Από αυστηρά lockdown, μέχρι νέα περιοριστικά μέτρα αλλά και πρόστιμα, η Ευρώπη προσπαθεί να καταπολεμήσει το νέο κύμα και να πιέσει τους ανεμβολίαστους.
Μάλιστα, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, ακόμη και πριν από την εμφάνιση-σοκ της μετάλλαξης Όμικρον, η μάχη της Ευρώπης για τον κορωνοϊό ήταν σε ασταθές έδαφος.
Τα κρούσματα αυξάνονται με ρυθμό ρεκόρ, οι νοσηλείες και οι θάνατοι επίσης – το σκηνικό για έναν ακόμη εφιαλτικό χειμώνα για την ήπειρο. Η μετάλλαξη Όμικρον έχει προσθέσει μία επιπλέον δόση αβεβαιότητας, αλλά το άμεσο πρόβλημα της ηπείρου είναι να αντιμετωπίσει το κύμα κρουσμάτων που έχει ήδη βάλει κάποιες χώρες ξανά σε lockdown.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας την Πέμπτη, έγινε η τελευταία που ενίσχυσε την απάντησή της θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στους ανεμβολίαστους και μπορεί ακόμη και να καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς. Η Αυστρία έχει ήδη προτείνει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ενώ άλλες χώρες σχεδιάζουν να επιβάλουν πρόστιμα σε όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν.
Τα δραστικά αυτά, βήματα, σημειώνει το Bloomberg, είναι μια δραστική απάντηση στην δραματική κατάσταση. Στην Αυστρία, τα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών ξεπέρασαν τα 1.100 ανά 100.000 άτομα. Αυτό είναι 8 φορές ο μέσος όρος κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες. Από τη στιγμή που επιβλήθηκε το lockdown, ο αριθμός έχει μειωθεί, αν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, που καθυστερούν, εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στο αποκορύφωμα. Τα στοιχεία είναι λιγότερο δραματικά αλλού, αν και η τάση είναι ανοδική σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας.
Τα νέα στοχευμένα μέτρα αντικατοπτρίζουν την άποψη ότι, ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες πίσω από το τελευταίο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού – από τον κρύο καιρό μέχρι τον κόσμο που χαλαρώνει – ένα σημαντικό στοιχείο είναι τα εμβόλια. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν 640 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αλλά ακόμα και με αυτή την τεράστια προσπάθεια, περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Σε αυστηρό lockdown για 20 ημέρες, η Αυστρία
Να τι κάνουν οι κυβερνήσεις για να προσπαθήσουν να το αλλάξουν αυτό.
Γερμανικό lockdown
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης την Πέμπτη προσχώρησε στις χώρες που κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη για τους ανεμβολίαστους, ανακοινώνοντας πως μόνο τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε εστιατόρια, θέατρα και καταστήματα μη βασικών προϊόντων. Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού – η οποία υποστηρίζεται τόσο από την Άνγκελα Μέρκελ όσο και από τον επερχόμενο διάδοχό της Όλαφ Σολτς, θα τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες.
Πρόστιμα στην Ελλάδα
Η κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους Έλληνες άνω των 60 ετών. Από τον επόμενο μήνα, οι ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα, με τα χρήματα να πηγαίνουν στην κάλυψη των νοσοκομειακών αναγκών. Στην Ελλάδα, μόνο 60.000 από τους 580.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, έκαναν το εμβόλιο τον Νοέμβριο.
Συστάσεις στην Ελβετία
Οι ελβετικές αρχές προέτρεψαν την Παρασκευή τον κόσμο να εργάζεται από το σπίτι όπου είναι εφικτό, αφότου απέτυχαν να κερδίσουν υποστήριξη για την υποχρεωτική εργασία από το σπίτι, ακόμη και για τους ανεμβολίαστους. Η κυβέρνηση αντιστάθηκε στην επιβολή σκληρών νέων μέτρων, αλλά είπε ότι επιχειρήσεις όπως τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα έχουν την επιλογή να περιορίσουν την πρόσβαση μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Η χώρα έχει θέσει επίσης περιορισμούς σε ανεμβολίαστους που εισέρχονται από ορισμένες χώρες.
Βελγικά σχολεία
Το Βέλγιο ανακοίνωσε επίσης νέους περιορισμούς χθες, αν και δεν υπήρχαν μέτρα που να στοχεύουν ειδικά στους ανεμβολίαστους. Τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν νωρίς για τις διακοπές των Χριστουγέννων και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να περιορίσουν τη διδασκαλία στην τάξη. Οι εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με περισσότερα από 200 άτομα απαγορεύονται και η εντολή για χρήση μάσκας επεκτείνεται σε οποιονδήποτε άνω των έξι ετών.
Αυστριακό lockdown
Η χώρα με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη θα παραμείνει σε lockdown μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση σχεδιάζει στη συνέχεια να άρει τους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους ή τα άτομα που ανάρρωσαν πρόσφατα από τον ιό. Το lockdown για τους ανεμβολίαστους πιθανότατα θα συνεχιστεί, αν και μπορούν να πάνε στη δουλειά με αρνητικό τεστ. Οι αξιωματούχοι επεξεργάζονται επίσης σχέδια για την επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών από τον Φεβρουάριο, με πρόστιμα που φτάνουν τα 7.200 ευρώ.
Ταξιδιωτική απαγόρευση στην Ισπανία
Η Ισπανία έχει απαγορεύσει ουσιαστικά τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την 1η Δεκεμβρίου, θα δέχεται μόνο πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο ενηλίκων.
Τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο
Όμως η καταστολή των ανεμβολίαστων δεν περιορίζεται στην Ευρώπη και μπορεί να γίνει πιο διαδεδομένη, καθώς οι κυβερνήσεις είναι αντιμέτωπες με την απειλή της μετάλλαξης Όμικρον. Σύμφωνα με μια μελέτη στη Νότια Αφρική, ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από την μετάλλαξη, είναι τρεις φορές υψηλότερη από ό,τι για οποιοδήποτε προηγούμενο στέλεχος.
Συζητήσεις στη Νότια Αφρική για υποχρεωτικότητα
Η Νότια Αφρική ετοιμάζει μια πολιτική υποχρεωτικού εμβολιασμού και πρόκειται να την εφαρμόσει στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο. Επετεύχθη ευρεία συμφωνία στο Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας, ένα φόρουμ διαπραγματεύσεων, και το Κογκρέσο των Συνδικάτων της Νότιας Αφρικής, το οποίο αρχικά αντιτάχθηκε στον εξαναγκασμό των ανθρώπων να εμβολιαστούν, έχει πλέον συμμετάσχει σε επιχειρηματικές συζητήσεις για την υποστήριξη της κίνησης. Ορισμένες τοπικές εταιρείες έχουν ήδη καταστήσει υποχρεωτικό των εμβολιασμό των υπαλλήλων τους και ως αποτέλεσμα έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στους εμβολιασμούς.
Οι ανεμβολίαστοι ασθενείς με κορωνοϊό, θα πληρώνουν μόνοι τους τα νοσήλειά τους σε περίπτωση που κολλήσουν, στη Σιγκαπούρη
Τι κάνουν οι ΗΠΑ
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, εξέδωσε νόμο έκτακτης ανάγκης που αναγκάζει τους μεγάλους ιδιωτικούς εργοδότες να απαιτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή συχνά τεστ. Το υπουργείο Εργασίας είπε ότι η εντολή θα ισχύει για εταιρείες με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους και όρισε προθεσμία στις 4 Ιανουαρίου. Η μη συμμόρφωση μπορεί να προκαλέσει πρόστιμα έως και 136.000 $.
Ωστόσο, περίπου το 5% των ανεμβολίαστων εργαζομένων εγκατέλειψε τη δουλειά του όταν ο εργοδότης τους επέβαλε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, σύμφωνα με μια έρευνα του Οκτωβρίου για το Ίδρυμα της Οκογένειας Kaiser.
Ο λογαριασμός στον ασθενή, στη Σιγκαπούρη
Στη Σιγκαπούρη, όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει να πληρώσουν τα ιατρικά τους έξοδα εάν κολλήσουν κορωνοϊό. Να σημειωθεί πως οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες και παραμένουν σε ΜΕΘ μπορεί να χρειαστεί να πληρώσου περίπου 18.500 δολάρια, σύμφωνα με μια μέση εκτίμηση που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας.