ΖΟΡΑΝ ΖΑΕΦ: Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών παραχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ που μεταξύ άλλων αναγνωρίζει την αρχαία ελληνική ιστορία της Μακεδονίας και αναφέρεται στο ζήτημα της ταυτότητας και της γλώσσας. Σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του, αποφεύγει αναφορές που θα προκαλούσαν αντιδράσεις.
Ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτηρίζει πολλές φορές φίλο του τον Αλέξη Τσίπρα και αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να είναι η χώρα-ηγέτης στα Βαλκάνια. Σε ότι αφορά στην συμφωνία των Πρεσπών για “Βόρεια Μακεδονία” αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι αποτελούμε μέρος αυτής της ιστορικής περιοχής της Μακεδονίας. Και αποδεχόμαστε τα επιχειρήματα και το γεγονός ότι εμείς θα είμαστε “Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναγνωρίζουμε με κάθε λειτουργικό τρόπο ότι η ελληνική Μακεδονία είναι απολύτως διαχωρισμένη από τη χώρα μας, υποστηρίζουμε πλήρως τα υφιστάμενα σύνορα και αναγνωρίζουμε την ξεχωριστή μας κληρονομιά, την ξεχωριστή αρχαία ελληνική ιστορία της περιοχής”.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να εμφανιστεί στο μέλλον κάποιος άλλος Γκρούεφσκι και τα πάρει όλα πίσω, ο Ζόραν Ζάεφ απαντά πως «όλες οι απόψεις πρέπει να ακούγονται γιατί, όπως μέσα σε μία οικογένεια, οφείλουν να υπογραμμιστούν οι κίνδυνοι. Όμως, η διαδικασία στις χώρες μας είναι μη αναστρέψιμη. Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να αλλάξει [τη συμφωνία των Πρεσπών].
Σε ό,τι αφορά στην ταυτότητα (ιθαγένεια) που σημαίνει υπηκοότητα ο Ζάεφ σημειώνει ότι “θα αναφέρεται ως “Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”. Όσο για το θέμα της γλώσσας, που έχει γίνει αποδεκτή από τον ΟΗΕ με απόφαση του 1977, φυσικά ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών”.
Σε ότι αφορά στο ιστορικό συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναφέρει:
“Η πολιτική που ακολουθήθηκε στο παρελθόν έχει προκαλέσει ζημιά και στις δύο χώρες. Ορισμένες φορές πολιτικοί, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, λόγω εκλογών και για να διατηρηθούν στην εξουσία, δημιούργησαν προβλήματα. Δεν θέλω να μιλήσω για την φίλη μας Ελλάδα, καθώς θέλω να είμαι φίλος με όλους, αλλά η χώρα μου έκανε λάθη”.