Πορτοκάλι
Το πορτοκάλι είναι φρούτο που καρπίζει από το δέντρο πορτοκαλιά. Είναι ένα από τα πιο γνωστά εσπεριδοειδή. Το σχήμα του είναι σφαιρικό ή ωοειδές, η φλούδα του παχιά ή λεπτή ανάλογα με την ποικιλία και η σάρκα του έχει χρώμα πορτοκαλί για το οποίο είναι υπεύθυνα τα φλαβονοειδή. Η εξωτερική επιφάνεια της φλούδας είναι σχετικά ανώμαλη και φέρει μικρά αδενώδη στίγματα που παράγουν αρωματικό αιθέριο έλαιο.
Η σάρκα του πορτοκαλιού χωρίζεται σε τμήματα που λέγονται σκελίδες ή φέτες. Κάθε φέτα περιβάλλεται από ινώδη ιστό λευκού χρώματος, που λέγεται ράκος. Στο εσωτερικό της κάθε φέτας υπάρχουν πολλά χωρίσματα, τα κύτταρα της σάρκας που είναι γεμάτα χυμό καθώς και μέχρι 3 σπόρια, αλλά μπορεί να υπάρχουν και φέτες χωρίς καθόλου σπόρια. Το πορτοκάλι έχει γλυκιά ή γλυκόξινη γεύση και είναι λιγότερο ή περισσότερο αρωματικό ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα.
Όπως αναφέρει το diatrofi.gr κάποια ελαφριά πικρή γεύση που παρατηρείται μερικές φορές οφείλεται σε ποσότητα αιθέριου ελαίου που έχει εισχωρήσει στη σάρκα. Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Περιέχει επίσης σάκχαρα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α. Είναι ωφέλιμο για τη διατροφή του ανθρώπου και η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη.
Καταναλώνεται νωπό σαν φρούτο ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή χυμών, φρέσκων ή συσκευασμένων. Oι καρποί που συλλέγονται όταν είναι άγουροι, μικροί και πράσινοι χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική. Το αιθέριο έλαιο της φλούδας, των ανθών και των φύλλων χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Από τη φλούδα επίσης παρασκευάζεται γλυκό κουταλιού. Το πορτοκάλι ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών η οποία στο σύνολό της παρουσιάζει ανάλογα χαρακτηριστικά . Τα εσπεριδοειδή αποτελούν μια δυναμική πηγή ευεργετικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Εκτός από τις φυτοχημικές και φλαβονοειδείς ουσίες το πορτοκάλι και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, περιέχουν βιταμίνη C, β- καροτίνη, φυτικές ίνες και φολικό οξύ. Η περιεκτικότητά τους σε νάτριο είναι χαμηλή. Επίσης, η αύξηση της γλυκαιμίας που προκαλούν είναι χαμηλή. Ειδικότερα , το πορτοκάλι περιέχει περισσότερες από 170 φυτοχημικές ουσίες και 60 φλαβονοειδείς χημικές ενώσεις. Πολλά από τα πιο πάνω συστατικά του πορτοκαλιού αποδείχθηκαν ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
[irp posts=”117628″ name=”Ρόδι: Τα οφέλη για την υγεία ανδρών και γυναικών”]
Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ
Σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν ένα πορτοκάλι κάθε μέρα μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του λάρυγγα, του φάρυγγα ,του οισοφάγου και του στόμαχου κατά 50%. Επιπλέον εάν προστεθεί το πορτοκάλι ξεχωριστά από τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνονται ημερησίως, έχουν κατά 19% μειωμένο κίνδυνο για να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Γενικά,
στον ανθρώπινο οργανισμό οι ιδιότητες αυτές του πορτοκαλιού μεταφράζονται με μια αξιόλογη αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Επίσης, επιτρέπουν μια μείωση της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων που ενεργεί θετικά προς αποτροπή ισχαιμικών αγγειακών επεισοδίων που μπορούν να προσβάλλουν την καρδιά και τον εγκέφαλο. Εκτός από τον καρκίνο μειώνει και τον κίνδυνο για πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες. Οι ευεργετικές δράσεις του πορτοκαλιού και των άλλων εσπεριδοειδών, εκτός από την πρόσληψη του καρκίνου και των εγκεφαλικών επεισοδίων, επεκτείνονται στην πρόσληψη του διαβήτη, του καταρράκτη, της αρθρίτιδας, της παχυσαρκίας και του εκφυλισμού της ώχρας κηλίδας του ματιού που η σημαντικότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους. Οι βιταμίνες και άλλες φυτοχημικές ενώσεις όπως το λυκοπένιο, τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και μας προσφέρονται άφθονα από τη φύση.
Γενικά οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τον οργανισμό από βλάβες που προκαλούνται από το μεταβολισμό και άλλους περιβαλλοντικούς ή διατροφικόυς παράγοντες που μας επηρεάζουν. Η προστασία του DNA και άλλων δομικών στοιχείων των κυττάρων και ιστών του σώματος γενικότερα που προσφέρεται από τις αντιοξειδωτικές ουσίες, επιβραδύνει τη γήρανση, προφυλάσσει από ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.