Η Τουρκία έχει επιστρέψει “δυναμικά” στις προκλήσεις της το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο και δεδομένου του μετώπου που έχει ανοιχτό στη Συρία, δημιουργείται μια ανησυχία και έντονος προβληματισμός στους επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου για το που το πάει.
Την περασμένη Κυριακή ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 έκανε πτήση πάνω από ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα τη νήσο Παναγιά, ανατολικά των Οινουσσών. Οι προκλήσεις των Τούρκων τα Σαββατοκύριακα είναι σπάνιες και αυτό κάτι δείχνει. Καταγράφηκε από τους Έλληνες επιτελείς ως αναβάθμιση της προκλητικότητας στο Αιγαίο.
Η νήσος Παναγιά άλλωστε είναι ένα νησί που οι Τούρκοι έχουν στοχοποιήσει και αμφισβητούν έντονα τους τελευταίους μήνες. Μην ξεχνάμε στο σχέδιο Suga για την κατάληψη της που αποσοβήθηκε την τελευταία στιγμή.
Χθες, σημειώθηκε μία ακόμη πτήση πάνω από ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα στη νήσο Ανθρωποφάγοι, στα 10.000. Το ανησυχητικό στοιχείο σε αυτή την πρόκληση είναι πώς τα τουρκικά μαχητικά παρέμειναν εντός του FIR Αθηνών επί 32 ολόκληρα λεπτά και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας ξεκίνησε αρχικά από τέσσερα μαχητικά F-16 για να πετάξουν τελικά πάνω από τους Ανθρωποφάγους τα δύο.
Διαβάστε εδώ: Η Τουρκία υποχωρεί παντού εκτός από το Αιγαίο! Πώς θα απαντήσει η Ελλάδα
Τι σημαίνει αυτό; Πως τα δύο τουρκικά F-16 έκαναν εικονική προσβολή ελληνικών στόχων και τα άλλα δύο πετούσαν σε ρόλο κάλυψης τους. Το σχέδιο τους ελάμβανε χώρα επί μισή ώρα έως ότου αναγνωριστούν και αναχαιτισθούν από τα ελληνικά μαχητικά.
Η ημέρα έκλεισε συνολικά με 41 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, οι περισσότερες εκ των οποίων σημειώθηκαν πάλι από ένα CN-235 το οποίο “όργωσε” το Αιγαίο.
Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ καταγράφηκε αυτή η εικόνα χθες, όπως και των τελευταίων ημερών και αναλύεται για να διαπιστωθεί τι ακριβώς θέλουν να κάνουν οι Τούρκοι. Θέλουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος των προκλήσεων στο Αιγαίο μετά το πραξικόπημα; Θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα πώς ασχέτως της επικέντρωσης τους στη Συρία δεν παύουν να διεκδικούν το μισό Αιγαίο;
Αυτά ίσως είναι τα καλά σενάρια, που ούτως ή άλλως οι επιτελείς του Πενταγώνου αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια. Αυτό όμως που ανησυχεί περισσότερο είναι μήπως, τώρα που ο Ρ.Τ. Ερντογάν ανέκτησε και πάλι τον έλεγχο των Ένοπλων Δυνάμεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα θελήσει να στείλει ένα μήνυμα στην Ελλάδα, η οποία δείχνει μία έντονη κινητικότητα όσον αφορά στα ενεργειακά με την Κύπρο, τον Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στο Κάϊρο προ ημερών, όπου αποφασίσθηκε η στρατιωτική συνεργασία στις ΑΟΖ των δύο χωρών ήταν η αρχή μίας σειράς συναντήσεων για τα θέματα των υδρογονανθράκων. Αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο να υπάρξουν δύο τριμερείς συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο. Η μία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και η άλλη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Υπάρχει επίσης και το θέμα του Κυπριακού. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μ. Ακιντζί δήλωσε χθες πώς το “μόνο λιμάνι για τους Τουρκοκυπρίους είναι η Τουρκία” θέλοντας να δείξει την δυσαρέσκεια τους από τις διαπραγματεύσεις και το πώς η Άγκυρα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Υπό το πρίσμα λοιπόν αυτό και δεδομένου των εξελίξεων στα δύο αυτά κρίσιμα ζητήματα η δημιουργία μίας τεχνητής κρίσης στο Αιγαίο από την Τουρκία μπορεί να είναι πιθανή και οι Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν να είναι έτοιμες. Όσο βέβαια και με ότι μπορούν μετά τη ζημιά που έχουν προκαλέσει τα μνημόνια.