Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Tουλάχιστον 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι της Βηρυτού και στην υπηρεσία των Τελωνείων έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη και ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας του Λιβάνου.
Πρόκειται για «στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του λιμανιού και της διοίκησης των Τελωνείων, καθώς και για υπευθύνους των εργασιών συντήρησης και (εργάτες) που εκτελούσαν αυτές τις εργασίες στην αποθήκη νούμερο 12», όπου φυλάσσονταν τόνοι νιτρικής αμμωνίας, ανέφερε ο στρατιωτικός εισαγγελέας Φάντι Ακίκι σε μια ανακοίνωσή του.
Μέχρι στιγμής οι Αρχές έχουν πάρει καταθέσεις από τουλάχιστον 18 λιμενικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους αλλά και από εργάτες που συμμετείχαν στη συντήρηση της αποθήκης.
Ο Ακίκι δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των υπόπτων που κρατούνται, σημειώνοντας μόνο ότι η έρευνα συνεχίζεται.
Την ίδια στιγμή, η Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου αποφάσισε να παγώσει τους λογαριασμούς των επικεφαλής του λιμανιού της Βηρυτού και των τελωνείων, καθώς και άλλων πέντε προσώπων, μετά τη φονική έκρηξη.
Παγώνουν τραπεζικοί λογαριασμοί
Η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, φέρει ημερομηνία 6ης Αυγούστου και προέρχεται από την ειδική ερευνητική επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η απόφαση αυτή θα σταλεί σε όλες τις τράπεζες και τα οικονομικά ιδρύματα του Λιβάνου, καθώς επίσης και στον Εφέτη Γενικό Εισαγγελέα.
Το πάγωμα και η άρση του τραπεζικού απορρήτου θα ισχύσουν για τους λογαριασμούς που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τον γενικό διευθυντή του λιμένος της Βηρυτού Χασάν Κοραϊτέμ, τον γενικό διευθυντή των τελωνείων Μπάντρι Ντάχερ και άλλους νυν και πρώην αξιωματούχους αυτών των δύο υπηρεσιών.
Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι οι υπεύθυνοι της καταστροφής θα τιμωρηθούν, οι κάτοικοι έχουν στραφεί κατά των κυβερνήσεων. Η έκρηξη έβγαλε με τον πλέον σαφή τρόπο στο φως τη διαφθορά, την παραμέληση και την κακοδιαχείριση στις υποθέσεις του κράτους, με αποτέλεσμα υψηλό χρέος και φτώχεια για τους πολίτες.
Πέραν των νεκρών και των τραυματιών, περίπου 300.000 άνθρωποι μένουν άστεγοι, καθώς οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου ισοπέδωσαν ένα μεγάλο μέρος της πόλης.
Σύμφωνα με το Associated Press, το λιμάνι της Βηρυτού θεωρείται από τους πιο διεφθαρμένους οργανισμούς στη χώρα, όπου οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Χεζμπολάχ, και πολιτικοί, θέλουν να κυριαρχήσουν.