Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
Ξεκίνησε την Παρασκευή τη λειτουργία του, υπό τη διαχείριση της Four Seasons, ο Αστέρας της Βουλιαγμένης.
Η ολική ανακατασκευή και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και του εξοπλισμού έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του και τα 101 υπερπολυτελή δωμάτια και σουίτες του «Αρίωνα», τα 133 της «Ναυσικάς» και οι 61 καμπάνες του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens περιμένουν να φιλοξενήσουν ξένους αλλά και Ελληνες επισκέπτες που θέλουν και μπορούν να πληρώσουν τις τιμές που ζητάει.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο λειτουργίας του η ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατήσεων της Four Seasons δέχεται κρατήσεις με κόστος από 365 ευρώ την ημέρα για ένα δωμάτιο με θέα στα πεύκα έως 2.860 ευρώ την ημέρα για μια καμπάνα με θέα στη θάλασσα. Είναι, φυσικά, τιμές «γνωριμίας» και χαμηλής σεζόν, αφού τον Αύγουστο το απλό δωμάτιο ανεβαίνει στα 870 ευρώ και η σουίτα σε 4.250. Η εμπορική τοποθέτησή του είναι σαφής: στοχεύει στη διεθνή και εγχώρια ξενοδοχειακή αγορά που απαρτίζεται από πελάτες της ανώτατης δυνατής εισοδηματικής τάξης.
Η επένδυση, συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ, συνιστά το μεγαλύτερο τουριστικό έργο που υλοποιείται αυτήν τη στιγμή στη χώρα και περιλαμβάνει την πλήρη ανακαίνιση των ξενοδοχειακών υποδομών, την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών, τη σημαντική αναβάθμιση της μαρίνας αλλά και της εμβληματικής παραλίας της Astir.
Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης του Αστέρα από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ για να φτάσουμε στα εγκαίνια.
«Είναι μια μέρα ορόσημο για πολλούς λόγους, καθώς καλωσορίζουμε τους πρώτους μας επισκέπτες στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens» αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής Sam Ioannidis, ο οποίος βρίσκεται στη Four Seasons για 27 χρόνια και ηγείται μιας ομάδας 700 άρτια εκπαιδευμένων στελεχών. «Τόσοι πολλοί από τους ανθρώπους μας είναι ντόπιοι ή Έλληνες της διασποράς που επιστρέφουν στην πατρίδα τους από όλο τον κόσμο, ή άνθρωποι που αγαπούν βαθιά την ελληνική κουλτούρα και τελικά βρήκαν την ευκαιρία να ζήσουν και να εργαστούν εδώ. Αυτή η κληρονομιά μας κινητοποιεί να μοιραστούμε το πάθος μας για τη χώρα με τους καλεσμένους μας – είτε είναι η πρώτη τους φορά στην Ελλάδα είτε επιστρέφουν σε αυτή, υποσχόμαστε να παρέχουμε μια εμπειρία που μόνο η Four Seasons μπορεί να προσφέρει» καταλήγει.
Επώνυμοι αρχιτέκτονες
Η ανακαίνιση έγινε με τη συμβολή αναγνωρισμένων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, μεταξύ των οποίων οι AETER και το K-studio, και διεθνών συνεργατών όπως οι Meyer Davis Studio και Martin Brudnizki Design Studio. Το ξενοδοχείο θα προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία πολυτελούς φιλοξενίας όλο τον χρόνο, ακολουθώντας υψηλά στάνταρ αισθητικής και τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες. H ανάπλαση της Astir Marina θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η έγκριση του προεδρικού διατάγματος, αφού έχουν ήδη ληφθεί οι σχετικές εγκρίσεις των αρμόδιων υπουργείων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβούλιου. Επίσης μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων, όμως απομένει και η διαμόρφωση του δημόσιου πάρκου στην κορυφή της χερσονήσου, για την οποία έχει δεσμευθεί η νέα ιδιοκτησία.
Πωλήθηκαν ήδη τέσσερις από τις 13 βίλες
H AGC Equity Partners ολοκλήρωσε την εξαγορά του 88,46% των μετοχών της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ στις 27 Οκτωβρίου 2016 από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, έναντι συνολικού τιμήματος 444 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία της επένδυσης, συνυπολογιζομένου του σχεδίου ανάπτυξης, αναμένεται να ξεπεράσει τα 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 200 εκατ. χρηματοδοτηθήκαν με ομολογιακό δάνειο από τις ελληνικές τράπεζες. Ενα μεγάλο μέρος των επενδυθέντων κεφαλαίων αναμένεται να ανακτηθεί σύντομα από την αξιοποίηση της έκτασης όπου βρισκόταν το κατεδαφισμένο πλέον ξενοδοχείο «Αφροδίτη» όπου και θα αναπτυχθούν 13 υπερπολυτελείς βίλες. Οι τέσσερις μάλιστα εξ αυτών έχουν ήδη πωληθεί σε Ελληνα επιχειρηματία από τον χώρο της ποντοπόρου που ειδικεύεται στα δεξαμενόπλοια, ενώ ήδη συζητείται μία ακόμη en bloc πώληση με αλλοδαπό επενδυτικό σχήμα. Προ ολίγων ημερών εγκρίθηκε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά η αρχιτεκτονική μελέτη για τα 12 κτίρια υπερπολυτελών κατοικιών εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης. Ειδικότερα, εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη για την ανέγερση των νέων, ανεξάρτητων κτιρίων κατοικιών με υπόγεια και πισίνες, οι εργασίες του περιβάλλοντος χώρου και η κοπή δένδρων, στην κάθετη ιδιοκτησία –β΄ τμήμα– του οικοπέδου της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, κατόπιν και της σχετικής ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Σημειώνεται πως ήδη από πέρυσι τον Μάιο είχε υπογραφεί μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της εταιρείας μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας για το έργο του επενδυτικού σχεδίου του συγκροτήματος. Οι νέες κατοικίες εντάσσονται ήπια στο περιβάλλον της χερσονήσου και απομακρύνεται έτσι ένας μεγάλος όγκος πεπαλαιωμένων και ερειπωμένων κατασκευών («Αφροδίτη», «9 Μούσες» κ.