Ελλάδα-Τουρκία
Επικίνδυνο το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο με “‘συνωστισμό” πολυεθνικών ασκήσεων και με την Τουρκία να δεσμεύει παράνομα περιοχές. Το μπαράζ προγραμματισμένων αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο καθιστά την περίοδο αυτή το Αρχιπέλαγος ένα.. ιδιαίτερα πολυσύχναστο μέρος -η τέλεια ευκαιρία για την Άγκυρα να δώσει ένα ακόμη επικίνδυνο “σόου” διεκδικήσεων δεσμεύοντας -παράνομα- περιοχή κοντά στο Καστελόριζο για την εκτέλεση βολών.
Συγκεκριμένα με την NAVTEX 352/17 η Άγκυρα δεσμεύει περιοχή νοτίως του Καστελόριζου εντός του ελληνικού FIR και δη πλησίον περιοχών που έχουν ήδη δεσμευθεί από την Ελλάδα για την διενέργεια κοινών ασκήσεων στην ανατολική Μεσόγειο με συμμαχικές δυνάμεις.
Όπως αναφέρει το onalert.gr η Τουρκία δεσμεύει – χωρίς να έχει τέτοιο δικαίωμα – περιοχή στις 2 Απριλίου, όταν σε μικρή απόσταση θα ασκούνται ελληνικά, αμερικανικά και ισραηλινά πολεμικά στο πλαίσιο της ετήσιας άσκησης μεγάλης κλίμακας “Noble Dina” με την Κύπρο για πρώτη φορά στον ρόλο παρατηρητή. Επίσης προγραμματισμένη είναι η κοινή άσκηση Έρευνας και Διάσωσης CYPFRA-02/17 μεταξύ κυπριακών και γαλλικών δυνάμεων.
[irp posts=”120460″ name=”Ελλάδα-Τουρκία: 19 τουρκικές παραβιάσεις χθες στο Αιγαίο”]
Η NAVTEX που εξέδωσε η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία:
TURNHOS N/W : 352/17
MEDITERRANEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, ON 02 APR 17, FROM 1200Z TO 1400Z IN AREA BOUNDED BY:
35 50.00 N – 029 50.00 E
35 40.00 N – 029 50.00 E
35 40.00 N – 029 20.00 E
35 50.00 N – 029 20.00 E
CAUTION ADVISED.
Υπό το πρίσμα της εμμονής της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση συγκεκριμένων ελληνικών νησιών, στο πλαίσιο πάντα της αμφισβήτισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας να δεσμεύει περιοχές ασκήσεων στο Αιγαίο, η τουρκική “απάντηση” στην ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0699/17 δεν ξενίζει κανέναν. Σύµφωνα µε την επίσηµη τουρκική θέση, που περιλαµβάνεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών το καθεστώς αποστρατικοποίησης της Λήµνου και Σαµοθράκης προβλέπεται, από το άρθρο 12 της συνθήκης της Λωζάννης και συνεχίζει να ισχύει, διότι η σύµβαση του Μοντρέ δεν την τροποποίησε στο σηµείο αυτό, καθόσον προβλέπεται η κατάργηση της αποστρατικοποίησης µόνο για τα στενά (συμπεριλαμβανομένης της Ίµβρου και Τενέδου).
Η επιλογή δε των συντεταγμένων της περιοχής που δεσμεύει η Άγκυρα μόνο τυχαία δεν είναι. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση όμως είναι η επιλογή του χρόνου από την τουρκική πλευρά. Με τέτοιο… “συνωστισμό” δυνάμεων σχεδόν ταυτόχρονα σε περιοχές που δεν απέχουν πολύ, πόσα ρίσκα εγκυμονεί για την ασφάλεια στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου η επιθυμία της Τουρκίας απλώς και μόνον να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική άσκηση;
Σημειωτέον ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετάσχει και αυτό στην Πολυεθνική Άσκηση “Ηνίοχος” με τις ασκήσεις “Αστραπή” και “Ορμή”.
Ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας Κύπρου αναφέρει οτι δύο ημέρες πριν, ξεκίνησε η πολυεθνική άσκηση “Noble Dina”, στην οποία η Κύπρος συμμετείχε με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας να αναλαμβάνει τον συντονισμό επιχειρήσεων SAR εντός περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης οι αξιωματικοί της Ναυτικής Διοίκησης επέβαιναν ως παρατηρητές σε ελληνικά και ισραηλινά σκάφη.
Σύμφωνα με πληροφορίες η “Noble Dina” έχει προγραμματισθεί να διεξαχθεί μέχρι τις 6 Απριλίου με την συμμετοχή μονάδων επιφανείας, υποβρυχίων, ελικοπτέρων και αεροσκαφών διαφόρων τύπων για την συνάσκησή τους στον πόλεμο επιφανείας και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, στην χρήση α/φων Ναυτικής Συνεργασίας, στην Διοικητική Μέριμνα εν πλω, στον ηλεκτρονικό πόλεμο όπως και στις επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής.
ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΔΩ