Φαγητό-Αθήνα: Στέκια σε στοές
Ποια τα καλύτερα στέκια σε στοές της Αθήνας για ποτό και φαγητό;
Κοσμοπολίτικες, εναλλακτικές και -κάποιες- ανεξερεύνητες, οι στοές της πόλης έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τις κάνουν σημείο αναφοράς για τη διασκέδαση των Αθηναίων: ψαγμένο φαγητό, υπέροχα ποτά, πανέμορφα μαγαζιά και -φυσικά- ωραίους θαμώνες.
Κάποτε ξεχασμένες, παραγκωνισμένες και εγκαταλειμμένες, οι περίπου 170 στοές της πόλης φάνταζαν αδιάφορες στους κατοίκους της Αθήνας.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, νέοι επιχειρηματίες με όραμα και πολύ κουράγιο (να αντιμετωπίσουν την ελληνική γραφειοκρατία) επενδύουν σε μικρά ή μεγαλύτερα καφέ, μπαρ, wine bistrots και cocktail bars, δίνουν ξανά ζωή στις ιστορικές στοές της πόλης και μεταμορφώνουν το αστικό τοπίο σε πόλο έλξης για αυτόχθονες αλλά και τουρίστες.
«Ομικρον»: Η νοσταλγική αυλή του Κέντρου
Ο Χρήστος Ρούσσος και η γραφίστρια σύζυγός του Κλειώ Ανδριτσάκη, είναι οι ιδιοκτήτες του «Ομικρον», που βρίσκεται στη Στοά Εμπόρων στο ισόγειο του κτιρίου του Ταμείου Εμπόρων, το οποίο ενώνει την οδό Βουλής με τη Λέκκα – εκεί βρίσκονταν τα καταφύγια του Συντάγματος που λειτουργούσαν κατά την Κατοχή.
Στον χώρο όπου κάποτε υπήρχε ένα παραδοσιακό καφενείο τα τελευταία πέντε χρόνια λειτουργεί ένα μπαράκι που έχει αποκτήσει πιστούς φίλους που χαίρονται τη γεμάτη νοσταλγία αυλή του μαγαζιού. Το ταλαντούχο ζευγάρι έχει επιμεληθεί προσωπικά τη διακόσμηση του χώρου και όποιος δεν ζήλεψε τα φωτιστικά στο μπαρ ή τα DIY τραπεζάκια ψεύδεται.
Τα καθαρά ποτά, οι φιλικές τιμές και οι DJs (τα βράδια) σε μεγάλα κέφια προσελκύουν κόσμο από τις παρακείμενες επιχειρήσεις μέχρι 25άρηδες hipsters που μόλις χειμωνιάσει ζητούν το Omikron Brandy.
«By The Glass»: Το wine bistro που θα λατρέψεις
Στην οδό Σουρή που ενώνει τη λεωφόρο Αμαλίας με τη Φιλελλήνων (στο ύψος της Ρωσικής Εκκλησίας) βρίσκεται η Στοά Ράλλη. Στο κτίριο που κατασκευάστηκε για να στεγάσει τους εύπορους πρόσφυγες που έφτασαν στην Αθήνα από τη Μικρά Ασία τα τελευταία χρόνια λειτουργεί το «By The Glass». Η ιδιοκτήτριά του Φωτεινή Παντζιά, όποτε ταξίδευε στο εξωτερικό, σκεφτόταν ότι ένα wine bistrot μέσα σε στοά λείπει από την Αθήνα.
Παρέλαβε, λοιπόν, μια κλειστή σκοτεινή στοά, την ύπαρξη της οποίας αγνοούσαν οι Αθηναίοι, και τη μεταμόρφωσε σε ένα wine bistrot όπου μπορείς να βρεις 350 ετικέτες κρασιού και να δοκιμάσεις από ομελέτες μέχρι αρνί σιγομαγειρεμένο για επτά ώρες. Μία φορά την εβδομάδα οι υπεύθυνοι του χώρου διοργανώνουν jazz βραδιές, σχεδιάζουν μεσημεριανά live, αλλά και events γευσιγνωσίας.
Η ιδιοκτήτρια αναφέρει ότι το «By The Glass» έγινε γνωστό από στόμα σε στόμα, πως στην αρχή μπορούσες να το βρεις μόνο ρωτώντας, αφού από επιλογή δεν υπήρχε ταμπέλα. «Τον συγκεκριμένο χώρο τον κυνηγούσα 15 χρόνια. Πριν μπει η υπογραφή στο συμβόλαιο είχα ήδη την εικόνα του μαγαζιού στο μυαλό μου. Οι χώροι δεν ομορφαίνουν από τα μαγαζιά, αλλά από τους ανθρώπους που συχνάζουν σε αυτούς. Εχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε από πολιτικούς και καλλιτέχνες, μα κυρίως όλους εκείνους τους Αθηναίους που θέλουν να απολαύσουν ένα καλό κρασί και φαγητό που σέβεται τις πρώτες ύλες. Θέλω οι πελάτες να αισθάνονται ότι με επισκέφτηκαν στο σπίτι και φεύγοντας να λένε: “Τι ωραία περάσαμε στη Φωτεινή!’’». Χρήσιμο tip: στο «By The Glass» υπάρχουν συνειδητά καλές τιμές.
«The Trap»: Το κρυμμένο μυστικό του Συντάγματος
To μπαρ «The Trap» των Στέφανου Δραγανιδάκη, Δημήτρη Μπενάκη (γνωστός και μη εξαιρετέος από το «Cinco») και Γιάννη Σαμαρά, κρυμμένο στη στοά της Οθωνος στο Σύνταγμα, είναι ιδανικό αν ψάχνεις ένα ωραίο κοκτέιλ και δεν θέλεις να το πληρώσεις σε τιμές Λονδίνου.
Ο χώρος είναι ό,τι καλύτερο για φλερτ, μια και τα περιορισμένα τετραγωνικά του μαγαζιού μάς φέρνουν πιο κοντά. Ο Στέφανος Δραγανιδάκης και ο Γιάννης Σαμαράς θήτευσαν στις καλύτερες μπάρες του κέντρου προτού επιχειρήσουν να δοκιμαστούν στον ρόλο του ιδιοκτήτη. Τον χώρο που κάποτε λειτουργούσε ως ουζερί ανακάλυψε ο Γιάννης Σαμαράς.
Τα παιδιά έχουν ετοιμάσει το brunch project που εγκαινιάζεται αυτές τις ημέρες, ιδανικό αν αγαπάς τα αυγά, τα μπουρίτος, τα μπέργκερ και τα bagel. Αν πάλι θέλεις πίτσα και ταλιάτα, δεν θα μείνεις παραπονεμένος.
Τον Ιανουάριο κλείνουν έναν χρόνο λειτουργίας και σχεδιάζουν μια σειρά από events με γευσιγνωσία κρασιού από Ελληνες παραγωγούς και διεθνείς αμπελώνες, καθώς και ένα φιλανθρωπικό event σε συνεργασία με τη Vans, το Color Skates και το Dark Side Tattoo Society. Ο Γιάννης Σαμαράς λέει ότι οι τουρίστες τούς έχουν ανακαλύψει μέσω Instagram και τους αναζητούν στον χάρτη και αναφέρει ότι στη στοά λειτούργησε το πρώτο ιστορικό καμπαρέ γύρω στο ’60, το «Copacabana».
To Anne De Bretagne είναι μια καλή επιλογή για το πρώτο -γιατί θα ακολουθήσουν πολλά- ποτό. Οι λάτρεις της μπίρας μπορούν να ζητήσουν την μπίρα του ζυθοποιού Αλέξανδρου Κουμάντου που δεν θα βρουν πουθενά αλλού στην πόλη.
[irp posts=”106895″ name=”Φαγητό Χαλάνδρι: Κίτσουλας – Γεύσεις απ’ το 1946!”]
«City Bistro» & «Bar de Theatre»: Στη Στοά Σπυρομήλιου η ζωή κυλά όμορφα
Όπως αναφέρει το gossiplife.gr υπάρχει μια στοά στην Αθήνα που δεν έχει κάτι να ζηλέψει από τις αντίστοιχες σε Παρίσι και Λονδίνο. Και μάλιστα βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Η Στοά Σπυρομήλιου έχει πάρει το όνομά της από τον αγωνιστή της Επανάστασης του 1821, πολιτικό και πέντε φορές υπουργό Στρατιωτικών και διοικητή της Σχολής Ευελπίδων.
Είναι το μέρος όπου ζει και βασιλεύει το κλασάτο «City Bistro», εκεί όπου συναντάς τα πιο χαμογελαστά κορίτσια στην υποδοχή, τους πιο φιλόξενους σερβιτόρους στο τραπέζι σου και τους πιο ταλαντούχους σεφ της Αθήνας στην κουζίνα.
Τα πάντα λειτουργούν ρολόι και -πιστέψτε με- δεν ξέρεις τι να πρωτοδοκιμάσεις. Τα μπιφτεκάκια κοτόπουλο με τη sweet chilly sauce είναι μια καλή πρόταση, αλλά όταν βγει η cote de veau επισκιάζονται τα πάντα. Ο head chef Νίκος Σκλήρας (στο πλευρό του ο ικανότατος Γιάννης Μακαρώνης) έχει ταΐσει όλη την καλή Αθήνα δουλεύοντας τα τελευταία 16 χρόνια στον όμιλο Πανά.
Οσο για την εσωτερική διακόσμηση του μαγαζιού; Θυμίζει μπιστρό της Νέας Υόρκης. Το ίδιο σικάτο και με πεντανόστιμες επιλογές στον κατάλογο (το κοτόπουλο με κάρι πάνω σε πουρέ γλυκοπατάτας είναι αριστούργημα) είναι το αδελφάκι του «City Bistro», το ατμοσφαιρικό «Bar de Theatre» – ιδανική επιλογή για ένα απεριτίβο πριν από την παράσταση στα γύρω θέατρα.
Στο ευρωπαϊκής αισθητικής street bar θα συναναστραφείς με τους ηθοποιούς από τα θέατρα της γειτονιάς, αλλά και περαστικούς επισκέπτες για after theatre drinks και δοκιμή εκλεκτών κρασιών από αγαπημένες επιλογές ηθοποιών. To Pimms City Cup είναι εγγυημένα υπέροχο.
«42» & «Barreldier», με ειδικότητα στα cocktails
Υπάρχει ένα μπαρ στην Αθήνα που θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί στις σελίδες του βιβλίου «Γυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπ». Πρόκειται για το «42» του Χρήστου Χουσέα στη Στοά Κεντρικού ή κατά κόσμον Στοά Μπολάνη. Εκεί συμβαίνουν θαύματα που σερβίρονται σε ποτήρι και έχουν την κωδική ονομασία Pan Galactic Gargle Blaster και 42 Ways To Leave Your Lover.
Ο μπάρμαν Ηλίας Μαρινάκης μπορεί να σου κάνει μαθήματα εξηγώντας σου ένα ένα τα υλικά των κοκτέιλ: το Nui Nui είναι ένα ποτό που περιέχει σιρόπι τσίου, δηλαδή σιρόπι με εσπεριδοειδή και κανέλα, η περιοχή Manzanilla είναι κοινός τόπος στον κατάλογο του «42» και τα φύλλα shiso είναι ξαδελφάκια του δυόσμου από την Ιαπωνία. Ο Χρήστος άφησε το παλιό ποτάδικο «Cotton Club» σχεδόν ανέγγιχτο. Στο «42» νιώθεις ότι μπορείς να γνωρίσεις από τον έρωτα της ζωής σου μέχρι τον μπάρμαν που θα σε κάνει να πιεις τουρσί λαχανικών (βλ. kimchi).
