Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Μετά από 17 μήνες σχετικής σταθερότητας, κατά τους οποίους η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων στην Ιταλία στήριξε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον τεχνοκράτη Μάριο Ντράγκι, η ιταλική πολιτική σκηνή επιστρέφει πια… στα χαρακώματα.
Όπως έγινε γνωστό χθες, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης πάει σε πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου, πράγμα που σημαίνει πως η προεκλογική περίοδο ξεκίνησε, και μάλιστα εσπευσμένα, στην σκιά της πρόσφατης παραίτησης του 74χρονου Ντράγκι από την πρωθυπουργία.
Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός; Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να το πούμε με δεδομένη την ταχέως μεταβαλλόμενη φύση της ιταλικής πολιτικής σκηνής, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero, ο οποίος όμως στρέφει τη δημοσιογραφική του ματιά στην 45χρονη Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτιδα του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia – FdI), το οποίο πλέον προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά κοντά στο 25%, αν και έχει επικριθεί ως ακροδεξιό και νεοφασιστικό.
Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Πριν από τέσσερα χρόνια, ο δεξιός λαϊκιστής Ματέο Σαλβίνι παρουσιαζόταν ως το φαβορί για την πρωθυπουργία στην Ιταλία. Μια σειρά από πολιτικά λάθη τον οδήγησε, ωστόσο, στην αντιπολίτευση, προτού έρθει η πανδημία να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τον ευρωσκεπτικισμό του ενδυναμώνοντας όμως στον αντίποδα τις εξαρτήσεις της Ιταλίας από εξωτερική βοήθεια.
Ο Μάριο Ντράγκι, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήρθε μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας τον Φεβρουάριο του 2021, συγκεντρώνοντας γύρω του δυνάμεις τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά.
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το φερόμενο ως αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων αλλά και η δεξιά Λέγκα του Σαλβίνι εντάχθηκαν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Ντράγκι.
Τότε ήταν, όμως, που ο Σαλβίνι και η Λέγκα άρχισαν να πέφτουν στις δημοσκοπήσεις.
Αναζητώντας μια πιο «αυθεντική» ακροδεξιά εναλλακτική, πολλοί από τους ψηφοφόρους της δεξιάς των Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι στράφηκαν στην παράταξη «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι. Η εν λόγω παράταξη ήταν, άλλωστε, το μεγαλύτερο μεταξύ των κομμάτων του κοινοβουλίου που έμεινε εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού του Ντράγκι.
Έκτοτε, η Τζόρτζια Μελόνι και η παράταξή της ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα πλέον να οδηγούν την κούρσα ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, διατηρώντας μικρό προβάδισμα έναντι του Δημοκρατικού Κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.
Η πορεία της Μελόνι
Η 45χρονη σήμερα Τζόρτζια Μελόνι γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρώμη. Η ενασχόλησή της με την πολιτική θα ξεκινούσε από νωρίς. Ως έφηβος εκείνη εντάχθηκε στη νεολαία του νεοφασιστικού κόμματος Movimento Sociale Italiano – MSI, προτού μεταπηδήσει στην Alleanza Nazionale – AN ακολουθώντας έτσι την πορεία μετεξέλιξης του ιδίου του MSI. Εν συνεχεία ωστόσο, η ίδια μετακινήθηκε στο PdL του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με το οποίο έλαβε και υπουργικό θώκο, ως υπουργός Νεολαίας την περίοδο 2008 – 2011.
Μέσα από τις τάξεις του μπερλουσκονικού PdL αναδύθηκε ωστόσο, ως διάσπαση, το 2012, το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia – FdI). Πλέον, σχεδόν δέκα χρόνια μετά, το FdI βρίσκεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και η ίδια η Τζόρτζια Μελόνι, ως πρόεδρος του κόμματος, να «φλερτάρει» ακόμη και με την πρωθυπουργία.
Οι θέσεις της
Αξίζει να σημειωθεί πως μιλάμε για μια παράταξη με έντονα αντιμεταναστευτική και ευρωσκεπτικιστική ρητορική, που στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν είχε παρουσιαστεί να προωθεί ως στόχο ακόμη και την έξοδο της Ιταλίας από την ΕΕ και το ευρώ.
Η ίδια έχει πλέον αμβλύνει τη ρητορική της σε κάποια θέματα, αν και εξακολουθεί να θέλει να επαναδιαπραγματευτεί πολλά από όσα σήμερα ισχύουν στις σχέσεις της Ιταλίας με την ΕΕ και την ευρωζώνη.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η Τζόρτζια Μελόνι έχει πάρει θέση ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως ως πρωθυπουργός εκείνη ίσως να είναι περισσότερο «πραγματίστρια» σε κάποια θέματα από όσο θα περίμεναν όσοι περιορίζονται στο παρελθόν της και στη μέχρι τώρα πορεία της.