H «ημέρα της κρίσης» στις ΗΠΑ με τους Αμερικανούς να παρακολουθούν με άνευ προηγουμένου αγωνία την τελική έκβαση μιας προεκλογικής εκστρατείας που δίχασε όσο καμιά άλλη τις τελευταίες δεκαετίες το εκλογικό σώμα.
Μια προεκλογική εκστρατεία που αναζωπύρωσε ξεχασμένα πάθη και μίση, όλα όσα έκρυψε με μαεστρία, χωρίς να καταφέρει τελικά να τα σβήσει, η διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Τώρα, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ θα κριθούν από αυτούς που παραδοσιακά εκλέγουν πρόεδρο: τις πολιτείες-κλειδιά.
Είναι κάποιες πολιτείες που παίζουν ξεχωριστό ρόλο και για αυτό το λόγο οι υποψήφιοι κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ρίχνουν σε αυτές μεγαλύτερο βάρος. Οι λεγόμενες πολιτείες κλειδιά είναι η Φλόριντα, η Πενσιλβάνια, το Οχάιο, η Βόρεια Καρολίνα, η Βιρτζίνια, το Ουισκόνσιν, το Κολοράντο, η Αϊόβα, η Νεβάδα και το Νιου Χάμσαϊρ. Το Οχάιο έχει τη φήμη της πολιτείας που εκλέγει πρόεδρο. Η τελευταία φορά που ψήφισε κάποιον που δεν βγήκε πρόεδρος ήταν το 1960. Είχε βγει ο Κένεντι με το Οχάιο να έχει ψηφίσει Νίξον.
Από τις 10 πολιτείες κλειδιά κάποιες στηρίζουν παραδοσιακά το ένα ή το άλλο κόμμα. Οι πολιτείες που κρίνουν ουσιαστικά το αποτέλεσμα είναι αυτές που δεν βγάζουν παραδοσιακά κάποιο συγκεκριμένο κόμμα. Αυτές είναι το Οχάιο, το Κολοράντο, η Αϊόβα, η Νεβάδα, το Νιου Χάμσαϊρ, η Βιρτζίνια και η Φλόριντα.
Ipsos: 90% πιθανότητα νίκης της Κλίντον
Η υποψήφια των δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον έχει περίπου 90% πιθανότητα να κερδίσει στη μάχη για τον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ των ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με την τελευταία από μια ανάλυση μιας σειράς δημοσκοπήσεων που διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos για το πρακτορείο Reuters, γνωστή ως States of the Nation project.
Οι πιθανότητες νίκης της είναι περίπου ίδιες με αυτές της περασμένης εβδομάδας, ενώ για να ηττηθεί από τον Τραμπ σήμερα θα χρειαστεί ένας απίθανος συνδυασμός λευκών, μαύρων και ισπανόφωνων ψηφοφόρων σε έξι ή επτά πολιτείες, σύμφωνα με την ανάλυση. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών προηγούνταν του Τραμπ με 45% προς 42% σε πρόθεση ψήφου, ενώ αναμένεται να κερδίσει 303 ψήφους στο κολέγιο των εκλεκτόρων, σε αντίθεση με τους 235 του Τραμπ, από τους 270 που απαιτούνται για να κερδίσει τις εκλογές, αποκαλύπτει η ανάλυση.
Η τύχη του Τραμπ εξαρτάται από τα αποτελέσματα στη Φλόριντα, το Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο, όπου η διαφορά των δύο υποψηφίων ήταν πολύ μικρή την Κυριακή, όταν έληξαν οι δημοσκοπήσεις, και την Πενσιλβάνια, όπου η Κλίντον προηγούνταν με μικρή διαφορά τριών εκατοστιαίων μονάδων. Για να εξασφαλίσει την αμερικανική προεδρία, ο Τραμπ πρέπει να κερδίσει τις περισσότερες από τις πολιτείες αυτές.
Οποιαδήποτε ήττα του σε δύο από τις τρεις πολιτείες Φλόριντα, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια θα καταλήξει σχεδόν βέβαια σε νίκη της Κλίντον. Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ πρέπει να διατηρήσει το προβάδισμά του στην παραδοσιακά ρεπουμπλικανική πολιτεία της Αριζόνα, όπου η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων μειώνεται, και να ελπίσει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Έβαν Μακ Μόλιν δεν θα κερδίσει άλλο ένα προπύργιο των ρεπουμπλικανών, την Γιούτα. Για να κερδίσει τις εκλογές, ο Τραμπ χρειάζεται επίσης περισσότερους λευκούς ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους από όσους προσήλθαν στις κάλπες το 2012, χαμηλότερη προσέλευση Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, και μια χαμηλότερη αύξηση ισπανόφωνων ψηφοφόρων από αυτήν που προβλέπεται, σύμφωνα με την ανάλυση.
