Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Έληξε χθες η προθεσμία για να βρεθούν ισοδύναμα και να μην παγώσουν οι μισθολογικές προαγωγές στα ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο. Οι εκτιμήσεις είναι ότι δεν έχουν βρεθεί ισοδύναμα από όλα τα υπουργεία κι έτσι θα ισχύσει το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, που δίνονταν το τετράμηνο που μας πέρασε.
Αυτό φάνηκε άλλωστε και στην πρόσφατη συνάντηση που έκαναν τα Σώματα Ασφαλείας με τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που έβγαλαν οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας: “για το φλέγον θέμα του μισθολογίου και των μισθολογικών προαγωγών, – που σημειωτέον σήμερα λήγει η προθεσμία που είχε τεθεί για να μην ισχύσει το «πάγωμά» τους από 1/1/2017,- προέβαλε μια διαφορετική θέση από αυτήν που μας είχε παραθέσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ότι δηλαδή το θέμα των ισοδυνάμων δεν υφίσταται και θα εξεταστεί στο πλαίσιο του καθορισμού νέου μισθολογίου. Ο κ. ΔΡΙΤΣΑΣ, αντιθέτως, μας τόνισε ότι για τα ισοδύναμα έχουν υποβληθεί από τα συναρμόδια υπουργεία διάφορες προτάσεις. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται συνολικά διάφορα σενάρια για τα ειδικά μισθολόγια και θα προβεί σε συνολική αντιμετώπιση των ακραίων καταστάσεων που είχαν δημιουργηθεί σε ορισμένους Κλάδους, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις, πολλώ δε μάλλον, δεν έχει ενημερωθεί ούτε έχει αποφασισθεί από τον Πρωθυπουργό της χώρας το τι μέλλει γενέσθαι επ’ αυτού”.
Το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών, είναι μέτρο δημοσιονομικά ουδέτερο, συνεπώς η οποιαδήποτε εξεύρεση ισοδυνάμων και κατ’ επέκταση η οποιαδήποτε μείωση στα ειδικά μισθολόγια μέσω προσωπικών διαφορών, συνεπάγεται ότι θα πρέπει τα χρήματα που θα εξοικονομήσουν από τα ειδικά μισθολόγια, να πάνε κάπου αλλού. Εκεί δεν απάντησε κανείς. Κανείς δεν λέει πού θα πάνε αυτά τα χρήματα.
Θα πρέπει να επισημανθεί το εξής: Αν μιλάμε για ισοδύναμα μέτρα, τότε δεν θα πρέπει να γίνουν μειώσεις στους μισθούς. Όμως παρασκηνιακά κυβερνητικοί παράγοντες θέτουν θέμα μειώσεων μέσω της προσωπικής διαφοράς, που σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα κάπου πηγαίνουν, αλλά δεν έχουν πει πού θα πάνε.
Το που θα πάνε αυτά τα χρήματα θα φανεί βέβαια στο προσχέδιο του προϋπολογισμού την ερχόμενη εβδομάδα.
Τα ειδικά μισθολόγια φαίνεται ότι δεν είναι στα προαπαιτούμενα. Στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους θεσμούς προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση στις 10 Οκτωβρίου, δεν ήταν μέσα στα προαπαιτούμενα των θεσμών τα ειδικά μισθολόγια.
Είναι πιθανό να έχει δοθεί σιωπηρή παράταση για τα ειδικά μισθολόγια και δεν έχει βγει προς τα έξω. Το Μνημόνιο μέσα ορίζει ότι αυτή είναι μια υποχρέωση που έπρεπε να έχει κλείσει έως τις 30 Ιουνίου.
Μέχρι 30 Ιουνίου γράφει ο νόμος 4336/15 για το τρίτο Μνημόνιο θα πρέπει να αναμορφωθούν τα ειδικά μισθολόγια. Αντί για 30 Ιουνίου τον Μάιο πέρασε η τροπολογία που έλεγε ότι θα παγώσουν οι μισθολογικές ωριμάνσεις (118 εκατομμύρια) εκτός κι αν βρεθούν ισοδύναμα.
Σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα για να βρεθούν αυτά τα ισοδύναμα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα 118 εκατομμύρια δεν έχουν βρεθεί. Θα φανεί ωστόσο στον προϋπολογισμό. Πρέπει δηλαδή τώρα η κυβέρνηση να αποφασίσει εάν θα παγώσει τις μισθολογικές ωριμάνσεις ή όχι. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αναμόρφωση. Όπως και να έχει, είναι μια εκκρεμότητα που πρέπει να κλείσει μέχρι σήμερα.
Αυτή η μείωση στα ειδικά μισθολόγια δεν φαίνεται να έχει ζητηθεί από τους θεσμούς. Πουθενά επίσημα ή ανεπίσημα δεν έχει αναφερθεί ότι ζήτησαν οι θεσμοί σαν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης που περιμένουν για τις 10 Οκτώβρη, τη θέσπιση νέων ειδικών μισθολογίων.
Η κυβέρνηση φέρνει το θέμα των ειδικών μισθολογίων, κατά πάσα πιθανότητα για να ξεπεράσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, τους δημιουργεί πρόβλημα. Δεν θέλουν να την εφαρμόσουν.
Για παράδειγμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, φέρεται να έχει πει πως επιθυμεί να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ μονομερώς για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς δεν προβλέπεται από πουθενά. Ωστόσο στις συναντήσεις που έκανε με τα Σώματα Ασφαλείας, δεν έθεσε καν θέμα εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ, όπως έκανε παλαιότερα. Το μόνο που προβάλλει τώρα είναι η αναμόρφωση του μισθολογίου.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλει να ξεπεράσει τους σκόπελους από την απόφαση του ΣτΕ, εμφανίζοντας ότι υπάρχει πίεση από τους θεσμούς.
Η απόφαση του ΣτΕ έχει προκαλέσει την αναστάτωση στην κυβέρνηση και όχι οι θεσμοί και αυτό θα φανεί μέσα στους επόμενο διάστημα, όταν δοθεί στη δημοσιότητα το νέο σχέδιο για τα ειδικά μισθολόγια.
Πηγή: onalert.gr