Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
ΗΠΑ: Το κοινοβούλιο στην Οκλαχόμα ενέκρινε χθες Πέμπτη νόμο που απαγορεύει την άμβλωση από τη σύλληψη, κάτι που σημαίνει ότι η πολιτεία-οχυρό των συντηρητικών στον αμερικανικό Νότο είναι πλέον αυτή με την αυστηρότερη νομοθεσία απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο νόμος ψηφίστηκε την ώρα που το δικαίωμα στην άμβλωση στη χώρα απειλείται από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο, σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε ο ιστότοπος Politico, ετοιμάζεται να το αναιρέσει, 50 χρόνια μετά την ιστορική απόφασή του με την οποία έγιναν νόμιμες σε όλη τη χώρα οι επεμβάσεις αυτού του είδους.
Για να τεθεί σε ισχύ μένει πλέον μόνο να υπογραφτεί από τον κυβερνήτη Κέβιν Στιτ. Ο Ρεπουμπλικάνος είχε ήδη διαβεβαιώσει πως θα έβαζε την υπογραφή του σε οποιονδήποτε νόμο επέβαλλε περαιτέρω περιορισμούς στην άμβλωση.
Με έμπνευση νόμο που υιοθετήθηκε στο Τέξας τον Σεπτέμβριο, το κείμενο που ψηφίστηκε στην Οκλαχόμα ανοίγει τον δρόμο ώστε απλοί πολίτες να καταγγέλλουν στις αρχές οποιοδήποτε πρόσωπο υποπτεύονται ότι έκανε άμβλωση ή ενεπλάκη σε τέτοια επέμβαση.
Ο αριθμός της άμβλωσης, κατά το κείμενο, δεν περιλαμβάνει πάντως «τη χρήση, τη συνταγογράφηση, την προμήθεια ή την πώληση των χαπιών της επόμενης ημέρας, ή κάθε είδους αντισύλληψης».
Η Δημοκρατική αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις στηλίτευσε την απόφαση του κοινοβουλίου στην Οκλαχόμα, βλέποντας στην εξέλιξη την «πιο πρόσφατη σειράς κατάφωρων επιθέσεων εναντίον των γυναικών» από τα μέλη του.
Η κυρία Χάρις κάλεσε εξάλλου τους Αμερικανούς να εκλέξουν πολιτικούς που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση «σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο», καθώς «αυτό δεν ήταν ποτέ τόσο επείγον», υπογράμμισε μέσω Twitter.
Η οργάνωση Planned Parenthood, η οποία υπερασπίζεται το δικαίωμα στην άμβλωση, ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της πολιτείας της Οκλαχόμας.
«Πρέπει να εμποδιστεί αυτή η απαγόρευση — όπως και όλες οι άλλες απαγορεύσεις που ψηφίστηκαν σε αυτή την πολιτεία τον περασμένο μήνα», πρόσθεσε η οργάνωση.
Την 3η Μαΐου, ο κυβερνήτης Στιτ ανακοίνωνε πως υπέγραψε νόμο που απαγόρευσε την άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
«Θέλω η Οκλαχόμα να γίνει η πολιτεία που τάσσεται περισσότερο υπέρ της ζωής σε όλη τη χώρα», είπε τότε, χρησιμοποιώντας την ορολογία των αμερικανών πολέμιων της άμβλωσης.
Η Οκλαχόμα υποδεχόταν εδώ και μήνες χιλιάδες Τεξανές που ήθελαν να κάνουν άμβλωση, μετά την έγκριση τον Σεπτέμβριο του 2021 νόμου ο οποίος απαγόρευσε κάθε επέμβαση διακοπής της κύησης από τη στιγμή που αρχίζει να ακούγεται ο χτύπος της καρδιάς του εμβρύου σε υπερηχογράφημα, με άλλα λόγια περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά τη σύλληψη, όταν το πιθανότερο είναι πως η εγκυμονούσα αγνοεί ακόμη πως κυοφορεί.
Μολονότι η πλειοψηφία του πληθυσμού των ΗΠΑ το υποστηρίζει, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το δικαίωμα στην άμβλωση είναι κοινωνικό ζήτημα που διχάζει πάντα βαθιά τους Αμερικανούς από τον Ιανουάριο του 1973, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ.
Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο αναιρέσει την απόφαση αυτή, όπως φέρεται να ετοιμάζεται να κάνει, οι αρχές σε 26 συντηρητικές πολιτείες, κυρίως στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της χώρας (π.χ. Ουαϊόμινγκ, Τενεσί, Νότια Καρολίνα…) είναι έτοιμες απλούστατα να απαγορεύσουν πλήρως τη άμβλωση.
Κατά εκτιμήσεις ειδικών, η μια στις τέσσερις αμερικανίδες πιθανόν θα κάνει άμβλωση τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής της. Από αυτές, το 75% έχει χαμηλό εισόδημα, το 59% είναι ήδη μητέρα, το 55% έχει προβλήματα που την εμποδίζουν να γίνει μητέρα.