Μοσκοβισί: Η Ελλάδα πρέπει να είναι οικονομικά ισχυρή
Την πεποίθησή του ότι στο Εurogroup θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, εξέφρασε ο Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ. Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα στον πυρήνα της ευρωζώνης, είπε ο επίτροπος.
Στο ερώτημα αν το Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να αποφασίσει όχι μόνο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά και για κάτι παραπάνω απάντησε:
«Θα αρχίσουμε. Ελπίζω να αρχίσουμε τη Δευτέρα. Κι αυτό σημαίνει φυσικά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και να προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε τι μπορεί να γίνει μεσοπρόθεσμα αλλά να εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματος. Ελπίζω αυτή η συζήτηση να είναι όσο πιο ολοκληρωμένη και εποικοδομητική γίνεται.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «Δεν είναι ποτέ τώρα ή ποτέ για την Ελλάδα. Είναι πάντα με την Ελλάδα. Δεν πρόκειται για μαθηματικό τύπο. Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα, στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Δεν είναι ποτέ μια κατάσταση του όλα ή τίποτα.
Αλλά είναι σίγουρα μία από τις κρίσιμες συναντήσεις στην οποία θα αποτιμήσουμε την πρόοδο και θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα ή θα σταθμίσουμε αν δεν είμαστε ακόμα εκεί και θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο.
[irp posts=”84051″ name=”Κυβέρνηση: Παίζει τα “ρέστα” της για το χρέος – Φοβάται επιπλέον μέτρα ως αντάλλαγμα”]
Ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι μια σημαντική και θετική συνεδρίαση, για την Ελλάδα, για το ελληνικό πρόγραμμα και για τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Αυτή είναι η βούληση της Κομισιόν, η δική μου αλλά στο τέλος υπάρχουν ακόμα ορισμένα ζητήματα που πρέπει να κλείσουν.
Πάντα σκέφτομαι με βάση το αισιόδοξο σενάριο. Η πρόθεση είναι να δουλέψουμε σοβαρά εντός χρονοδιαγραμμάτων ώστε να έχουμε ένα ουσιώδες Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Δεν είναι μια κατάσταση του όλα ή τίποτα, ποτέ, αλλά θα είναι πολύ καλύτερα αν αυτή η συνάντηση είναι επιτυχής»
Για το ΔΝΤ
Οπως τόνισε ο Γάλλος επίτροπος «ποτέ δεν συζητάμε με οποιοδήποτε κόστος. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι το ΔΝΤ είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος, πρώτα για την Ελλάδα, καθώς η παρουσία του βοήθησε πολύ, δεύτερον και για τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη τα οποία αισθάνονται ασφάλεια ότι η διεθνής χρηματοοικονομική κοινότητα είναι εκεί, δηλώνει παρούσα, στο ελληνικό πρόγραμμα, δίπλα στην Ελλάδα .
Πάντα έχουμε μια συνολική προσέγγιση ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά πάντα προσπαθούμε να βρούμε ορθολογικούς τρόπους για να φτάσουμε σε αυτό το στόχο».