Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Η κυβέρνηση της Τουρκίας εμποδίζει τη διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών για φερόμενες μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια σε αμάχους στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας πολεμούν κούρδους αντάρτες, κατήγγειλε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Χιλιάδες άμαχοι έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι στις μάχες που διεξάγονται μεταξύ των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των δυνάμεων ασφαλείας που αναζωπυρώθηκε πριν ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της διετούς εκεχειρίας.
Η ΜΚΟ ανέφερε σε έκθεση της πως οι φερόμενες παραβιάσεις στις συγκρούσεις περιλαμβάνουν παράνομες εκτελέσεις αμάχων, εξαναγκαστικό εκτοπισμό πολιτών και εκτεταμένες, παράνομες καταστροφές ιδιωτικής περιουσίας.
Όπως υπογραμμίζεται, τουλάχιστον 338 άμαχοι σκοτώθηκαν καθώς ήταν εγκλωβισμένοι στις μάχες.
Με ανακοίνωση της που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της, η HRW κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας να χορηγήσει άμεσα άδεια στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα για να εισέλθει στην περιοχή και να διεξάγει έρευνες, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις προδιαγραφές της.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας αρνείται ότι στοχεύει αμάχους στις επιχειρήσεις που διεξάγει. Ένας αξιωματούχος της Προεδρίας χαρακτήρισε ανακριβή και παραπλανητική την έκθεση του Παρατηρητηρίου.
Σύμφωνα με απολογισμό του τουρκικού στρατού, περισσότεροι από 600 μαχητές του PKK έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις στην Τσιζρέ, μια πόλη όπου κατοικούν τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι, η οποία είχε αποκλειστεί και είχε επιβληθεί 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας για 78 μέρες έως τις 2 Μαρτίου. Οι ένοπλες δυνάμεις αρνούνται τις κατηγορίες ότι έχουν σκοτώσει μεγάλο αριθμό αμάχων.
«Ο ουσιαστικός αποκλεισμός περιοχών στα νοτιοανατολικά που επέβαλε η τουρκική κυβέρνηση εγείρει ανησυχίες για μια μεγάλη συγκάλυψη», δήλωσε η Έμμα Σινκλέρ-Γουέμπ, ερευνήτρια της HRW για την Τουρκία.
«Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να δώσει στα ΗΕ και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις άμεση πρόσβαση στην περιοχή για να καταγράψουν τι συμβαίνει εκεί», συμπλήρωσε η ίδια.
Η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν το PKK τρομοκρατική οργάνωση. Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν υποστηρίζει ότι μάχεται για την αυτονομία της κουρδικής μειονότητας της Τουρκίας.
Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις από την αρχή της εξέγερσης του PKK το 1984.