Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Λίβανος: Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) τόνισαν σήμερα την “τραγική” μοίρα των παιδιών του καταυλισμού Αλ-Χολ στη Συρία όπου κρατούνται οι οικογένειες τζιχαντιστών, τα οποία στερούνται φροντίδας υγείας και ζουν μέσα στη βία, κάνοντας λόγο για “μια χαμένη γενιά”.
Σε μία έκθεση, οι MSF εκτιμούν πως ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός και οι χώρες πολίτες των οποίων κρατούνται στη βόρεια Συρία “απέτυχαν στις υποχρεώσεις τους” και ζήτησαν να κλείσει ο καταυλισμός αυτός.
Ο Αλ-Χολ είναι μια “τεράστια φυλακή με ανοικτό ουρανό, η πλειονότητα των κρατουμένων της οποίας είναι παιδιά, που συχνά έχουν γεννηθεί στον καταυλισμό, στερούνται την παιδική τους ηλικία και είναι καταδικασμένα να εκτίθενται στι βία και την εκμετάλλευση, με περιορισμένη πρόσβαση σε φροντίδα, χωρίς εκπαίδευση και χωρίς ελπίδα”, αναφέρει η υπεύθυνη των επιχειρήσεων των MSF στη Συρία, Μαρτίν Φλόκστρα.
Υπό κουρδική διοίκηση, ο υπερπλήρης καταυλισμός Αλ -Χολ, στεγάζει περισσότερους από 50.000 συγγενείς τζιχαντιστών μετά την ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), Σύρους εκτοπισμένους και Ιρακινούς πρόσφυγες.
Ανάμεσά τους, τουλάχιστον 10.000 αλλοδαποί από περίπου 60 χώρες, μεταξύ των οποίων Γάλλοι και άλλοι Ευρωπαίοι, που μένουν ξεχωριστά σε ένα τμήμα του στρατοπέδου που αποκαλείται “Παράρτημα”.
Σύμφωνα με τους MSF, ο πληθυσμός του Αλ-Χολ αποτελείται κατά 64% από παιδιά, και το 50% του καταυλισμού είναι κάτω των 12 ετών. “Είδαμε και ακούσαμε πολλές τραγικές ιστορίες” στον καταυλισμό αυτόν, δηλώνει η Μαρτίν Φλόκστρα.
“Παιδιά που πέθαναν αφού περίμεναν πολύ για επείγουσα ιατρική βοήθεια, ιστορίες μικρών αγοριών που αποσπάστηκαν από τις μητέρες τους όταν έφθασαν την ηλικία των 11 ετών και δεν τα ξαναείδε κανείς ποτέ”.
Η έκθεση παραθέτει την περίπτωση ενός αγοριού πέντε ετών, που είχε παρασυρθεί από φορτηγό και το οποίο πέθανε αφού περίμενε επί πολλές ώρες την άδεια για να εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Μόνο το 2021, πέθαναν 79 παιδιά, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, που διευκρινίζει πως τα παιδιά αποτελούσαν το 35% του συνολικού αριθμού των θανάτων στον καταυλισμό το 2021.
Ορισμένα σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια, κυρίως σε ανταλλαγές πυρών στον καταυλισμό όπου οι επιθέσεις εναντίον φρουρών η εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι συχνές.
Παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις της κουρδικής διοίκησης, η πλειονότητα των δυτικών χωρών αρνούνται να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους από τους καταυλισμούς αυτούς, αρκούμενες σε επαναπατρισμούς με το σταγονόμετρο από τον φόβο ενδεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός τους.
“Τα μέλη του διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ντάες [ακρωνύμιο του ΙΚ] και οι άλλες χώρες υπήκοοι των οποίων κρατούνται στο Αλ-Χολ και σε άλλα κέντρα κράτησης στη βορειοανατολική Συρία απέτυχαν στις υποχρεώσεις τους”, υπογραμμίζει η ΜΚΟ.
Η ΜΚΟ τους καλεί “να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βρουν νέες λύσεις για τους κρατουμένους στον καταυλισμό”, λέγοντας ότι έχουν “καθυστερήσει” ή “αρνηθεί” τον επαναπατρισμό των υπηκόων τους, φθάνοντας μέχρι του σημείου να “τους αφαιρούν την υπηκοότητα” σε ορισμένες περιπτώσεις.
“Οι προσπάθειες να κλείσει ο καταυλισμός είναι ανεπαρκείς”, αναφέρουν οι MSF. “Όσο παρατείνεται η κράτηση στον Αλ-Χολ τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση, δημιουργώντας μια νέα γενιά ευάλωτη στην εκμετάλλευση και χωρίς καμία ελπίδα μιας παιδικής ηλικίας ελεύθερης από κάθε βία”, προειδοποιεί η Μαρτίν Φλόκστρα.
ΒΧ