Πολεμικό Ναυτικό
Κι ενώ στην Ελλάδα δείχνουμε να «ανακαλύπτουμε» τον πλούτο των υδρογονανθράκων που κρύβουν οι ελληνικές θάλασσες, καθώς δεν θα μπορούσαν παρόμοιες γεωγραφικές – γεωλογικές διαμορφώσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου να εξασφάλιζαν χρυσοφόρα κοιτάσματα σε όλους, πλην Ελλήνων, οι ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, ετοιμάζονται να εμπλακούν στη τριμερή άσκηση NOBLE DINA, με την Κυπριακή Δημοκρατία ως παρατηρητή, άσκηση η οποία τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε «μηχανισμό εξωτερικής πολιτικής», μια δραστηριότητα που έχει οδηγήσει τις τρεις χώρες στη δημιουργία ενός μηχανισμού συνεννόησης… περισσότερο από εγκάρδιας, που αφορά στην ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Στην άσκηση θα συμμετάσχει μεγάλος αριθμός πλοίων επιφανείας, υποβρύχια, αλλά και αεροπορικά μέσα και στο τυπικό της μέρος θα συμπεριλαμβάνει επιχειρησιακά σενάρια σε αποστολές αναγνώρισης, ανθυποβρυχιακές, αντιτρομοκρατικές και ίσως επί της ουσίας, πολλές περισσότερες. Η άσκηση ξεκινά στα ελληνικά χωρικά ύδατα και θα ολοκληρωθεί στη Χάιφα του Ισραήλ στα μέσα Απριλίου, τη «φωλιά» των ισραηλινών ναυτικών δυνάμεων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Defense News».
Άπαντες οι εμπλεκόμενοι τονίζουν τη σημασία της συνεργατικής αντιμετώπισης όλων των σεναρίων, την επίτευξη διαλειτουργικότητας ανάμεσα στις ναυτικές δυνάμεις των τριών χωρών, στο πιο ηχηρό μήνυμα, ότι η ασφάλεια και η ειρήνη περνάει μέσα από τη συνεργασία, η οποία εξασφαλίζεται όταν ο ένας κατανοεί τον άλλον και δεν θεωρεί ότι τα πάντα του ανήκουν, ή επιχειρεί να «καπελώσει»… με το ζόρι κάθε απόπειρα συνεννόησης απαιτώντας από όλους να τον αντιμετωπίζουν ως πρώτο… ούτε καν μεταξύ ίσων.
[irp posts=”116013″ name=”Πολεμικό Ναυτικό: Συνεκπαίδευση με αμερικανικό αεροπλανοφόρο”]
Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι στη δραστηριότητα συμμετέχει η ισχυρότερη με χαώδη διαφορά από τον δεύτερο, ναυτική δύναμη του κόσμου, αυτή του αμερικανικού Ναυτικού, του US Navy. Όποιος θέλει ανοίγει τα μάτια του και παρακολουθεί, και εξάγει τα σωστά συμπεράσματα και αν το πράξει σωστά, θα αντιληφθεί ότι χώρος για ειλικρινή συνεργασία υπάρχει για όλους, χωρίς εξαιρέσεις.
Όπως το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, έτσι και το ισραηλινό δεν ξεχνάει την παρουσία της περιοχής των Ρώσων, με τους οποίους διατηρεί «κανάλι επικοινωνίας» για λόγους ασφαλείας, ενώ εκφράζεται και η ελπίδα επανέναρξης της συνεργασίας και με το τουρκικό Ναυτικό. Όλως τυχαίως και η Ελλάδα προσβλέπει σε ένα μέλλον χωρίς προβλήματα και αμετροέπειες που οδηγούν σε συγκρούσεις, σε ένα μέλλον με πραγματική ασφάλεια, υπό τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης…
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ: ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΔΩ