Στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ 100,3 και στους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη μίλησε τόσο για τις επιτυχίες της κυβέρνησης τους πρώτους 12 μήνες, όσο και για τα λάθη.
«Δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές και όταν είναι θα το μάθετε από μένα. Όταν κρίνω ότι θα υπάρξει ανάγκη να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αυτές θα γίνουν», είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Ο Μητσοτάκης για τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα
Για τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα σχετικά με το «στήσιμο» του για τις τηλεοπτικές άδειες, που έφεραν εντάσεις στον πολιτικό κόσμο, ο πρωθυπουργός είπε πως το 2016 είχε μιλήσει και ο ίδιος στη Βουλή.
«Το 2016 επιχειρήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ. Τώρα μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες. Πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη.»
Για την προανακριτική Παπαγγελόπουλου ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε τίποτα από όλα αυτά. Η Βουλή έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση. Για τις αποκαλύψεις γύρω από ένα οργανωμένο παραδικαστικό κύκλωμα θα αποφανθεί η βουλή.»
«Η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις ζοφερές ιστορίες είναι η ενίσχυση των θεσμών. Η δημοκρατία μας είναι πιο στερεή, πιο ενισχυμένη, μεσολάβησε και η αναθεώρηση του Συντάγματος. Δικό μου μέλημα να κοιτώ στο μέλλον και ταυτόχρονα να διασφαλίζω με θεσμικό τρόπο ότι όποιαδήποτε υπόθεση θα διερευνάται.», συμπλήρωσε.
Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός είπε: «Σήμερα μπορώ να σας πω ότι υπάρχει ένα ζήτημα όταν ο κ. Τσίπρας δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις γι τον στενότερο συνεργάτη του. Οφείλει ο κ. Τσίπρας την εξήγηση και στους δικούς του υποστηρικτές. Περιμένω να ακούσω από τον κ. Τσίπρα. Η αποπομπή του κ. Παππά είναι μονόδρομος. Αλλά και πάλι αυτό αφορά τον κ. Τσίπρα. Η χώρα χρειάζεται σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Η εσωτερική αυτοκάθαρση των κομμάτων αφορά και συνολικά τη λειτουργία της Δημοκρατίας.»
Τόνισε, δε, ότι πρόκειται για «εκκωφαντική εκδίκηση της πραγματικότητας σε όσους μας κουνούσαν το δάχτυλο κρατώντας ζυγαριά βάζοντας από τη μια πλευρά το δήθεν το δικό τους ηθικό πλεονέκτημα».
Μητσοτάκης: Η λίστα των ΜΜΕ δόθηκε στη δημοσιότητα, όταν ήμασταν βέβαιοι ότι τα ποσά πληρώθηκαν και έγινε ο έλεγχος
Σχετικά με τη λίστα των ΜΜΕ και τα ποσά που χορηγήθηκαν για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η λίστα δόθηκε στη δημοσιότητα, όταν ήμασταν βέβαιοι ότι τα ποσά πληρώθηκαν και έγινε ο έλεγχος ότι οι δημοσιεύσεις έγιναν».
Και συμπλήρωσε: «Συγκρίνετε τι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν από κρατικές ΔΕΚΟ δίνονταν διαφημίσεις για να στηρίζονται έντυπα. Κι εγώ το ξέρω, κι εσείς το ξέρετε και η οικογένεια μου το ξέρει πολύ καλά. Το μόνο που θα μπορούσα να εισπράξω ως κριτική είναι ότι δεν εξηγήσαμε ότι δεν το κάναμε εμείς. Δεν είναι μαγειρεμένα τα στοιχεία. Δεν δόθηκαν με πολιτική παρέμβαση».
Μητσοτάκης: Η δυσκολότερη απόφαση ήταν η απόφασή μας να κλείσουμε τη χώρα
Τους πρώτους 12 μήνες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η κυβέρνηση κλήθηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις, όπως είπε όμως ο πρωθυπουργός η δυσκολότερη όλων ήταν εκείνη του γενικού lockdown: «Αναμφίβολα η δυσκολότερη απόφαση ήταν η απόφασή μας να κλείσουμε τη χώρα. Έπρεπε να προτεραιοποιήσουμε την υγεία των πολιτών. Γνώριζα ότι θα οδηγούσα τη χώρα σε μια βαθιά ύφεση. Ελπίζω να δικαιωθώ. Κερδίζουμε την πρώτη μάχη».
