Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
Η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας Ελλάδας-Γαλλίας είναι πλέον γεγονός και συνιστά πολυεπίπεδη ασπίδα προστασίας για τα εθνικά συμφέροντα.
Η συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν, που υπεγράφη στο Παρίσι, προβλέπει ότι η χώρα μας μετά τα μαχητικά Rafale αποκτά και 3+1 υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra. Ολα συνηγορούν ότι με το deal αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα τουρκικά ΜΜΕ, σχολιάζοντας την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Αθήνα στρέφεται όλο και περισσότερο κατά της Τουρκίας».
Από την πλευρά τους, βέβαια, τα γαλλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «ευχάριστα νέα για τη γαλλική στρατιωτική βιομηχανία, μετά την “προδοσία” της Αυστραλίας».
Παράλληλα, η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία συνιστά μία «τολμηρή κίνηση», όπως τη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη δημιουργία ευρωστρατού.
Από την πλευρά του, ο Μακρόν δήλωσε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα «θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή μας κυριαρχία», ενώ για τεκμήριο μίας «φιλόδοξης ευρωπαϊκής άμυνας» έκανε λόγο η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, σχολιάζοντας τη συμφωνία για την αγορά των φρεγατών.
Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η συμφωνία του Παρισιού συνιστά το πρώτο βήμα για «ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ». Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης, πρόκειται για μια εξέλιξη που είναι αναπόφευκτη.
Είναι προφανές, ωστόσο, ότι η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας υπερβαίνει τα στενά όρια ενός deal για αγορά εξοπλιστικών.
Το σημαντικότερο είναι ότι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα -και αντιστρόφως- σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).
Το άρθρο 2 προβλέπει, συγκεκριμένα, ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων μερών, η οποία περιλαμβάνει και τη χρήση στρατιωτικών μέσων (ένοπλης βίας), σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που μπαίνει τέτοια ρήτρα, σαν και αυτή που περιέχεται στη διμερή συμφωνία της Ελλάδας με Ευρωπαίο εταίρο ή σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.
Αυτή η ρήτρα μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει ένοπλη επίθεση εναντίον της επικράτειας ενός από αυτά και άρα δεν υπόκειται στους περιορισμούς που επιβάλλει η συνθήκη της Ουάσιγκτον (ΝΑΤΟ) και η Συνθήκη της Λισαβόνας (ΕΕ), όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.
Οπως τόνιζαν επίσης, το άρθρο 2 της συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία -σε αντίθεση με το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον- αφορά επίθεση εναντίον της επικράτειας μίας εκ των δύο χωρών, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αλλά δεν αφορά στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί εκτός επικράτειας.Αυτή είναι όλη η ιστορική συμφωνία του Παρισιού -Τι προβλέπει για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας
Μακρόν: Βοηθάμε την Ελλάδα για να την προστατεύσουμε σε περίπτωση επίθεσης και εχθρικής ενέργειας
Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Εμανουέλ Μακρόν κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας: «Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι με κάθε κράτος-μέλος. Αυτό κάναμε πέρυσι το καλοκαίρι, αυτό κάνουμε με αυτή τη συνεργασία». Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή σε μια περιοχή που πλήττεται και όπου έχει υψηλό ενεργειακό γεωπολιτικό ρόλο. Βοηθάμε την Ελλάδα να εξοπλιστεί για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, και συνεργαζόμαστε για να την προστατεύσουμε σε περίπτωση επίθεσης και εχθρικής ενέργειας. Έτσι πιστεύω εγώ τη συνεργασία».
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Γαλλία, μεσούσης της ελληνοτουρκικής κρίσης, είχε στείλει δύο φορές στην περιοχή τη ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ», και συγχρόνως σαφές μήνυμα στην Αγκυρα. Η πρώτη ήταν τον Φεβρουάριο του 2020 και η δεύτερη τον Αύγουστο, στην κρίση του καλοκαιριού, με τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Δείτε τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας:
Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη 5 Οκτωβρίου για τη στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία.
Πότε έκλεισε το deal
Η συμφωνία έκλεισε σε ανώτατο επίπεδο, στο δείπνο που είχαν τη Δευτέρα στο Ελιζέ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν. Οι ανακοινώσεις έγιναν το πρωί της Τρίτης, οπότε και «έπεσαν» οι τελικές υπογραφές από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, με τους Γάλλους ομολόγους τους.
Βέβαια, η συμφωνία Αθήνας-Παρισιού, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, είχε κλείσει κατά τις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν στο αυτοκίνητο και στη διάρκεια της ξενάγησης που έκανε ο πρωθυπουργός στον Γάλλο πρόεδρο στην Ακρόπολη, το βράδυ της Παρασκευής της 17ης Σεπτεμβρίου, μετά το δείπνο των ηγετών.
Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα που οι δύο άνδρες συνομίλησαν εκ του σύνεγγυς, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μετάσχει ως προσκεκλημένος του Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντηση υψηλού επιπέδου της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης, όπου παρουσιάστηκε η γαλλική πρωτοβουλία «Μεσόγειος, υποδειγματική θάλασσα έως το 2030».
Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο τις προηγούμενες ημέρες
Εντονο ήταν το διπλωματικό παρασκήνιο τις προηγούμενες ημέρες και ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για επαφές στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς ετοιμάζονταν τα τελικά κείμενα της συμφωνίας.
Οπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, σημαντικές λεπτομέρειες της εν λόγω συμφωνίας συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριαν (Jean-Yves Le Drian) στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η εν λόγω συμφωνία, μάλιστα, «βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί, για λόγους που δεν είναι άμεσα συνυφασμένοι με το κείμενό της», όπως ανέφεραν.
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχαν γίνει και άλλες προσπάθειες αναβάθμισης της ελληνογαλλικής σχέσης, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαν καταλήξει σε κάτι ουσιαστικό.
Το 2008 ο Κώστας Καραμανλής και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είχαν υπογράψει -κατά την επίσημη επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα- Κοινή Διακήρυξη για την άμυνα και την ασφάλεια, ενώ το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ είχαν υπογράψει διακήρυξη για την αναβάθμιση της διμερούς σχέσης σε στρατηγική εταιρική σχέση.