ΣΚΟΠΙΑ: Ακόμα και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο άνθρωπος που αναγνώρισε επί της θητείας του την πΓΔΜ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, με μια επιστολή στους πολίτες της χώρας τους καλεί να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα.
Ο Μπους παίρνει έτσι μέρος στην παγκόσμια εκστρατεία πειθούς των πολιτών της γειτονικής μας χώρας, έτσι ώστε να επικυρώσουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Μπους, μιλάει στην επιστολή του με πολύ θερμά λόγια για την χώρα αυτή, αλλά και για τον αποθανόντα Πρόεδρο Μπορις Τραϊκόφσκι, δίπλα στον οποίο όπως είπε στάθηκε με τιμή εκείνα τα χρόνια. Ο Τζορτζ Μπους, μιλάει για την απογοήτευσή του στην Σύνοδο του Βουκουρεστίου του 2008 όταν δεν κατάφερε η «Μακεδονία», όπως την αποκαλεί να μπει από τότε στο ΝΑΤΟ, γράφει το newsit.gr.
Χαρακτηρίζει επίσης, θαρραλέο και δίκαιο συμβιβασμό την Συμφωνία των Πρεσπών και καταλήγει λέγοντας: «Η μεγαλύτερη συμμαχία της ιστορίας, κρατάει μια θέση για την χώρα που αγαπάτε και προσβλέπω στη μέρα που οι ΗΠΑ με υπερηφάνεια θα καλωσορίσουν την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως το νεότερο σύμμαχο, το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ».
Όλη η επιστολή του Τζορτζ Μπους στους πολίτες της «Μακεδονίας»
Προς τους πολίτες της «Μακεδονίας»
Από την ημέρα της ανεξαρτησίας του έθνους σας, οι ΗΠΑ είναι ο ακλόνητος φίλος σας. Οι αμερικανοί πολίτες θαύμασαν την ειρηνική σας μετάβαση μέσα από τις στάχτες της Γιουγκοσλαβίας. Σεβόμαστε το θάρρος σας στην υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και των ανεξάρτητων θεσμών. Και υποστηρίζουμε τις φιλοδοξίες σας για ευημερία και ασφάλεια σε μια Ευρώπη, ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική.
Ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, είχα την τιμή να σταθώ δίπλα στον Πρόεδρο Τραϊκόφκσι το 2001 όταν οδηγούσε την «Μακεδονία» από το χείλος του εμφυλίου σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από την πολυεθνική κατανόηση και το κράτος δικαίου. Και ένιωσα περήφανος όταν οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα το 2004.
Στην Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008, είπα στους ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι η «Μακεδονία» ήταν έτοιμη και άξια να μπει στην μεγάλη μας συμμαχία. Παρότι απογοητεύτηκα όταν που η «Μακεδονία» δεν μπήκε στο ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια της προεδρίας μου, είχα πάντα την πεποίθηση ότι η μέρα αυτή θα έρθει.
Ο Μπους στο Βουκουρέστι με τον τότε Πρόεδρο της πΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον τότε πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι – φωτο: EPA
Τώρα, σε μια ελπιδοφόρα στιγμή για την χώρα σας, σκέφτομαι τις πολλές προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει και έχετε ξεπεράσει. Σκέφτομαι επίσης τον αείμνηστο φίλο μου Μπόρις Τραϊκόφσκι. Ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι ήταν ένας άνθρωπος με προσωπικότητα, με στόχους και πάνω απ’ όλα με πίστη. Είχε πίστη στον Θεό, πίστη στην χώρα του και στους πολίτες της και πίστη στην ικανότητα των ηγετών της να λαμβάνουν σοφές αποφάσεις. Η Συμφωνία των Πρεσπών, που έχετε ενώπιόν σας προς επικύρωση, είναι ένας θαρραλέος και δίκαιος συμβιβασμός. Θα θέσει την «Μακεδονία» σε τροχιά ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ για ένα λαμπρό μέλλον που ονειρευόταν ο Πρόεδρος Τραϊκόφσκι.
Καλώ κάθε πολίτη της «Μακεδονίας» να συμμετάσχει σε αυτή την ιστορική απόφαση και να ψηφίσει στο εθνικό σας δημοψήφισμα στο τέλος του μήνα. Μετά από μια δεκαετία αποτυχιών, έχετε την δύναμη να γράψετε μια νέα και πιο ελπιδοφόρα ιστορία για εσάς, για τα παιδιά σας, για τους γείτονές σας και για την χώρα σας.
Η μεγαλύτερη συμμαχία της ιστορίας, κρατάει μια θέση για την χώρα που αγαπάτε και προσβλέπω στη μέρα που οι ΗΠΑ με υπερηφάνεια θα καλωσορίσουν την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως το νεότερο σύμμαχο, το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.
Με εκτίμηση,
George W. Bush
Ποιος ήταν ο Μπορις Τραϊκόφσκι που αναφέρει ο Μπους στην επιστολή του – Ο τραγικός χαμός
Στις 26 Φεβρουαρίου 2004 μια έιδηση «πάγωσε» τα Σκόπια αλλά και όλο τον κόσμο. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι, ήταν νεκρός. Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, συνοδεία αξιωματούχων, συνετρίβη σε ορεινή περιοχή της νότιας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Κανείς, από τους συνολικά εννέα επιβαίνοντες δεν επέζησε του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος.
Το στίγμα του αεροσκάφους εξαφανίστηκε από τα ραντάρ και το αεροπλάνο συνετρίβη επάνω από το Στόλατς, το οποίο βρίσκεται στην ορεινή περιοχή ανατολικά του λιμανιού Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. Το προεδρικό αεροσκάφος πετούσε προς την πόλη Μόσταρ, όπου ο Μπόρις Τραϊκόφσκι επρόκειτο να συμμετάσχει σε συνεδρία της Διεθνούς Επενδυτικής Διάσκεψης.
Στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες, με πυκνή ομίχλη και δυνατή βροχή. Στην ίδια ορεινή περιοχή είχε συντριβεί τον Απρίλιο του 1996 επιβατικό αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους 35 νεκρούς ήταν και ο υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης του Μπιλ Κλίντον, Ρον Μπράουν.
Το αεροπλάνο, ένα δικινητήριο Beechcraft 200 Super King Air, ανήκε στην κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και είχε αγορασθεί μεταχειρισμένο τη δεκαετία του 70.