ά.) που επί δεκαετίες στοίχειωνε τη χερσόνησο και παράλληλα ενισχύεται η φύτευσή της στο σύνολό της. Ο συνολικός αριθμός των δένδρων υπολογίζεται πως θα υπερβεί τις 6.300, ενώ έχουν υιοθετηθεί πρωτοποριακές μέθοδοι για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Παράλληλα, βελτιστοποιείται το δίκτυο υποδομών και υιοθετούνται καινοτόμοι μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντικής παρακολούθησης της λειτουργίας του όλου συγκροτήματος
Ο τελευταίος διάσημος φιλοξενούμενος του Αστέρα Βουλιαγμένης πριν περάσει στη νέα εποχή ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ λίγους μήνες πριν είχε φιλοξενηθεί εκεί και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ομως από τις σουίτες και τις καμπάνες, τα σαλόνια και τις παραλίες, τους κήπους και τους διαδρόμους του συγκροτήματος έχουν περάσει εκατοντάδες προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς: οι Μάργκαρετ Θάτσερ, Τζίμι Κάρτερ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, Φρανσουά Μιτεράν, Μπόρις Γέλτσιν, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, Ζισκάρ Ντ’ Εστέν , Χέλμουτ Κολ, Φρανκ Σινάτρα, Ζακλίν Μπισέ, Μπριζίτ Μπαρντό, Τέλης Σαβάλας, Πολ Νιούμαν, Τζον Γουέιν, Beatles, Σαρλ Αζναβούρ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Κορίνα Τσοπέι, Αντριάνα Σκλεναρίκοβα, Πιρς Μπρόνσαν και Αρμάντ Ασάντε είναι μερικές μόνον από αυτές. Λέγεται πως στον Αστέρα ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Ιμπν Σαούντ μοίραζε για φιλοδώρημα χρυσά ρολόγια όταν έκλεινε έναν ολόκληρο όροφο στο «Ναυσικά» για τον ίδιο και τη συνοδεία του. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης όπως και ο Ιωάννης Λάτσης αλλά και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως και ολόκληρη πρακτικά η ελληνική elite και το σταρ σίστεμ του ελληνικού κινηματογράφου ήταν από τους τακτικούς θαμώνες του.
Θέρετρο της κοσμοπολίτικης Αθήνας τη δεκαετία του ’60
Ο Αστέρας ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και από το 1959 κοσμεί την πευκόφυτη χερσόνησο του Λαιμού της Βουλιαγμένης. Δύο χρόνια αργότερα, το 1961 ξεκίνησε η λειτουργία των καμπάνων του Αστέρα, ενώ μετά τα μέσα της χρυσής δεκαετίας του ’60 δημιουργήθηκε η σχολή θαλάσσιου σκι που διηύθυνε ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας. Παράλληλα, η παραλία του Αστέρα Βουλιαγμένης, μία από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη στην Αττική, καθιερώθηκε ως προτιμώμενο σημείο συνάντησης. Το 1967 εγκαινιάστηκε το ξενοδοχείο «Αρίων» και το 1979 το «Ναυσικά», ενώ το 1984 άνοιξε, χωρίς τύχη όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, το ξενοδοχείο «Αφροδίτη». Το «Αφροδίτη» κατεδαφίστηκε και στη θέση του αναπτύσσονται ήδη οι 13 εμβληματικές κατοικίες του project. Η ιστορία του Αστέρα ξεκινά όμως έναν σχεδόν αιώνα νωρίτερα, όταν ανήκε ακόμα στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη.
Η διοίκησή της είχε αρχίσει να οικοδομεί δωμάτια παραθερισμού στη περιοχή και στη Λίμνη της Βουλιαγμένης η οποία ήταν ήδη γνωστή για τις ιαματικές της ιδιότητες. Λίγες δεκαετίες μετά, κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, οι παραθεριστικές αυτές κατοικίες είχαν φτάσει να αριθμούν τις 30 και σιγά σιγά αναπτύχθηκαν υποστηρικτικά κτίρια όπως εστιατόρια και καφενεία.
Η πρώτη πρόταση για την ανάπτυξη ξενοδοχείου έγινε πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά όταν αυτός ξέσπασε κάθε σχέδιο αυτονόητα «πάγωσε». Ετσι η έκταση παρέμεινε αναξιοποίητη περί τα 15 ακόμα χρόνια, όταν το 1954 οπότε ιδρύθηκε η τουριστική και ξενοδοχειακή εταιρεία Αστήρ. Χρειάστηκαν άλλα τέσσερα χρόνια ώστε το 1958 η αρμόδια επιτροπή της Βουλής να δώσει την έγκρισή της για να εκπονήσουν σχέδιο αξιοποίησης της Βουλιαγμένης οι αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκας, Περικλής Σακελλάριος, Προκόπης Βασιλειάδης και Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας.
Το καλοκαίρι του 1960 εγκαινιάστηκε επισήμως η πλαζ Βουλιαγμένης, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ τον επόμενο χρόνο λειτουργούν οι πρώτες 76 καμπάνες και εννέα χρόνια αργότερα προστίθενται άλλες 18. Τότε άρχισαν να αναπτύσσονται τα ξενοδοχεία που σήμερα πια, υπό ξένη πλέον ιδιοκτησία, έφτασαν στο απόγειο της πολυτέλειας.