Η δυνατότητα ανάκαμψης αναμένεται να επιβεβαιωθεί, ωστόσο η χώρα είναι πιο ισχυρή απ’ ό,τι ήταν πριν, παρά την ύφεση. Αυτό αποτυπώνεται και στις μετρήσεις, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: «Αυτό που με ενδιαφέρει στις μετρήσεις είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η χώρα πάει πολύ καλά».
«Αποδείξαμε ως χώρα και κράτος ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας δύσκολες ασκήσεις όπως αυτή με τον κορωνοϊό. Όταν συζητώ με τους Ευρωπαίους, είναι σαφές ότι είμαστε μια χώρα που ξέρει και μπορεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις», σημείωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.
Όσον αφορά στην απόφαση να κλείσουν τα σύνορα της χώρας για τη Σερβία, είπε ότι «ενημερώσαμε και η απόφαση έγινε κατανοητή. Έχουμε έναν σύγχρονο αλγόριθμο που τον βελτιώνουμε και μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις».
Μητσοτάκης: Ο Ιούλιος θα είναι πολύ δύσκολος μήνας για τον ελληνικό τουρισμό
Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος επηρεάστηκε σημαντικά από την επιδημία του κορωνοϊού.
Σχετικά με τα χθεσινά στοιχειά των νέων κρουσμάτων «είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα στα χερσαία σύνορα» όπως αποδείχτηκε είπε ο πρωθυπουργός.
«Είμαστε στην αρχή ακόμα. Ο Ιούλιος είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για τον τουρισμό. Οι λίγοι που θα ταξιδεύσουν φέτος θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Για τη Σερβία ενημερώσαμε και η απόφαση έγινε κατανοητή.Έχουμε ένα σύγχρονο αλγόριθμο που τον βελτιώνουμε και μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις.»
Για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γενικού lockdown, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα ξανακλείσουμε τα σύνορα αν χρειαστεί. Αν δούμε έξαρση των επιδημιολογικών στοιχείων.»
«Ο καθένας κάνει αν πάσα στιγμή την αυτοκριτική του, δεν τα κάναμε όλα τέλεια. Δεν διστάζουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη και να τα διορθώσουμε.» είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση με τους διοικητές των νοσοκομείων.
Επίσης, σχετικά με τα δωμάτια καραντίνας είπε ότι άκουσε την κριτική της αντιπολίτευσης και το διόρθωσε. «Είναι πολύ εύκολο να ασκήσει κάποιος κριτική και να δει το δέντρο και όχι το δάσος.
Μητσοτάκης για οικονομία: Όταν χρειαστεί να υπάρξουν και άλλα μέτρα στήριξης, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η προσοχή της κυβέρνησης είναι απόλυτα προσανατολισμένη στα ζητήματα που αφορούν την οικονομία. «Όταν χρειαστεί να υπάρξουν και άλλα μέτρα στήριξης, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί και από την αποτελεσματικότητά της να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός και σημείωσε ότι πριν από την πανδημία η οικονομία πήγαινε πολύ καλά.
Όπως εξήγησε, η πρόκληση των επόμενων 12 μηνών είναι η απορρόφηση των κραδασμών της οικονομικής κρίσης και «να κάνουμε αλλαγές που υπάρχουν στο οικονομικό μας πρόγραμμα».
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι στους 12 μήνες η κυβέρνηση παρήγαγε 85 νομοσχέδια. «Κάναμε αντιμετώπιση κρίσεων», είπε. «Ξεκινήσαμε σημαντικές επενδύσεις στη χώρα», συμπλήρωσε παραμένοντας στο θέμα της οικονομίας, ενώ σημείωσε ότι «βελτιώθηκε η κατάσταση στον τομέα της τάξης και της ασφάλειας».
«Παρά τις δυσκολίες, είμαστε συνεπείς απέναντι στο ελληνικό λαό για τις δεσμεύσεις που δώσαμε», είπε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση υποστήριξε την οικονομία με ένα συνολικό πακέτο 24 δισ. ευρώ. «Θα υποστηρίξουμε την οικονομία μέχρι να έλθουν τα νέα χρήματα από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ», συνέχισε, λέγοντας ότι ο κρατικός προϋπολογισμός και οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί πόροι θα στηρίξουν την οικονομία.