Αλλοτινοί θαμώνες του «Bar Guru Bar» μπορούν να νιώσουν άνετα, καθώς θα συναντήσουν πολλά οικεία πρόσωπα. Το «42» είναι μια μοναδική εμπειρία που δύσκολα αποτυπώνεται στο χαρτί, εκτός αν είσαι ο Ντον Ντελίλο ή ο Φίλιπ Ροθ. Το Amanda σίγουρα θα σας βοηθήσει να μπείτε στον κόσμο του «42».
Λίγα βήματα πιο κάτω ο Mario Basso, ο Μάνος Ευσταθιάδης, ο Παναγιώτης Κούρος και η Ερρικα Πολυχρονά, μια ομάδα που γνωρίστηκε σε μαγαζί πριν από επτά χρόνια και έκτοτε δεν χώρισε ποτέ, άνοιξαν πριν από δυόμισι χρόνια το «Barreldier», τον δρόμο που θα σε οδηγήσει στα βαρέλια. Είναι ένα all day bar με υπέροχη ξύλινη μπάρα που δίνει έμφαση στα παλαιωμένα κοκτέιλ (ζητήστε τους ένα με συνταγές από σπιτικά αποστάγματα και θα χαμογελάτε όλο το βράδυ).
Πρωταγωνιστεί το Negroni, ενώ ακόμη και τις Κυριακές η στοά δεν νεκρώνει, αφού από τις 12 έως τις 6 σερβίρουν υπέροχο brunch (πρωινό θα βρείτε και τις καθημερινές). Αυτά τα δύο μαγαζιά έχουν μεταμορφώσει τη Στοά Μπολάνη σε πολυσύχναστο σημείο της πόλης. Είναι οι κύριοι υπεύθυνοι που βγήκαν τα «Ενοικιάζεται» από τις βιτρίνες, γέμισε κόσμο και φωτίστηκε η περιοχή.
«Rehab»: Το αδελφάκι του «Drunk Sinatra» ξέρει από ρούμι
Το «Rehab», το μαγαζί που φιλοξενεί τη συλλογή Murano που θα ζήλευε η μαμά σου, ξεκίνησε τη λειτουργία του ως αδελφάκι του «Drunk Sinatra» στη Θησέως τον περασμένο Φεβρουάριο. To «Drunk» άλλαξε την ιδιοσυγκρασία της περιοχής τον Μάιο του 2012. Πλέον θα λειτουργούν με κοινή καρτέλα που επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος και με μενού που τα έχει όλα και συμφέρει. Ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος κάνει λόγο για τις 110 ετικέτες ρούμι στο «Rehab».
Τα μαγαζιά σε αυτή τη στοά της αγάπης (όπως την αποκαλούν οι ιδιοκτήτες Βάσω Παπαγιάννη και Θοδωρής Γαντές) έγιναν γνωστά στόμα με στόμα και πολλοί Αθηναίοι όντως έγιναν ζευγάρι στην πολυσύχναστη στοά του πεζόδρομου της Θησέως. Αξίζει να δοκιμάσετε το «Κάνε μου λιγάκι μμμμ» burger, αλλά και το «Τελευταίος πειρασμός» καλτσόνε με πραλίνα φουντουκιού.
Αποκορύφωμα κάθε βραδιάς στο «Rehab» είναι το Elevator To The Gallows με ρούμι από τη Μαρτινίκα, με τεκίλα, τσίλι, ανανά, κεράσι και τόνκα. Ο Θοδωρής Γαντές σχεδόν συγκινείται όταν θυμάται τη σκοτεινή στοά που συνάντησε πριν από μερικά χρόνια με τα κατεβασμένα ρολά από δώδεκα μικροσκοπικά εγκαταλειμμένα καταστήματα.
ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΤΟ ΑΘΗΝΑ: ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΔΩ.