Οι ανησυχίες για τις διαστάσεις και τις συνέπειες ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις για ένα διεθνές τραπεζικό σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος, δημιούργησαν σήμερα την «τέλεια καταιγίδα» στις διεθνείς αγορές.
Το ευρύτερο κλίμα τροφοδοτεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε πολλές περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα sτην Ευρώπη, όπου οι επενδυτές φοβούνται ότι ξεκινά ένας δεύτερος γύρος από lockdown, «παγώνοντας» την οικονομική δραστηριότητα σε πολλές χώρες.
Την ίδια ώρα, τις αγορές σόκαρε η αποκάλυψη ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου ξέπλεναν επί χρόνια αστρονομικά ποσά μαύρου χρήματος. Τα έγγραφα που αποκάλυψε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων αφορούν συναλλαγές ύψους 2 τρισ δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017.
Η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες -τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon- που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.
Το «εκρηκτικό» αυτό μείγμα προκάλεσε σήμερα ξεπούλημα στις κεφαλαιαγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 είχε τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 11 Ιουνίου, ενώ συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με συσσωρευμένες ζημιές 4,37% στο εν λόγω διάστημα.
Στη Γερμανία ο δείκτης DAX υποχώρησε 4,4% στις 12.542,44 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC-40 κατρακύλησε 3,7% στις 4.792,04 μονάδες, ενώ στη Βρετανία ο FTSE 100 έχασε 3,4% στις 5.804,29 μονάδες. Στο «βαθύ κόκκινο» και η ευρωπεριφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB στο -3,75% και τον ισπανικό IBEX 35 στο -3,4%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,29% στις 630,32 μονάδες, πραγματοποιώντας βουτιά στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα δύο τρίτα του ημερήσιου όγκου διακινήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει 6,2%.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γουόλ Στριτ δέxτηκε επίσης ισχυρό πλήγμα με τον Dow Jones να χάνει στη διάρκεια της συνεδρίασης έως και 900 μονάδες. Προς το τέλος της συνεδρίασης, όμως, η αγορά απορρόφησε μέρος των πιέσεων, με αποτέλεσμα ο βιομηχανικός δείκτης να κλείσει μειωμένος κατά 510 μονάδες (-1,84%). Ο ευρύτερος Standard & Poor’s 500 τερμάτισε στο -1,16% και ο Nasdaq είχε τελικά οριακές απώλειες 0,13%.
Είναι η τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με αρνητικά πρόσημα στην Γουόλ Στριτ, η οποία επηρεάζεται επίσης από την «απροθυμία» που επιδεικνύει η Fed να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Επίσης, οι διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης περιπλέκονται και από το κενό που αφήνει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ο θάνατος της εμβληματικής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνζμπεργκ και μπορεί να επηρεάσει το λεπτό συσχετισμό Δημοκρατικών – Συντηρητικών στο Δικαστήριο.
Ο ορισμός του αντικαταστάτη της θρυλικής RBG επιτείνει το ήδη οξύ προεκλογικό κλίμα και μπορεί να τινάξει στον αέρα τις πιθανότητες για μία συμφωνία επί ενός πακέτου τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Από τη σημερινή καθίζηση των αγορών δεν κατάφερε να διαφύγει ούτε ο χρυσός, με τις απώλειες του να έχουν αγγίξει το 3,6%. Αντιθέτως εκείνα που δικαιολόγησαν το ρόλο τους ήταν τα κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών τίτλων να κινούνται σε χαμηλά σχεδόν διμήνου. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου έκλεισε στο 1,09% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφώνεται στις 152 μονάδες βάσης.