OI… EΛΙΓΜΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
του Νίκου Τσίτσα
Με ελιγμούς προσπαθεί η κυβέρνηση να αποφύγει μειώσεις στις αποδοχές των 188.000 υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια όπως προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, συναντώντας ισχυρές αντιστάσεις από τους δανειστές.
Οι εταίροι επιμένουν στον …εξορθολογισμό των αποδοχών του 30% των δημοσίων υπαλλήλων που αντιπροσωπεύουν οι αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια, προωθώντας την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των αποδοχών και του αντίστοιχου μισθολογικού κόστους.
Η κυβέρνηση προσπαθεί πάση θυσία να αποφύγει την δημιουργία ενός ακόμα κοινωνικού μετώπου με τους δικαστικούς, τους καθηγητές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος έχει προαναγγείλει την διαφωνία του με οποιαδήποτε μείωση στις αποδοχές των ενστόλων και παράλληλα έχει ανακοινώσει δημόσια πως έχει βρει ισοδύναμα για να μην παγώσουν οι αποδοχές των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια για την επόμενη διετία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤheTOC.gr οι δανειστές δεν έχουν κάνει αποδεκτές τις προτάσεις για ισοδύναμα ύψους περίπου 200 εκ. ευρώ προκειμένου να αποφευχθεί κατ’ αρχήν το πάγωμα των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια για την επόμενη διετία και η κυβέρνηση αναζητά απεγνωσμένα λύση στο ….πρόβλημα.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα έχει ζητήσει μέχρι και παράταση στην εφαρμογή του παγώματος την οποία δεν φαίνεται να υιοθετούν οι δανειστές.
Παράλληλα η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων με ενσωμάτωση των επιδομάτων στον μισθό και μείωση αποδοχών που όμως δεν θα ισχύσει για τους ήδη υπηρετούντες καθώς θα εφαρμοστεί η προσωπική διαφορά, συναντά τις αντιστάσεις του κουαρτέτου.
Οι δανειστές εισηγούνται ριζικές αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια προκειμένου να ενσωματωθούν στην αρχιτεκτονική του ενιαίου μισθολογίου και διαφωνούν με την αρχή της …προσωπικής διαφοράς.
Το σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας έχει στο επίκεντρο τα ειδικά μισθολόγια που φαίνεται ότι δεν θα αποφύγουν τον κόφτη καθώς οι δανειστές πιέζουν για μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση και ριζική αναμόρφωση των αμοιβών.
Ακόμα και με την ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό οι απώλειες θα φτάσουν από 3-5% κατά μέσο όρο. Την ίδια στιγμή οι ένστολοι έχουν αποστείλει μήνυμα στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό ότι δεν θα ανεχθούν νέες μειώσεις στις αποδοχές τους που από την αρχή του Μνημονίου έχουν ξεπεράσει το 30%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με δικαστικές αποφάσεις έχουν κριθεί ως παράτυπες οι περικοπές στους ένστολους που διεκδικούν την επιστροφή των αποδοχών τους στα επίπεδα του 2012 προκαλώντας νέο πονοκέφαλο τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει και της ΔΕΘ.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος με δηλώσεις του από το Καστελόριζο, ανάβει νέες φωτιές στην κυβέρνηση καθώς μόλις χθες, υποσχέθηκε ότι «το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει ξεκινήσει ήδη με την ψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου, θα πάει στο προσωπικό», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν θα επιτρέψουμε καμία πλέον περικοπή στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και θα πράξουμε όλα τα δέοντα για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη και να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με το μισθολογικό των Ενόπλων Δυνάμεων», διαβεβαίωσε ο κ. Καμμένος στον χαιρετισμό του.