων.