Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
Την απόφασή της να επιβάλλει εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία
Το Ριάντ επέβαλε ανεπίσημο εμπάργκο σε τουρκικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων και τροφίμων πέρυσι, ενώ από την επόμενη εβδομάδα ο αποκλεισμός αποκτά πλέον επίσημα χαρακτήρα.
Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, οι εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία ανέρχονταν σε 3,3 δισ. δολάρια ετησίως. Η Τουρκία εξήγαγε, μεταξύ άλλων, στο αραβικό βασίλειο φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα και έπιπλα.
Οι Σαουδάραβες κρατούν εκατοντάδες τουρκικά φορτηγά στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας και χιλιάδες πακέτα από την Τουρκία στα αεροδρόμια τους. Κάποια από αυτά επετράπησαν κατ’ εξαίρεση μετά από παρέμβαση τούρκων διπλωματών.
«Η Σαουδική Αραβία είναι η πιο σημαντική αγορά μας. Αλλά ο σαουδάραβας πελάτης μου δεν αγοράζει πλέον προϊόντα. Στο τέλος αυτού του μήνα, το εμπόριο σταματά. Κάνουμε τις τελευταίες μεταφορτώσεις. Είμαστε μπερδεμένοι με το τι πρέπει να κάνουμε» αναφέρουν έμποροι που δραστηριοποιούνται στη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.
«Οι πελάτες μας έχουν συνηθίσει να αγοράζουν τα τουρκικά προϊόντα, είναι ικανοποιημένοι. Ωστόσο, δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν άλλα. Τους λέμε να τα στείλουν σε εμάς μέσω τρίτης χώρας» δηλώνει στην τουρκική εφημερίδα επιχειρηματίας.
«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ ανήσυχες, καθώς οι εξαγωγές από νοτιοανατολικές επαρχίες όπως οι Hatay, Gaziantep και Diyarbakır σταματούν» προσθέτει.
Επίσης, η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να αποθαρρύνει τους πολίτες της να ταξιδέψουν στην Τουρκία. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του βασιλείου έχουν ορίσει την Τουρκία ως μη ασφαλή τοποθεσία λόγω της αυξανόμενης εγκληματικότητας που έχει ως στόχο Σαουδάραβες πολίτες, ενώ σχετική προειδοποίηση έχει εκδώσει και η σαουδαραβική πρεσβεία στην Άγκυρα.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι τεταμένες λόγω της πολιτικής της Τουρκίας στον Κόλπο, των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία και της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι.
Η ένταση στην πολιτική διατάραξε και τις οικονομικές σχέσεις και στην πραγματικότητα επί δύο χρόνια εφαρμοζόταν ένα σιωπηλό εμπάργκο, το οποίο πλέον πήρε επίσημο χαρακτήρα.