Η Βρετανία προτείνει, μεταξύ άλλων, η Βόρεια Ιρλανδία να είναι πλήρες μέλος του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.
Τη στιγμή που η ανησυχία είναι έκδηλη, με τον Μπόρις Τζόνσον να επαναλαμβάνει την πρόθεσή του για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει «πολύ λίγος χρόνος» για να επιτευχθεί συμφωνία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι εξακολουθούν «να υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία που θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες τις προσεχείς ημέρες, ιδίως όσον αφορά τη διακυβέρνηση του συστήματος ασφαλείας».
Ακόμα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι στόχος είναι να υπάρχει μια νομικά επιχειρησιακή λύση που να ανταποκρίνεται σε όλους τους στόχους του backstop: να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορo, να διατηρηθεί η συνεργασία βορρά – νότου και η οικονομία του συνόλου της νήσου και να προστατευθεί η ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η θέση της Ιρλανδίας σε αυτήν.
Πάντως, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπόρις Τζόνσον, ξεκαθάρισε ότι η Koμισιόν θα εξετάσει τη νέα βρετανική πρόταση.
Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γιούνκερ καλωσόρισε την «αποφασιστικότητα του Μπόρις Τζόνσον να Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προωθήσει τις συνομιλίες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και να σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας».
«Αναγνώρισε τη θετική πρόοδο, ιδίως όσον αφορά την πλήρη κανονιστική ευθυγράμμιση για όλα τα αγαθά και τον έλεγχο των εμπορευμάτων που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.
Ωστόσο, τονίζεται ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθούν οι ισορροπίες.
«Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι ουσιαστικοί τελωνειακοί κανόνες», προσθέτει η Κομισιόν, η οποία επαναλαμβάνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί μια συμφωνία.
«Παραμένουμε ενωμένοι και έτοιμοι να εργαστούμε 24 ώρες το 24ωρο για να συμβεί αυτό – όπως κάνουμε εδώ και τρία χρόνια», προσθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.