Σύμφωνα με έρευνα Πορτογάλων επιστημόνων που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας στο Σικάγο, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης ηλικιακής ωχράς κηλίδας, την βασική αιτία τύφλωσης παγκοσμίως.
Η διατροφή που είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, υγιεινά λιπαρά και ψάρια έχει αποδειχτεί ότι είναι «φύλακας άγγελος» για την ανθρώπινη υγεία. Κάνει καλό στην καρδιά, μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου και τώρα, για πρώτη φορά, η επιστημονική κοινότητα διαπιστώνει ότι, η μεσογειακή διατροφή θωρακίζει τα μάτια μας από διάφορες παθήσεις, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κόιμπρα στην Πορτογαλία με τη βοήθεια ερωτηματολογίων κατέγραψαν τις διατροφικές συνήθειες συνολικά 883 ανθρώπων, ηλικίας 55 ετών και άνω, στην Πορτογαλία. Απ΄αυτούς, 449 είχαν εκφύλιση ωχράς κηλίδας σε αρχικό όμως στάδιο και οι 434 δεν είχαν οφθαλμική πάθηση. Όσοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης.
[irp posts=”75055″ name=”H παραδοσιακή κρητική διατροφή του 1960 κάνει θαύματα στην υγεία!”]
Οι Πορτογάλοι επιστήμονες διαπίστωσαν κι ένα ακόμη ενδιαφέρον συμπέρασμα. Όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, είχαν και αυτοί μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Το 54% των ατόμων που κατανάλωναν έναν καφέ εσπρέσο την ημέρα, δεν είχε κάποια πάθηση των οφθαλμών ενώ το 45% είχε.
«Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλα δεδομένα που δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για την προστασία της υγείας μας, περιλαμβανομένης και των ματιών μας. Πιστεύουμε λοιπόν ότι η έρευνα είναι ένα βήμα προς την ανακάλυψη νέων αποτελεσματικών θεραπειών για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ρουφίνο Σίλβα, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο πορτογαλικό πανεπιστήμιο.