Η Βόρεια Καρολίνα, μια από τις πρώτες πολιτείες που αναμένεται να δώσει αποτελέσματα από σήμερα το βράδυ κιόλας (ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδας), μπορεί να δώσει κάποιες ενδείξεις ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών. Αν κερδίσει την πολιτεία η Κλίντον, αυτό μάλλον σημαίνει πως οι Αφροαμερικανοί θα έχουν βγεί να ψηφίσουν με ρυθμούς ανάλογους του 2012, όταν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα νίκησε τον ρεπουμπλικανό Μιτ Ρόμνεϊ με τέσσερις πόντους σε εθνικό επίπεδο. Ο Ρόμνεϊ κέρδισε τη Βόρεια Καρολίνα με δύο πόντους.
[irp posts=”78485″ name=”Αμερικάνικες εκλογές: Κλίντον ή Τραμπ;”]
Η τελική δημοσκόπηση για την ανάλυση States of the Nation έδειξε ότι οι πρώιμες ψήφοι στη Βόρεια Καρολίνα μοιράζονται σχετικά ισότιμα μεταξύ των δύο υποψηφίων. Ο Τραμπ ηγούνταν κατά μια μονάδα μεταξύ των εν δυνάμει ψηφοφόρων, με 47% προς 46%. Μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων προηγούνταν κατά 30 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ η Κλίντον διατηρούσε προβάδισμα περίπου 80 μονάδων μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων.
Η Φλόριντα, με τις ψήφους των 29 εκλεκτόρων που της αναλογούν, είναι ζωτικής σημασίας για τον Τραμπ. Αν η Κλίντον κερδίσει την Φλόριντα, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να κερδίσει μία από τις μεγάλες αμφισβητούμενες πολιτείες (Οχάιο, Μίσιγκαν ή Πενσιλβάνια) για να εξασφαλίσει τη νίκη της, ενώ ο Τραμπ θα χρειαστεί να κερδίσει και τις τρεις. Αν ο Τραμπ κερδίσει την Φλόριντα, πάλι θα χρειαστεί να κερδίσει και το Οχάιο και το Μίσιγκαν ή να ελπίσει για ανατροπή αποτελεσμάτων στην Πενσιλβάνια.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters/Ipsos, η Κλίντον διατηρεί ένα πολύ μικρό προβάδισμα στην Φλόριντα, με 48% έναντι του 47%. Η Κλίντον προηγείται του Τραμπ κατά 75 μονάδες μεταξύ εν δυνάμει μαύρων ψηφοφόρων και 20 μεταξύ ισπανόφωνων, αλλά ο Τραμπ προηγείται κατά 30 μονάδες μεταξύ εν δυνάμει λευκών ψηφοφόρων. Η επιτυχία της Κλίντον στη Φλόριντα εξαρτάται από τη μεγάλη συρροή στις κάλπες των μαύρων ψηφοφόρων. Χωρίς τα νούμερα αυτά, η μάχη θα είναι στενή, ακόμα και αν αυξηθεί ο αριθμός των ισπανόφωνων ψηφοφόρων.
Το Μίσιγκαν και το Οχάιο δεν ανέδειξαν συγκεκριμένη κλίση την Κυριακή προς τον έναν ή τον άλλο, σύμφωνα με την ανάλυση. Η υποστήριξη που έχει η Κλίντον είναι πιό συμπαγής στην Πενσιλβάνια. Ωστόσο, μια αλματώδης αύξηση των λευκών ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων σε συνδυασμό με τη μείωση των μαύρων δημοκρατικών θα αρκέσει για να συγκλίνουν το Οχάιο και το Μίσιγκαν προς τον Τραμπ και να βάλει την Πενσιλβάνια πάλι στο παιχνίδι.
