Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Νεπάλ: Τα αποκαλυπτήρια των αγαλμάτων του σερ Έντμουντ Χίλαρι και του Τένσινγκ Νοργκάι Σέρπα, των πρώτων ανθρώπων που πάτησαν στην κορυφή του Έβερεστ, έγιναν σήμερα στο Νεπάλ, σηματοδοτώντας την έναρξη των εορτασμών για τη συμπλήρωση 70 ετών από το επίτευγμα αυτό.
Ο Νεοζηλανδός Έντμουντ Χίλαρι και ο Νεπαλέζος οδηγός του, ο σέρπα Τένσινγκ Νοργκάι, έφτασαν στο ψηλότερο σημείο της Γης στις 29 Μαΐου 1953, στο πλαίσιο μια βρετανικής αποστολής.
«Η ιστορία γράφτηκε πριν από 70 χρόνια από αυτούς τους δύο απλούς, σεμνούς και καλούς κυρίους που έδωσαν σε αντάλλαγμα ό,τι μπορούσαν στον λαό των Ιμαλαΐων» είπε στην ομιλία του ο γιος του διασημότερου Νεπαλέζου ορειβάτη, ο Τζαμλίνγκ Τένσινγκ Νοργκάι.
Μοναχοί ευλόγησαν τα χαμογελαστά αγάλματα των δύο, που τοποθετήθηκαν κοντά στην πίστα του αεροδρομίου Τένσινγκ-Χίλαρι στη Λούκλα. Το αεροδρόμιο αυτό εξυπηρετεί τον καταυλισμό βάσης του Έβερεστ, τον πρώτο σταθμό των ορειβατών που φιλοδοξούν να κατακτήσουν το βουνό.
«Θα πρέπει να ήταν τρομακτικό για αυτούς, κανείς στο παρελθόν δεν το είχε καταφέρει», σχολίασε ο Πίτερ Χίλαρι, γιος του Έντμουντ Χίλαρι, αναφερόμενος στη δύσκολη αναρρίχηση ενός σχεδόν κάθετου βράχου, ύψους περίπου 12 μέτρων, κοντά στην κορυφή, που πλέον φέρει το όνομα του Νεοζηλανδού ορειβάτη.
Κάτοικοι της περιοχής τίμησαν τους δύο ήρωες τοποθετώντας παραδοσιακές θιβετιανιές εσάρπες, τις «χάτας» στα αγάλματά τους.
Από το 1953, μετά την πρώτη ανάβαση, περισσότεροι από 6.000 ορειβάτες κατάφεραν να πατήσουν στην κορυφή του Έβερεστ, στα 8.849 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σύμφωνα με τη Βάση Δεδομένων των Ιμαλαΐων όπου καταγράφονται όλες οι αναρριχήσεις.
Η αναρρίχηση στο Έβερεστ είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για το Νεπάλ, αφού για να την επιχειρήσουν οι αλλοδαποί ορειβάτες θα πρέπει προηγουμένως να λάβουν άδεια που στοιχίζει 11.000 δολάρια. Φέτος εκδόθηκαν 478 άδειες. Καθώς οι περισσότεροι από τους ξένους ορειβάτες χρειάζονται τη βοήθεια ντόπιων οδηγών, στη φετινή σεζόν υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 900 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ, μπορεί να πατήσουν στην κορυφή.