Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
Ισπανία: Ισπανοί γιατροί ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατάφεραν να σώσουν τη ζωή μια Βρετανίδας, η καρδιακή λειτουργία της οποίας διακόπηκε για 6 ώρες μετά την υποθερμία που υπέστη κατά τη διάρκεια εκδρομής στο βουνό.
«Είναι σαν ένα θαύμα» είπε η 34χρονη Όντρεϊ Μαρς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαρκελώνη, έχοντας στο πλευρό της μέλη των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, που την έσωσαν την 3η Νοεμβρίου.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια καρδιακή ανακοπή την οποία γνωρίζουμε στην Ισπανία. Υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις στις Άλπεις και τη Σκανδιναβία» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Εντουάρντ Αργκούντο, υπεύθυνος του τμήματος ανάνηψης στο νοσοκομείο Vall d’Hebron στη Βαρκελώνη.
Η Όντρεϊ Μαρς, η οποία διαμένει στη Βαρκελώνη, λιποθύμησε γύρω στις 13.00 τοπική ώρα, αφού βρέθηκε στο έλεος μιας χιονοθύελλας κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στα Πυρηναία με τον σύζυγό της.
Μόλις έφθασαν οι ομάδες διάσωσης, στις 15.35, δεν κατέγραφε καμία ένδειξη καρδιακής λειτουργίας και η θερμοκρασία του σώματός της είχε πέσει στους 18 βαθμούς Κελσίου.
Έπειτα από τις πρώτες απόπειρες ανάνηψης, χωρίς αποτέλεσμα, η γυναίκα διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Vall d’Hebron, το οποίο διαθέτει ένα πρωτοποριακό σύστημα ανάνηψης, το ECMO (Extracorporeal membrane oxygenation).
Γύρω στις 21.45, περισσότερες από 6 ώρες μετά τη διάσωσή της, αφού περίμεναν να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος της 34χρονης, οι γιατροί επιχείρησαν να την επαναφέρουν.
«Αποφασίσαμε να της κάνουμε ηλεκτροσόκ για να επιχειρήσουμε να επαναφέρουμε την καρδιά της και αυτό είχε αποτέλεσμα», εξήγησε ο δόκτωρ Αργκούντο.
Όπως εξήγησε, η επιτυχία της όλης προσπάθειας οφείλεται κυρίως στην υποθερμία, που είχε υποστεί η ασθενής.
«Η υποθερμία τη σκότωσε και την ίδια στιγμή, την έσωσε. Με το κρύο, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, τα όργανα έχουν ανάγκη από λιγότερο αίμα και οξυγόνο και αυτό επιτρέπει στον εγκέφαλο να προφυλάσσεται».
Η ανάρρωση της Όντρεϊ Μαρς ήταν ασυνήθιστα ταχεία. Έξι ημέρες αργότερα, τη μετέφεραν από την μονάδα εντατικής θεραπείας, χωρίς να έχει εμφανίσει νευρολογικές βλάβες.
Αν και δεν μπορεί να κινήσει πλήρως τα χέρια της, εξαιτίας της υποθερμίας, πρακτικά έχει «μια φυσιολογική ζωή» και «θα επιστρέψει στην εργασία της τις επόμενες ημέρες», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο.
Α.Σ