Αν ο Τραμπ παραμείνει στη μάχη σήμερα το βράδυ (ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδας), αφού έχουν καθοριστεί τα αποτελέσματα στις αμφισβητούμενες ανατολικές πολιτείες, τότε η προσοχή όλων θα στραφεί στην Αριζόνα. Ο Τραμπ διατηρούσε ένα προβάδισμα πέντε μονάδων έναντι της Κλίντον την Κυριακή το βράδυ, αλλά η Αριζόνα έχει κινηθεί σταθερά προς την υποψήφια των δημοκρατικών τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με την ανάλυση. Είναι επίσης μια πολιτεία όπου η ψηλότερη προσέλευση των ισπανόφωνων στις κάλπες μπορεί να γείρει την πλάστιγγα καθοριστικά προς την Κλίντον.
Αν ο Τραμπ βρίσκεται αικόμα σε θέση να κερδίσει μετά την Αριζόνα, πάλι μπορεί να εμποδιστεί στην Γιούτα, όπου ο Μακ Μόλιν έχει παραμείνει υποψήφιος μέχρι τέλους.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Τραμπ διατηρεί προβάδισμα πέντε ή παραπάνω πόντων στη Γιούτα. Μια νίκη του Μακ Μόλιν μπορεί να καταλήξει στο χαμηλής πιθανότητας σενάριο όπου ούτε η Κλίντον ούτε ο Τραμπ εξασφαλίζει τους 270 ψήφους των εκλεκτόρων που χρειάζονται για τη νίκη. Ο νικητής στη περίπτωση αυτή θα επιλεχθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους ρεπουμπλικανούς, όπου οι βουλευτές θα κληθούν να διαλέξουν μεταξύ του Τραμπ, της Κλίντον και του Μακ Μόλιν, ο οποίος είναι γέννημα-θρέμα της Γιούτα και πρώην πράκτορας της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA).
Η ανάλυση States of the Nation διενεργούσε εβδομαδιαίες δημοσκοπήσεις περίπου 15.000 ατόμων σε όλες τις πολιτείες, καθώς και στην Ουάσιγκτον. Τα αποτελέσματα ανά πολιτεία έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο http://www.reuters.com/statesofthenation/
Poll tracker του BBC: 4 μονάδες διαφορά
Η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησαν το Σαββατοκύριακο να κινητοποιήσουν και να πείσουν τους τελευταίους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εκλογική βραδιά θα εξελιχθεί σε θρίλερ.
Η τελευταία δημομοσκόπηση των δημοσκοπήσεων του ΒΒC δίνει 4 μονάδες διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων.
Η αγωνία στο κόμμα των Δημοκρατικών είναι μεγάλη. Όχι άδικα. Πολλά από τα στελέχη των Δημοκρατικών «δείχνουν» με τρόμο αυτό που συνέβη στη Βρετανία, το Brexit και τις δημοσκοπήσεις που έπεσαν παταγωδώς έξω. Αλλωστε ένα από τα μεγάλα προβλήματα των δημοσκόπων, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, είναι η κρυφή ψήφος: όλοι αυτοί που ενώ δηλώνουν αναποφάσιστοι θα ψηφίσουν Τραμπ.
Οι πολιτείες-κλειδιά για τις προεδρικές εκλογές:
Φλόριντα 29 εκλέκτορες
Πενσιλβάνια 20 εκλέκτορες
Οχάιο 18 εκλέκτορες
Μίσιγκαν 16 εκλέκτορες
Τζόρτζια 16 εκλέκτορες
Βόρεια Καρολίνα 15 εκλέκτορες
Βιρτζίνια 13 εκλέκτορες
Αριζόνα 11 εκλέκτορες
Ουισκόνσιν 10 εκλέκτορες
Κολοράντο 9 εκλέκτορες
Αϊόβα 6 εκλέκτορες
Νεβάδα 6 εκλέκτορες
Νιού Χαμσάιρ 4 εκλέκτορες
Οι ισπανόφωνοι κινητοποιούνται την τελευταία στιγμή
