Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
Νέες αποκαλύψεις σχετικά με τον αποκεφαλισμό του καθηγητή στην Γαλλία έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αξιωματούχους της αντιτρομοκρατικής, ο άνδρας που τον αποκεφάλισε περίμενε έξω από το σχολείο και ζήτησε από μαθητές να προσδιορίσουν τον στόχο του.
Στην συνέχεια, ο άνδρας δημοσίευσε εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του καθηγητή και πατέρα ενός παιδιού, Σαμουέλ Πατί, ο οποίος είχε δείξει αμφιλεγόμενα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στους μαθητές του. Ο δράστης ακολούθως πυροβόλησε κατά των αστυνομικών προτού πέσει νεκρός από τα πυρά τους. Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, 9 άτομα έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται για πιθανές σχέσεις με τον ισλαμικό εξτρεμισμό.
Ο 47χρονος δάσκαλος Σαμουέλ Πατί
Η επίθεση έλαβε χώρα την Παρασκευή περίπου στις 5 το απόγευμα κοντά στο College du Bois d’Aulne, όπου διδάσκει ο 47χρονος καθηγητής, στο προάστιο του Παρισιού Ιβελίν Βαλ Ντ’ Ουάζ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η επίθεση έφερε όλα τα χαρακτηριστικά μιας «ισλαμικής τρομοκρατικής επίθεσης» και πως ο καθηγητής δολοφονήθηκε επειδή «δίδαξε ελευθερία έκφρασης».
Τα τελευταία στοιχεία για τον αποκεφαλισμό – Δεν είχε καμία σχέση με το θύμα
Λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση και την έρευνα δόθηκαν σήμερα το απόγευμα από τον εισαγγελέα αντιτρομοκρατικής, Ζαν Φρανσουά Ρικάρντ. Είπε ότι ο δράστης ήταν ένας 18χρονος, γεννημένος στην Μόσχα, με καταγωγή από την Τσετσενία. Τα γαλλικά ΜΜΕ τον κατονομάζουν ως Αμπντουλάχ Ανζόροφ. Η βρετανική Telegraph αναφέρει επίσης πως η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι ήταν αυτή που τον κατονόμασε.
Ήρθε στην Γαλλία με την ιδιότητα του πρόσφυγα ως παιδί και ήταν άγνωστος στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Έζησε στην πόλη της Νορμανδίας, Εβρέ, περίπου 100 χιλιόμετρα από την σκηνή της δολοφονίας και δεν είχε καμία εμφανή σχέση με τον καθηγητή ή το σχολείο.
Λουλούδια έξω από το σχολείο όπου δίδασκε ο δάσκαλος έχουν αφήσει περαστικοί
Τον ακολούθησε την ώρα που επέστρεφε σπίτι του
Ο 18χρονος είχε βρεθεί στο παρελθόν ενώπιον δικαστηρίων, αλλά αντιμέτωπος με μικρές κατηγορίες για παραβίαση. Πήγε στο σχολείο χθες το απόγευμα και ζήτησε από τους μαθητές να του δείξουν τον καθηγητή, είπε ο Ρικάρντ. Στην συνέχεια, ακολούθησε τον Πατί, ο οποίος επέστρεφε σπίτι του με τα πόδια μετά το σχολείο, του έφερε πολλά χτυπήματα με μαχαίρι στο κεφάλι και στην συνέχεια τον αποκεφάλισε. Οι μάρτυρες λένε ότι άκουσαν τον 18χρονο να φωνάζει «Αλλαχού Ακμπάρ». Στην συνέχεια, δημοσίευσε φωτογραφίες του θύματος σε λογαριασμό στο Twitter, μαζί με προσβολές κατά του Εμανουέλ Μακρόν και τους Γάλλους, αποκαλώντας τους «άπιστους» και «σκυλιά».
Ο Ρικάρντ ανακοίνωσε ότι το μήνυμα ανέφερε: «Στο όνομα του Αλλάχ, του πιο φιλεύσπλαχνου, του πιο συμπονετικού,… προς τον (πρόεδρο Εμανουέλ) Μακρόν, αρχηγό των απίστων, εκτέλεσα έναν από τα κυνηγόσκυλά σου που τόλμησαν να υποτιμήσουν τον (Προφήτη) Μωάμεθ».
Ο δράστης ακολούθησε τον δάσκαλο κατά την επιστροφή του από το σχολείο και τον αποκεφάλισε
Η ανάρτηση αφαιρέθηκε γρήγορα από το Twitter, το οποίο ανέφερε ότι ανέστειλε τον λογαριασμό επειδή παραβιάζει την πολιτική της εταιρείας.
Καθώς τον πλησίασε η αστυνομία, πυροβόλησε με αεροβόλο, είπε ο Ρικάρντ. Οι αστυνομικοί επέστρεψαν τα πυρά με τον ύποπτο να προσπαθεί να σηκωθεί και να δέχεται εκ νέου πυροβολισμούς. Συνολικά δέχτηκε 9 σφαίρες. Μια λεπίδα μήκους 30 εκατοστών βρέθηκε κοντά.
Στόχος απειλών ο δάσκαλος
Ο Ρικάρντ είπε ότι ο Σαμουέλ Πατί ήταν στόχος απειλών από τότε που έδειξε τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ σε μια τάξη σχετικά με την ελευθερία του λόγου, σε σχέση με την υπόθεση Charlie Hebdo. Το γαλλικό σατιρικό περιοδικό αποτέλεσε αντικείμενο μιας θανατηφόρας επίθεσης το 2015 μετά την δημοσίευση των γελοιογραφιών.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο σημείο της δολοφονίας του καθηγητή
Ο 47χρονος Πατί, καθηγητής ιστορίας και γεωγραφίας συμβούλεψε τους μουσουλμάνους μαθητές του να βγουν από την αίθουσα εάν πίστευαν ότι ενδέχεται να προσβληθούν. Ωστόσο, μία μουσουλμάνα μαθήτρια δεν βγήκε από την τάξη. Αργότερα, μίλησε στους γονείς της για το μάθημα, με αποτέλεσμα ο πατέρας της να αντιδράσει με θυμό στο περιστατικό, κατηγορώντας τον καθηγητή πως έδειξε γυμνές εικόνες του Μωάμεθ. Ο πατέρας υπέβαλε επίσημη καταγγελία και δημιούργησε βίντεο που αποδεικνύουν τον θυμό του σχετικά με τις ενέργειες του Πατί, καλώντας τον κόσμο να πάει στο σχολείο για να διαμαρτυρηθεί.
Ο πατέρας αυτός είναι ένα από τα άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση, είπε ο Ρικάρντ, προσθέτοντας πως η αδερφή αυτού του άνδρα είχε προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος στην Συρία το 2014.
Οι αναρτήσεις μίσους του γονέα μαθήτριας
Ο πατέρας αυτός, το όνομα του οποίου είναι Μπραχίμ Τσνίνα σε αναρτήσεις του στο Facebook αποκαλούσε τον καθηγητή «αλήτη» και έκανε έκκληση για καταγγελία στο CCIF (Οργάνωση κατά της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία), επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, η κόρη του – που βρισκόταν στην τάξη του Σαμουέλ Πατί, είχε αποβληθεί δύο ημέρες από το κολέγιο εξαιτίας αυτής της υπόθεσης. Μάλιστα, δικαιολόγησε ακόμη και τον αποκεφαλισμό.
Επιπλέον, σε ένα βίντεο που δημοσίευσε την ημέρα της τραγωδίας, κατήγγειλε το «μίσος« του καθηγητή και ζήτησε την απόλυσή του. «Αυτός ο κακοποιός δεν πρέπει πλέον να βρίσκεται στην Εθνική Εκπαίδευση, δεν πρέπει να εκπαιδεύει πλέον τα παιδιά, πρέπει να πάει και να εκπαιδευτεί ο ίδιος».
Τουλάχιστον ένας από τους άλλους συλληφθέντες ήταν γνωστός στην αντιτρομοκρατική αστυνομία, είπε, με άλλους συνδέσμους να διερευνώνται.
«Δεν είχε καμία σχέση με την Ρωσία, μετακόμισε στην Γαλλία σε ηλικία 6 ετών ο δράστης»
Ο έφηβος που αποκεφάλισε έναν καθηγητή στη Γαλλία δεν είχε πλέον κανέναν δεσμό με τη Μόσχα, από το 2008, διαβεβαίωσε απόψε η πρεσβεία της Ρωσίας στο Παρίσι.
«Το έγκλημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία, δεδομένου ότι το πρόσωπο αυτό ζούσε στη Γαλλία εδώ και 12 χρόνια και είχε γίνει δεκτός από τη γαλλική πλευρά», είπε ο Σεργκέι Παρίνοφ, ένας εκπρόσωπος της πρεσβείας, στο πρακτορείο Tass. «Και το σημαντικό ζήτημα δεν είναι το πού γεννήθηκε αλλά πού, πότε και πώς υιοθέτησε μια τρομοκρατική ιδεολογία την οποία φυσικά η Ρωσία καταδικάζει, σε όλες τις μορφές της», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Παρίνοφ, ο Αμπντουλάχ Ανζόροφ έφτασε στη Γαλλία σε ηλικία 6 ετών, μαζί με όλη του την οικογένεια. Όλα τα μέλη της έλαβαν το καθεστώς πρόσφυγα και αυτό οδηγεί αυτομάτως στη στέρηση της ρωσικής υπηκοότητας.
«Δεν είχε ποτέ επαφές με την πρεσβεία», πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης εξηγώντας ότι όλες οι πληροφορίες του προέρχονται από τις γαλλικές αρχές.
Καταδίκη της επίθεσης από τον πρόεδρο της Τσετσενίας
Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ καταδίκασε την επίθεση και συλλυπήθηκε την οικογένεια του καθηγητή, ζητώντας ωστόσο ταυτόχρονα από τη Γαλλία «να μην προκαλεί» τους μουσουλμάνους. «Παραδεχτείτε ότι οι μουσουλμάνοι έχουν το δικαίωμα να έχουν μια θρησκεία και κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει αυτό το δικαίωμα», ανέφερε.
Ο Αμπντουλάχ Ανζόροφ, που ήταν τσετσενικής καταγωγής, είχε επισκεφθεί την Τσετσενία μόνο μία φορά στη ζωή του, όταν ήταν μόλις 2 ετών, πρόσθεσε ο Καντίροφ.