Η πρόσφατη βεβήλωση από τις Τουρκικές κρατικές και τοπικές αρχές της επαρχίας Ματσούκας και η ασέβεια των ανιστόρητων ως προς την ιστορία 16 αιώνων και την θρησκευτικότητα του μνημείου, Τούρκων πολιτών, που συμμετείχαν χορεύοντας και χοροπηδώντας στο διαφημιστικό ανεπίτρεπτο spot, για τουριστική προβολή, με στόχο να τους αποφέρει όπως φιλοδοξούν μεγάλα οικονομικά οφέλη, του μοναστηριού και της περιοχής της ιστορικής Μονής της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ στον Πόντο, αποτελούν ασέβεια στην ιερότητα του χώρου και ύβρη στην μνήμη των 353.000 χιλιάδων άταφων προγόνων μας, που έπεσαν θύματα της πολιτικής της Γενοκτονίας, την περίοδο (1914-1922), από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στο spot μέσα στον ιερό χώρο του μοναστηριού, στο απλό ερώτημα μας, εάν θα επέτρεπαν να γυριστεί ένα σχετικό διαφημιστικό η πως θα αντιδρούσαν σε μια αντίστοιχη πράξη από μέρους άλλων λαών, μέσα σε κάποιο μουσουλμανικό Τζαμί;
Η συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια
Στην συνέχεια των επαφών με πολιτικούς αρχηγούς και τους αρμοδίους στον τομέα του Υπουργείου Εξωτερικών των κομμάτων, Συνάντηση με τον Υπουργό των Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια, παρουσία των Διευθυντών του Διπλωματικού και πολιτικού του γραφείου, είχαν εχθές 3-2-2022, στο Υπουργείο Εξωτερικών, εκπρόσωποι του ΠΑ.Σ.Π.Ε., της Ομοσπονδίας Ασσυριακών σωματείων Ελλάδος, Πρωτοβάθμιων Ποντιακών σωματείων, Ελλήνων από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., Ποντιόφωνων Μουσουλμάνων και της Ποντιακής θεατρικής σκηνής.
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και διήρκησε περισσότερο από μια ώρα, οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων ενημέρωσαν τον κ. Υπουργό, ο οποίος έδειξε εξαιρετικό ενδιαφέρον, για τα θέματα τους.
Α) Το θέμα της συγκρότησης μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής, για την χάραξη Εθνικής πολιτικής σχετικά με το Ποντιακό ζήτημα.
Β) Το θέμα των ανθρώπινων και θρησκευτικών δικαιώματα των Ποντιόφωνων μουσουλμάνων της Τουρκίας.
Γ) Το θέμα της τοποθέτησης των κειμηλίων της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, που φυλάσσονται σε αποθήκες στην Τουρκία η εκτίθενται σε μουσεία του εξωτερικού, στους χώρους της ανακαινισμένης Μονής της Παναγίας Σουμελά που λειτουργεί ως Μουσείο.
Δ) Με την συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, το θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας που υπέστησαν οι χριστιανικοί πληθυσμοί (1914-1922), Αρμένιοι, Ασσύριοι, Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές.
Ε) Το θέμα της επαναλειτουργίας Ελληνικού Προξενείου στην Τραπεζούντα.
Στ) Το θέμα της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως Μουσείου, που το 2013, παρά τις αντιρρήσεις τοπικών επιμελητηρίων, αυθαίρετα η Τουρκική κυβέρνηση μετέτρεψε σε Τζαμί.
Ζ) Θέματα υποστήριξης πρωτοβουλιών των πρωτοβάθμιων σωματείων, για την πραγματοποίηση, Πολιτιστικών εκδηλώσεων, ανέγερσης μνημείων ιστορικής μνήμης, πραγματοποίησης Ποντιακών θεατρικών παραστάσεων, αλλά και άλλες, όπως της έκδοσης Βιβλίων σχετικών με την ιστορία και τον τρισχιλιόχρονο πολιτισμό του Ελληνισμού του Πόντου.
Η) Θέματα που αφορούν τους Έλληνες που παρέμειναν στις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. , όπως αυτά που αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα οι συμπατριώτες μας στην Μαριούπολη της Ουκρανίας που πρόσφατα είχε επισκεφτεί ο κ. Υπουργός, καθώς και αυτά που αντιμετωπίζουν οι Παλινοστούντες Έλληνες από τις χώρες της πρ. ΕΣΣΔ. που έχουν εγκατασταθεί από το 1990 στην Ελλάδα.
Θ) Τέλος συζητήθηκαν και επι μέρους θέματα που αφορούν τις κοινότητες που συναντήθηκαν με τον κ. Υπουργό και τους συνεργάτες του.
Οι εκπρόσωποι των φορέων, διαπίστωσαν το ενδιαφέρον του Υπουργείου για τα θέματα τους, αλλά και το προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Υπουργού που με τις παρεμβάσεις στην συζήτηση, τις τοποθετήσεις και τις απαντήσεις που έδωσε, επιβεβαιώθηκε ότι είναι βαθύς γνωστής τους, αλλά και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα Εθνικά θέματα και αυτά των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων και έδωσε άμεσα κατευθύνσεις στους συνεργάτες του για την δρομολόγηση αντιμετώπισης, υποστήριξης και όπου είναι εφικτό, επίλυσής τους.
Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Νίκο Ανδρουλάκη και την Εύα Καϊλή
Ένα από τα ιστορικότερα μνημεία του Ποντιακού Ελληνισμού, την Μονή της Παναγίας Σουμελά, υποψήφια για συμπερίληψή στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco βεβήλωσαν οι Τουρκικές αρχές, δίνοντας άδεια για τη μετατροπή της σε “club” με dj να παίζει ηλεκτρονική μουσική.
Όπως αναφέρουν σε ερώτησή τους στο Ευρωκοινοβούλιο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και η Εύα Καϊλή οι Τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια, με σκοπό, όπως ισχυρίστηκαν, την τουριστική προώθηση του μνημείου περιφρονώντας πλήρως το θρησκευτικό αίσθημα εκατομμυρίων Ορθόδοξων χριστιανών για τους οποίους η Παναγία Σουμελά, αποτελεί λίκνο της πίστης τους για πάνω από 16 αιώνες.
Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι έχουν προσδιοριστεί «77 κειμήλια της Μονής «Παναγίας Σουμελά» εντός και εκτός Τουρκίας για τα οποία ξεκίνησε διαδικασίες για την διεκδίκηση και την επιστροφή τους στην Τουρκία.
Σκοπεύει να απευθύνει σύσταση/διάβημα διαμαρτυρίας προς τις Τουρκικές αρχές για την λοιδορία του μνημείου;
Μετά και την προκλητική μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας καθώς και της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, πως σκοπεύει να τονίσει στην Τουρκία ότι ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της αποτελούν βασική προϋπόθεση για την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ;
Σκοπεύει να παρέμβει προς τις Τουρκικές αρχές με σκοπό την επανατοποθέτησή των κειμηλίων που φυλάσσονται στις αποθήκες του μουσείου της Άγκυρας και της Αγίας Σοφίας, στον χώρο της μονής, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο;