Κάρμεν Μιράντα
Σαν σήμερα ήρθε από τη ζωή η Κάρμεν Μιράντα, η Πορτογαλο-Βραζιλιάνα τραγουδίστρια της σάμπα.
Μάλιστα σε αυτήν είναι αφιερωμένο σήμερα το Doodle της Google. H Μαρία ντο Κάρμο Μιράντα ντα Κούνια γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου του 1909 και πέθανε σε ηλικία μόλις 46 ετών, στις 5 Αυγούστου του 1955 στο Μπέβερλι Χιλς, με επίσημη αιτία θανάτου να προσδιορίζεται η καρδιακή ανακοπή.
Εκτός, όμως, από τραγουδίστρια, η Κάρμεν Μιράντα ήταν χορεύτρια, ηθοποιός στο Μπρόντγουεϊ και σταρ του σινεμά, με σπουδαία καριέρα στο διάστημα 1930 με 1950.
Προηγήθηκε η καριέρα της Κάρμεν Μιράντα στο ραδιόφωνο και στον κινηματογράφο στη Βραζιλία το 1920. Μάλιστα τα πρώτα της άλμπουμ την έκαναν γρήγορα εθνική σταρ.
Το 1939, ο αμερικανός θεατρικός ιμπρεσάριος Λι Σούμπερτ διέκρινε το ταλέντο της Κάρμεν Μιράντα και την προσκάλεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Μιράντα άρπαξε την ευκαιρία και τον ίδιο χρόνο έπαιξε στo μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ «The Streets of Paris» και τον επόμενο χρόνο πρωταγωνίστησε στην ταινία «Down Argentine Way», επίσης μιούζικαλ, με συμπρωταγωνιστές τον Ντον Αμίτσι και την Μπέτι Γκραμπλ.
Mέχρι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Franklin Roosevelt, την προσκάλεσε στο Λευκό Οίκο, για να τραγουδήσει.
[irp posts=”110058″ name=”ΞΥΛΟΥΡΗΣ-Θύρα 7-Βαμβακάρης: Η Ελλάδα χάνει τα παλικάρια της”]
Ο γάμος της
Το 1947, η Μιράντα παντρεύτηκε ένα πλούσιο Τεξανό, τον Ντέιβιντ Σεμπάστιαν (1907-1990), αλλά τον επόμενο χρόνο απέβαλε τον καρπό του γάμου τους, κατά τη διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης. Ο γάμος τους κλονίσθηκε, ο σύζυγός της ζήτησε διαζύγιο, αλλά το ζευγάρι επανασυνδέθηκε το 1950.
Η Κάρμεν Μιράντα μεγαλούργησε στο καλλιτεχνικό στερέωμα με το υποκριτικό της ταλέντο, το τραγούδι και το χορό της, καθιερώνοντας την εικόνα της κεφάτης περφόρμερ, η οποία φορούσε καπέλο από φρούτα. Μπορεί να μην υπάρχει επίσημη αναφορά, αλλά η γυναίκα, που φιγουράρει στις μπλε ετικέτες της εταιρείας Chiquita που εμπορεύεται μπανάνες, παραπέμπει άμεσα στη διάσημη Βραζιλιάνα.
Το 1940, η Κάρμεν Μιράντα ήταν το τρίτο δημοφιλέστερο πρόσωπο της Αμερικής και η πιο ακριβοπληρωμένη περφόρμερ.
Το άδοξο τέλος της
Εξαρτημένη από το αλκοόλ και από τη χρήση αμφεταμινών και βαρβιτουρικών, η Κάρμεν Μιράντα έπαθε καρδιακή προσβολή πάνω στη σκηνή την ώρα της παράστασης και πέθανε λίγες ώρες αργότερα από δεύτερο επεισόδιο, σε ηλικία 46 ετών.
Ο θάνατός της βύθισε τη Βραζιλία σε εθνικό πένθος. Περισσότεροι από 500.000 Βραζιλιάνοι τη συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία.
Κηδεύτηκε στο νεκροταφείο του Ρίο, και το 1956, ο σύζυγός της χάρισε όλα της τα υπάρχοντα για τη δημιουργία ενός Μουσείου στη μνήμη της Κάρμεν Μιράντα. Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 1976.