Αυτή είναι η πρόταση του εισαγγελέα προς το δικαστικό συμβούλιο, με την οποία «δείχνει» εδώλιο σε αιρετούς και κρατικούς αξιωματούχους για εγκληματικές παραλείψεις και «αμελείς συμπεριφορές» που οδήγησαν στο θάνατο 102 συνανθρώπους μας, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά.
Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 3 χρόνια από την αποφράδα 23η Ιουλίου του 2018 για να φτάσουμε στην εισαγγελική πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και στην αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση βουλεύματος και την παραπομπή σε δίκη.
Σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα Γιώργου Πολυκράτη, για την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι φέρουν ποινικές ευθύνες και πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη, μεταξύ άλλων:
η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου,
ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης,
ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης,
ο τότε δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς,
ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης,
ο τότε υπαρχηγός και μετέπειτα αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος,
ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης,
διοικητές τμημάτων τροχαίας στην Ανατολική Αττική,
αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που ήταν υπεύθυνοι του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου και του επιχειρησιακού – επικοινωνιακού κέντρου «199» της Πυροσβεστικής την 23η Ιουλίου,
αρμόδιοι υπάλληλοι των γραφείων πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και των δύο Δήμων και
ο 70χρονος που ευθύνεται για τη φονική πυρκαγιά η οποία άρχισε από τα ξερόχορτα που έκαιγε στο Νταού Πεντέλης
Μόνο για έναν από τους 28 κατηγορουμένους προτείνεται η απαλλαγή του από όλες τις κατηγορίες. Πρόκειται για τον συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης είναι καταπέλτης στην πρόταση παραπομπής αναφέροντας ότι:
Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση.
Η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής.
Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα.
Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων.
Υπήρξε άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου.
Υπήρξε καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης.
Υπήρξε εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση
Υπήρξε ανετοιμότητα και μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων.
«Βαρύτατες αμέλειες»
Στην πρόταση του ο εισαγγελέας μιλά για βαρύτατες αμέλειες των κατηγορουμένων που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία.
Όπως λέει στην πρόταση του:
«Οι καταστροφικές συνέπειες ανάγονται στη σύγχυση, στην έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και την αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης).»
Ο ανακριτής που ερεύνησε την υπόθεση είχε ζητήσει 3 φορές από την Εισαγγελία την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος ανώτερων στελεχών της Πυροσβεστικής. Όλα τα αιτήματα του απορρίφθηκαν.
Τώρα, το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει όχι μόνο για το ποιοι από τους 28 κατηγορουμένους τελικά θα παραπεμφθούν σε δίκη αλλά και για το εάν πρέπει να παραπεμφθούν μόνο για πλημμέλημα.
Στην Εισαγγελία εκκρεμεί άλλη δικογραφία η οποία αφορά στην καταγγελλόμενη προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών και την απόπειρα εκβίασης πραγματογνώμονα.