Για τα περιστατικά συνωστισμού
Σχετικά με τα περιστατικά συνωστισμού σε πάρτι και πανηγύρια είπε: «Ανησυχώ από την κοινωνική χαλάρωση που βλέπω, αλλά τη θεωρώ αναμενόμενη. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας και τους συμπολίτες μας να είμαστε υπεύθυνοι».
Όπως είπε η χρήση μάσκας κατά βάση τηρείται, οι αποστάσεις όμως είναι θέμα.
«Τα πανηγύρια μας έχουν προβληματίσει. Χρειάζεται προσοχή. Δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση απαγόρευσης τους, αλλά χρειάζεται αυξημένη επιτήρηση.»
Στη συνέχεια είπε ότι εισηγήθηκε στην επιτροπή των ειδικών να καταργηθεί και ο περιορισμός των 6 ατόμων.
«Μπορούμε να περάσουμε ένα πολύ ωραίο καλοκαίρι αποφεύγοντας τις λίγες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν θέμα στη δημόσια υγεία. Διαχειριζόμαστε τα εισαγόμενα κρούσματα με επαγγελματισμό και επιτυχία. Η εκτίμησή μου είναι ότι δε θα χρειαστεί να πάμε ξανά σε γενική καραντίνα. Μπορεί να πηγαίνουμε σε στοχευόμενες καραντίνες.»
Για το άνοιγμα των σχολείων ο πρωθυπουργός είπε ότι «τα σχολεία θα ξανανοίξουν, αλλά αν έχουμε κρούσμα σε ένα σχολείο δεν θα τα κλείσουμε όλα.»
Μόνο ένα δεύτερο κύμα πολύ έντονο θα οδηγούσε σε δεύτερο κλείσιμο της χώρας, είπε.
Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου μετά την επιτυχία στον Έβρο
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, την επιτυχία στη διαχείριση της κατάστασης στον Έβρο και το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός είπε: «Είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε».
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει ορίσει ως προϋπόθεση για διάλογο να μην υπάρχει κλιμάκωση και ένταση από την πλευρά της Τουρκίας. Τόνισε, δε, ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και ότι η Ελλάδα έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της. «Πρώτη ουσιαστική σύμμαχος της Ελλάδας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.
Σχετικά με το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως δεν προέκυψε από τη διαμεσολάβηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, αλλά υπήρχε πρόθεση από μέρους του για διάλογο και επίλυση: «Είχα ενημερώσει την καγκελάριο. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές». Ωστόσο, όπως είπε, ο διάλογος της ΕΕ με την Τουρκία είναι διαφορετική υπόθεση.
Ωστόσο, όπως είπε, ο διάλογος της ΕΕ με την Τουρκία είναι διαφορετική υπόθεση. «Η Ελλάδα δεν ήταν εκείνη στην ΕΕ που επέμεινε να εξαιρεθεί η Τουρκία από το πρώτο άνοιγμα των συνόρων».
Όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο αναπόφευκτα θα έχει επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσέθεσε.
«Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που είναι αδιαμφισβήτητα, με όποιο τρόπο κριθεί κατάλληλος. Επιμένω στη διπλωματική επίλυση. Προχωράει ο φράχτης στον Έβρο.»
Σχετικά με την κατάσταση που ξέσπασε στον Έβρο και τη διαχείρισή της από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση ήταν τελείως αυτονόητη. «Ο Έβρος ήταν στο δικό μου μυαλό τελείως αυτονόητη απόβαση. Δεν προβληματίστηκα ιδιαίτερα. Αντίθετα για το κλείσιμο της χώρας έπρεπε να συζητήσω και να συλλέξω αποφάσεις. Συζήτησα με τον κ. Τσιόδρα.»
Ως προς την υλοποίηση της η πιο δύσκολη απόφαση ήταν το άνοιγμα ξανά της χώρας, υποστήριξε στη συνέχεια.
«Έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε εις πέρας τέτοιες δύσκολες ασκήσεις».