Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Ιαπωνία: Έξι νέοι προσέφυγαν ομαδικά σήμερα Πέμπτη στη δικαιοσύνη της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αναγνωριστεί η σχέση που όπως λένε έχει ο καρκίνος του θυρεοειδούς…
από τον οποίο πάσχουν, με την έκθεσή τους στη ραδιενέργεια όταν εκτυλίχθηκε η καταστροφή στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011.
Οι νεαροί προσφεύγοντες, 17 ως 27 ετών, ήταν ανήλικοι και ζούσαν στον νομό Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, όταν έγινε η καταστροφή.
Οι δικηγόροι τους παρουσιάστηκαν σήμερα σε δικαστήριο στο Τόκιο, μπροστά στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες υποστηρικτές των εντολέων τους, για να καταθέσουν την ομαδική προσφυγή, την πρώτη του είδους από κατοίκους.
Ζητούν συνολικά 616 εκατ. γεν (4,8 εκατ. ευρώ) αποζημίωση από την TEPCO, την εταιρεία που διαχειρίζεται τον κατεστραμμένο πλέον σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι.
Η σχέση αιτίου-αιτιατού μεταξύ της έκθεσης στη ραδιενέργεια που εκλύθηκε όταν σημειώθηκε η καταστροφή στο εργοστάσιο και την εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ επισήμως από τις ιαπωνικές αρχές. Εξάλλου, έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη χρονιά ανέφερε πως «δεν έχει καταγραφεί καμία επιβλαβής συνέπεια στην υγεία των κατοίκων».
Ωστόσο οι δικηγόροι των προσώπων που προσέφυγαν τονίζουν πως ο καρκίνος του θυρεοειδούς που έχουν δεν είναι κληρονομικός, επομένως το πιο πιθανό είναι πως προκλήθηκε από την έκθεσή τους στην ραδιενέργεια.
Ορισμένοι εξ αυτών «δυσκολεύτηκαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να βρουν δουλειά, αναγκάστηκαν να διαγράψουν τα όνειρά τους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κενίτσι Ίντο, ένας από τους δικηγόρους.
Φόβος
Η προσφυγή «μας πήρε δέκα χρόνια, διότι είχαμε τον φόβο πως θα γινόμασταν θύματα διακρίσεων» με αυτό το δημόσιο διάβημα, εξήγησε προσφεύγουσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Ήμουν παιδί ακόμη όταν μου είπαν πως είχα καρκίνο και δεν είχα τα χρήματα για τα δικαστικά έξοδα», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε πως δυσκολευόταν «να εκφράσω με λόγια αυτό που αισθανόμουν όταν ήμουν πολύ νέα».
Με δάκρυα στα μάτια, η νεαρή αναφέρθηκε επίσης στην ημέρα που έμαθε πως είχε καρκίνο: «μου είπαν καθαρά ότι δεν είχε καμία σχέση» με το δυστύχημα, αφηγήθηκε.
Τα πρόσωπα που προσφεύγουν διαγνώστηκε πως έχουν καρκίνο του θυρεοειδούς μεταξύ του 2012 και του 2018. Οι τέσσερις από αυτούς υποβλήθηκαν σε ολική θυρεοειδεκτομή και θα υποβάλλονται σε ορμονική θεραπεία για όλη τους τη ζωή, σύμφωνα με τον κ. Ίντο.
Οι άλλοι δύο υποβλήθηκαν σε μερική αφαίρεση θυρεοειδούς.
Την 11η Μαρτίου 2011, ισχυρός σεισμός στα ανοικτά των ακτών της βορειοανατολικής Ιαπωνίας προκάλεσε γιγαντιαίο τσουνάμι. Όταν αυτό χτύπησε τον σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, προκλήθηκε τήξη του πυρήνα των τριών αντιδραστήρων, με αποτέλεσμα να εκλυθούν μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειες στον αέρα, να αποτεθούν στο έδαφος και στο νερό.
Περίπου 100.000 άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά την καταστροφή, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της οποίας κάνει λόγο για 19.000 νεκρούς, κυρίως εξαιτίας του τσουνάμι.
Δεν αποδίδεται κανένας θάνατος σε απευθείας έκθεση στη ραδιενέργεια, αλλά το στρες και οι δυσκολίες κάθε λογής εξαιτίας της τριπλής καταστροφής στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 2.300 ανθρώπους έκτοτε, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές.
266 περιπτώσεις
Πολλοί άνθρωποι που δούλεψαν στο εργοτάξιο μετά την καταστροφή παρουσίασαν, έπειτα από την έκθεσή τους στη ραδιενέργεια, καρκίνους που αναγνωρίστηκαν ως επαγγελματικές ασθένειες. Έλαβαν αποζημιώσεις από την ιαπωνική κυβέρνηση.
Εκπρόσωπος της TEPCO είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η εταιρεία θα απαντήσει με «τιμιότητα» στην προσφυγή, αφού εξετάσει λεπτομερώς τα αιτήματα των προσώπων αυτών.
«Θέλουμε να εκφράσουμε ειλικρινά συγγνώμη για τα προβλήματα που προκάλεσε το δυστύχημα στον πληθυσμό και ειδικά στους κατοίκους στη Φουκουσίμα», πρόσθεσε.
Μετά την καταστροφή, ο νομός υπέβαλε σε εξετάσεις κάπου 380.000 κατοίκων 18 ετών και κάτω, και μέχρι τον Ιούνιο του 2021 είχε καταγράψει ανάμεσά τους 266 περιπτώσεις ή ύποπτες περιπτώσεις καρκίνων του θυρεοειδούς, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.
Σε έκθεσή της που είχε δημοσιοποιηθεί στις αρχές του 2021, η Επιστημονική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Μελέτη των Επιπτώσεων των Ατομικών Ακτινοβολιών (UNSCEAR) απέδιδε πάντως την αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς στο ότι γίνονται περισσότερες και υψηλότερης ευαισθησίας εξετάσεις στη Φουκουσίμα.