ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΩΡΑ
«Είναι ψέμα να υποστηρίζεται στην ΕΕ πως η Τουρκία θα στείλει σύντομα μετανάστες στην Ευρώπη», τονίζει σε μακρά συνέντευξή του στο τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού «Προφίλ», ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ.
Ο κ. Τσελίκ, παραπέμποντας στη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης–Τουρκίας για τους πρόσφυγες, ισχυρίζεται πως από την Άγκυρα έχουν τηρηθεί όλα τα συμφωνηθέντα, σε αντίθεση με την ΕΕ που δεν τήρησε κανένα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία φροντίζει τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, τη στιγμή που επί μέρους χώρες της ΕΕ δεν θέλουν να δεχθούν ούτε καν 3.000 από αυτούς, αλλά οι ίδιες κάνουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Τούρκους.
«Η Ε.Ε. δεν πέρασε τις εξετάσεις»
Όπως σημειώνει, αυτή η προσφυγική κρίση είναι μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις, όμως η ΕΕ δεν πέρασε τις εξετάσεις – και ενώ κάνει συνέχεια λόγο για γέφυρες αντί για σύνορα, η ίδια δεν έχει εφαρμόσει τίποτε από αυτά, όπως επίσης στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτε διαφορετικό από τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο επικρίνει για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, προσώπων από έξι μουσουλμανικές χώρες.
Όπως αναφέρει το tribune.gr στη συνέντευξή του, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει κατά της κριτικής που ασκείται στην Άγκυρα, τόσο σε σχέση με τις συλλήψεις, φυλακίσεις δημοσιογράφων στη χώρα του, όσο και σε σχέση με το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, στο οποίο ο ίδιος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα επικρατήσει το «ναι», ενώ ταυτόχρονα ασκεί έντονη κριτική στη «μη φιλική» στάση του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, απέναντι στην Τουρκία.
Αναφέροντας πως οι Τούρκοι είναι φίλοι της Αυστρίας, η οποία θα έπρεπε να υψώνει τη φωνή της στη βάση της κοινής λογικής, ο Εμέρ Τσελίκ διατείνεται πως το τελευταίο δυστυχώς δεν το τηρεί ο υπουργός της των Εξωτερικών, ο οποίος, «δεν κάνει σωστά τη δουλειά του» ενώ «ακούγεται από άλλους υπουργούς της ΕΕ ότι δεν τον παίρνουν πολύ στα σοβαρά και αυτό είναι κρίμα για μία τόσο σημαντική χώρα όπως η Αυστρία».
[irp posts=”115961″ name=”Η Τουρκία σε ρήξη με Ρωσία και ΗΠΑ (ΦΩΤΟ)”]
Ο Τούρκος υπουργός χαρακτηρίζει μη φιλική τη στάση του Σεμπάστιαν Κουρτς απέναντι στην Τουρκία, όταν αυτός ζητά διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τοποθετείται εναντίον του ερχομού του προέδρου Ερντογάν στην Αυστρία για να απευθυνθεί σε Τούρκους πολίτες. Κατά την άποψή του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών «συμπεριφέρεται σαν να ζούσε στη αυστρο-ουγρική μοναρχία του Δούναβη, όμως οι υπουργοί Εξωτερικών πρέπει να ζουν και να δρουν στον πραγματικό κόσμο».
Σημειώνεται πως, πολύ πριν υπάρξουν ανάλογες τοποθετήσεις στη γειτονική Γερμανία, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο προεκλογικής εμφάνισης στην Αυστρία, του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, τονίζοντας πως αυτή θα ήταν «ανεπιθύμητη».
Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί φυσικά να έλθει για διμερείς επισκέψεις στην Ευρώπη και στην Αυστρία και να έχει συνομιλίες με την κρατική ηγεσία, όπως κάθε άλλος κορυφαίος πολιτικός, «αλλά απορρίπτουμε σαφώς την μεταφορά στην Αυστρία του τουρκικού προεκλογικού αγώνα και της πόλωσης, διότι αυτό θα οδηγούσε σε αυξημένες εντάσεις και σίγουρα αποτελεί εμπόδιο για την ενσωμάτωση», είχε επισημάνει ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, ήδη
την περασμένη Δευτέρα.
Σαφώς κατά της εμφάνισης Ερντογάν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Αυστρία και στη Γερμανία, είχε τοποθετηθεί και ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, στις συνομιλίες του την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ.
Τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες κατακτήθηκαν με αγώνες εναντίον της εξουσίας, όχι για να δίνουν τη δυνατότητα προεκλογικής εμφάνισης σε έναν Τούρκο υπουργό, είχε τονίσει ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, επικροτώντας την απαγόρευση από τις γερμανικές αρχές, εκδηλώσεων με ομιλητές τους Τούρκους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομίας, στην Κολωνία και το Γκαγκενάου.
Σε αντίθεση με τον Αυστριακό ομόλογό του, ο Γερμανός ομοσπονδιακός πρόεδρος άσκησε, εμμέσως πλην σαφώς, κριτική στην απαγόρευση αυτή, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις στην Τουρκία του φαίνονται μεν ύποπτες και είναι οργισμένος με τον περιορισμό εκεί της ελευθερίας του Τύπου, ωστόσο «του προξενούν ανησυχία και οι περιορισμοί των αρχών του κράτους δικαίου στη Γερμανία».