Ερντογάν: Σε κλοιό πιέσεων από τις ΗΠΑ η Τουρκία , με αιχμή το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα – Το θέμα τέθηκε και στην επικοινωνία των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών – Μετά από τις αμερικανικές καταγγελίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, δεν αναμένεται σύντομα τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν.
Aπορρίπτει η Άγκυρα τις κατηγορίες και αμφισβητεί τα στοιχεία της δημοσίευσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην ετήσια Έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα – σύμφωνα με τα οποία, το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει να περιορίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου. Στην Έκθεση περιλαμβάνονται στοιχεία για βασανιστήρια, κατηγορίες για δολοφονίες, αυθαίρετες συλλήψεις δεκάδων χιλιάδων πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν.
Η εξέλιξη αυτή, αν και αναμενόμενη, θεωρείται ως ιδιαίτερα αρνητική στην Άγκυρα, όπου είχαν αρχίσει να τρέφουν ελπίδες για ένα τηλεφώνημα Μπάιντεν – Ερντογάν μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Προς το παρόν, οι επαφές των δύο πλευρών έχουν φτασει ως το επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να έχει συναντηθεί με τον Άντονι Μπλίνκεν και τον Χουλουσί Ακάρ να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον ομόλογό του, Λόιντ Όστιν. Και στις δύο περιπτώσεις, το ζήτημα της προμήθειας των ρωσικών S-400 από την Τουρκία βρέθηκε στο επίκεντρο, με τις ΗΠΑ να πιέζουν έντονα για την απενεργοποίησή τους. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας
γίνεται αναφορά στην ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων σε πνεύμα συνεργασίας – μία διπλωματική διατύπωση που ελάχιστα υποκρύπτει την ψύχρανση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.
Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αντέδρασε έντονα στην δημοσιοποίηση της Έκθεσης, τονίζοντας με ανακοίνωση ότι θεωρεί αβάσιμες τις κατηγορίες και απορρίπτει ως μη αντικειμενικά και προκατειλημμένα όσα αναφέρονται στην έκθεση. Σύμφωνα με την Αγκυρα, «το γεγονός ότι η οργάνωση FETO, που αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016
και κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες πολίτες, αποκαλείται στην έκθεση “κίνημα Γκιουλέν” δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τον δίκαιο αγώνα μας ενάντια σε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση, αγνοούν τις ξεκάθαρες αποδείξεις που τους προσκομίσαμε και γίνονται εργαλείο απόψεων και κύκλων που ετοίμασαν την έκθεση αυτή». Η Αγκυρα αναφέρει επίσης πως «είναι επίσης απαράδεκτο να συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση ισχυρισμοί που αγνοούν την τρομοκρατική ταυτότητα του ΡΚΚ και να γίνονται δεκτές απόψεις κύκλων που στηρίζουν την τρομοκρατία».
Παράλληλα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε την προσφυγή εισαγγελικού λειτουργού με σκοπό τη διάλυση του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, στο οποίο προσάπτει πως συνεργάζεται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Το δικαστήριο επικαλέστηκε διαδικαστικές ελλείψεις και αποφάσισε να επιστρέψει στην εισαγγελία το κατηγορητήριο εναντίον του HDP. Χαρακτηριστική των αντιδράσεων ήταν η δήλωση του προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης- και κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν – Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Τώρα πια στόχος δεν είναι μόνο η απαγόρευση και το κλείσιμο του HDP, αλλά θα πρέπει να απαγορευτεί η λειτουργία και του Συνταγματικού Δικαστηρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
protothema.gr