Η ιστορία αυτών των εκλογών μπορεί να γραφτεί από την κινητοποίηση της ισπανόφωνης ψήφου. Εως την τελευταία στιγμή υπήρχε η ανησυχία ότι το επιτελείο της Κλίντον είχε αποτύχει να κινητοποιήσει αυτούς που μπορούν-το ερώτημα είναι αν θέλουν-να της δώσουν τη νίκη. Πέντε πολιτείες με ισπανόφωνους, Αριζόνα, Κολοράντο, Φλόριντα, Βόρεια Καρολίνα και Νεβάδα έχουν ήδη ψηφίσει σε ποσοστό που ξεπερνά το 50% της συνολικής ψήφου το 2012, σύμφωνα με ανάλυση του Catalist. Οι ισπανόφωνοι με αυξανόμενη επιρροή σε «αμφίρροπες» πολιτείες όπως η Φλόριντα και η Νεβάδα, τείνουν να ψηφίζουν Δημοκρατικούς και προτιμούν με μεγάλα ποσοστά την Κλίντον έναντι του Τραμπ. Εθελοντές στη Φλόριντα κατέβαλλαν μια προσπάθεια τελευταίας στιγμής να πείσουν ψηφοφόρους να σπεύσουν στα εκλογικά κέντρα το Σαββατοκύριακο που πέρασε, καθώς οι πρώιμες εκλογές έληγαν χθες (Κυριακή), προτού την επίσημη μέρα των προεδρικών εκλογών αύριο, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ των ρεπουμπλικανών αντιμετωπίζει τη Χίλαρι Κλίντον των δημοκρατικών, ή την “la presidenta” (κυρία πρόεδρο), όπως την κάλεσε ο ισπανόφωνος κάτοικος που άνοιξε την πόρτα.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Univision για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Κλίντον συγκεντρώνει την προτίμηση 67% των ισπανόφωνων ψηφοφόρων, σε σχέση με το 19% του Τραμπ, ο οποίος δεν τα πάει καλά με τη μεγαλύτερη ομάδα ψηφοφόρων μεταξύ όλων των μειονοτήτων στις ΗΠΑ, έχοντας επανειλημμένα εξοργίσει τους ισπανόφωνους με υποτιμητικές δηλώσεις για τις κοινότητές των.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των εταιρειών The Tarrance Group και Bendixen and Amandi, οι εγγεγραμμένοι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι στη Φλόριντα προτιμούν την Κλίντον κατά 60% έναντι του Τραμπ με 30%. Στη Νεβάδα, η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη, με 72% για την Κλίντον και 19% για τον Τραμπ. Στη Φλόριντα, σύμφωνα με υπολογισμούς του προεκλογικού γραφείου της Κλίντον, το ποσοστό των ψηφοφόρων που ψήφισε ήδη αυξήθηκε κατά 139%, ή πάνω από το διπλάσιο ποσοστό, που είχε το 2012, σύμφωνα με μια έκθεση με ημερομηνία της Τετάρτης.
Kαι στην πολιτεία της Νεβάδα οι εγγεγραμμένοι δημοκρατικοί έχουν τώρα 72.000 παραπάνω δελτία ψήφων από τους εγγεγραμμένους ρεπουμπλικανούς εκεί. Τα νούμερα αυτά δεν αποκαλύπτουν ποιόν υποψήφιο διάλεξαν οι ψηφοφόροι, παρά μόνο το κόμμα με το οποίο έχουν εγγραφεί οι ψηφοφόροι (ΣτΣ: Στις ΗΠΑ, οι ψηφοφόροι εγγράφονται σε κάθε εκλογή, οπότε και μπορούν να δηλώσουν το κόμμα της προτίμησής τους). Η κομητεία Κλαρκ, που περιλαμβάνει το Λας Βέγκας, έχει μεγάλο πληθυσμό ισπανόφωνων, σύμφωνα με την αμερικανική απογραφική υπηρεσία (U.S. Census) – 30,6%, σε σχέση με το 28,1% για όλη την πολιτεία της Νεβάδα συνολικά.
Η εργατική τάξη… όπλο του Τραμπ
Η πρόωρη ψηφοφορία συνεχίζεται για αρκετό καιρό σε πολλές πολιτείες. Σε σύγκριση με το 2012 σε αυτή τη φάση τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά για την Κλίντον στο Κολοράντο και τη Βόρεια Καρολίνα και σχετικά καλά στη Φλόριντα. Αν τα καταφέρει σε αυτές τις τρεις πολιτείες η νίκη της είναι βέβαιη. Από την πλευρά του ο Τραμπ ρίχνει το βάρος σε παραδοσιακά δημοκρατικές πολιτείες, την Πενσιλβάνια, το Γουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, κάνοντας ένα τελευταίο άνοιγμα στους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, μοιράζοντας υποσχέσεις και «λύσεις» για το οικονομικό τους αδιέξοδο.