Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε αιφνιδίως την προγραμματισμένη συνάντηση που θα είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας την αντίδραση του πρωθυπουργού.
«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.
Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.
Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.
Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανάρτησε λίγο αργότερα την σχετική δήλωσή του.
Από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού προβάλλεται ως επίσημη δικαιολογία η αλλαγή προγράμματος του Ρίσι Σούνακ, ωστόσο κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι ο πραγματικός λόγος είναι η συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Αφορμή ήταν η χθεσινή συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο BBC, όπου έθεσε ξανά το θέμα, παραλληλίζοντας τα αποκομμένα τμήματα των Γλυπτών με τη Μόνα Λίζα.
Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σούνακ, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ανέφερε ότι το Λονδίνο δεν προτίθεται να αλλάξει τον νόμο για να μπορούν να δοθούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα, τονίζοντας, σε αντιδιαστολή με όσα είχε πει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ότι «τα Γλυπτά προβάλλονται καλύτερα στο Βρετανικό Μουσείο».
Σε σχέση, δε, με τον παραλληλισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα με τη Μόνα Λίζα που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν συμφωνούμε με αυτή τη λογική».
Μητσοτάκης στο BBC: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο BBC χθες, Κυριακή, αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».
Μάλιστα, παρέθεσε ένα παράδειγμα με τη Μόνα Λίζα για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του. «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
«Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά έχω υπομονή και θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις», πρόσθεσε, ενώ όταν του αναφέρθηκε ότι ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είναι θετικός στην επιστροφή των Γλυπτών, είπε: «Θα τον συναντήσω και αυτόν και τον πρωθυπουργό αύριο και θα σας πω μετά».