Ελλάδα οικονομία
Έκθεση του οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, που χρονολογείται από το 2010, αποδεικνύει πως το Ταμείο εκτιμούσε εξ αρχής πως τα μέτρα λιτότητας δεν θα έφερναν αποτέλεσμα.
Στην έκθεση, με ημερομηνία 4/5/2010, η οποία αναρτήθηκε στο Twitter, ο τότε επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, προειδοποιούσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εμπεριέχει πολύ σοβαρούς κινδύνους εξαιτίας του επιπέδου δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτεί και ότι μπορεί γρήγορα να ξεφύγει από την πορεία του, ακόμη και αν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση, γράφει το tribune.gr.
Το έγγραφο, που απευθυνόταν στον Πολ Τόμσεν, παρουσιάσθηκε στα τέλη Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια διεθνούς οικονομικής ημερίδας του καναδικού think tank Centre for International Governance Innovation από τον καθηγητή Οικονομικών Πολ Μπλουστάιν, ο οποίος συνόψισε την κατάσταση ως εξής:
[irp posts=”110742″ name=”Κυβέρνηση – Παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ – Τι ζητάει η τρόικα για να επιστρέψει”]
«Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ προειδοποιούσε ότι η λιτότητα μπορεί να πάει στραβά, ακόμη και αν (το πρόγραμμα) εφαρμοσθεί κατά γράμμα. Ο Ντομινίκ Στρος-Καν (τότε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ) έθετε θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ (τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας) είπε ‘όχι’».
«Δεν έκανα εγώ τη διαρροή, αλλά δεν είμαι και πολύ δυσαρεστημένος που έγινε. Επτά χρόνια μετά και ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρο /ρεαλιστικό σχέδιο». Έτσι σχολίασε στο Twitter ο Ολιβιέ Μπλανσάρ την ανάρτηση της έκθεσης/προειδοποίησης του 2010.