Σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας και της Γαλλίας προχώρησε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πλέον όχι μόνο δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης με την Ελλάδα, αλλά δυναμιτίζει δοθείσης ευκαιρίας το κλίμα. Στο στόχαστρο, δε, έχει πλέον βάλει και τον Εμανουέλ Μακρόν.
Αυτήν την φορά ο τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε κατά Ελλάδας και Γαλλίας αναφέροντάς ως «μη ικανούς τους διοικητές» των δύο χωρών και αναρωτιέται αν «οι δύο λαοί είναι έτοιμοι να κάνουν τις ίδιες θυσίες με την Τουρκία».
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν είπε πως «δέχεται ο ελληνικός λαός ο,τι θα του συμβεί λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγεμόνων τους;» και συνέχισε «γνωρίζει ο Γάλλος πολίτης ότι θα πληρώσει λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγεμόνων τους;».
«Η Τουρκία δεν υπήρξε ποτέ επιθετικό κράτος σε όλη την ιστορία της, είναι ένα από τα σπάνια σημεία μη αποικιακού κράτους. Η κατανόησή μας εκφράζει την επιβίωση και την επιβίωση όλων στη γη της πατρίδας, ανεξάρτητα από την πεποίθηση, την καταγωγή ή τη νομιμότητα» εξήγησε σε άλλο σημείο.
Ακόμα, πρόσθεσε πως «στις απειλές που δεχόμαστε προστέθηκαν κι αυτές που δεχόμαστε στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Επενδύουμε στην αμυντική μας βιομηχανία και στο προσωπικό μας για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές».
«Ως έθνος που αγωνίζεται καθημερινά εδώ και χιλιάδες χρόνια, γνωρίζουμε όλα αυτά τα γεγονότα. Γνωρίζουμε πολύ καλά το τίμημα που πληρώνουμε σε αυτή τη χώρα, με το αίμα των μαρτύρων. Σήμερα, είμαστε αποφασισμένοι να πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα. Ό,τι κι αν κάνουμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει εμπόδιο στα βήματα της Τουρκίας με τη βοήθεια του Αλλάχ. Η Τουρκία δεν υπήρξε ποτέ επιθετικό κράτος σε όλη την ιστορία της, είναι ένα από τις σπάνιες περιπτώσεις μη αποικιακού κράτους» κατέληξε.
«Θα υπερασπιστούμε τη Γαλάζια Πατρίδα έναντι εκείνων που εισέβαλαν στη Μικρά Ασία»
Νωρίτερα την Κυριακή στο μήνυμα προς τον λαό του για την Γιορτή της Νίκης, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν παρέλειψε να προκαλέσει, υπογραμμίζοντας πως «θα υπερασπιστούμε τη Γαλάζια Πατρίδα έναντι εκείνων που εισέβαλαν στη Μικρά Ασία».
«Φυσικά δεν είναι σύμπτωση ότι όσοι προσπάθησαν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο, που προσπάθησαν να εισβάλουν στην πατρίδα μας πριν από έναν αιώνα, ήταν οι ίδιοι εισβολείς. Ακριβώς όπως το έθνος μας έφερε τον αγώνα για τη σωτηρία στη νίκη, παρά την απουσία και την δυνατότητα, σήμερα, δεν θα διστάσει ποτέ να απογοητεύσει τις φιλοδοξίες και τις κινήσεις που έχουν στόχο να φέρουν όρους της συνθήκη των των Σεβρών, μέσα στην Μπλε Πατρίδα. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τη θέλησή μας σε αυτό το θέμα και την ακλόνητη πίστη μας στη νίκη» είπε χαρακτηριστικά.
Για τρεις ακόμα μήνες το Oruc Reis στη Μεσόγειο
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με τις οποίες το Oruc Reis θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο «A Haber», χαρακτήρισε casus belli την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια στο Αιγαίο, προσθέτοντας απειλητικά ότι «ισχύει» η απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.
Στο γαϊτανάκι των επιθετικών και απειλητικών δηλώσεων εντάσσονται και τα όσα είπαν ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι αλλά και ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Ο Φ. Οκτάι χαρακτήρισε απειλή πολέμου την άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας μιας χώρας όπως είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων (αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια), στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Έφτασε δε, μέχρι του σημείου να αμφισβητήσει ακόμη και τη συνθήκη των Παρισίων το 1947, με την οποία παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα από την Ιταλία.