Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Ανοδικά άνοιξαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας ότι θα δώσει ρευστότητα έως 50 δισ. ελβετικά φράγκα (50,6 δισ. ευρώ) στην Credit Suisse.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε 1% υψηλότερα. Οι περισσότεροι κλάδοι και τα μεγάλα Χρηματιστήρια άνοιξαν σε θετικό έδαφος, με τα κέρδη να οδηγούνται από το ράλι των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες ενισχύονται κατά 2,8%.
Ο γερμανικός δείκτης DAX σημειώνει άνοδο 1,5% στις 14.955 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 1,5% στις 6.989 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 1,4% στις 7.446 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB κάνει άλμα 2,1% και ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 2%.
Οι μετοχές της Credit Suisse εκτινάχθηκαν έως και 40% το πρωί της Πέμπτης, αφότου η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.
Η ανακοίνωση για το «σωσίβιο» ρευστότητας ήρθε μετά το κραχ της Τετάρτης, κατά το οποίο οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν ακόμη και πάνω από 30%, προτού κλείσουν στο –24,24%.
Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της κεντρικής τράπεζας σκοπό έχει να «ενισχυθεί» ο τραπεζικός όμιλος αυτός, που θεωρείται συστημικά σημαντικός, ή αλλιώς πολύ μεγάλος για να αφεθεί να πτωχεύσει.
Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008
Η πρόσθετη ρευστότητα αυτή θα στηρίξει την τράπεζα στο να λάβει «τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργήσει μια απλούστερη και πιο συγκεντρωτική τράπεζα γύρω από τις ανάγκες των πελατών της» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Credit Suisse ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα προχωρήσει σε προσφορές επαναγοράς χρέους ύψους περίπου 3 δισ. δολαρίων.
Η κίνηση του να λάβει το δάνειο των 50 δισ. ευρώ αποτελεί, σύμφωνα με την Credit Suisse, «μια αποφασιστική κίνηση για την ενίσχυσή μας καθώς συνεχίζουμε την στρατηγική μετάλλαξή μας προκειμένου να προσδώσουμε μεγαλύτερη αξία στους πελάτες και τους μετόχους μας».
«Γρίφος» οι κινήσεις της ΕΚΤ
Οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών αγορών. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, όπως σηματοδότησε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον περασμένο μήνα, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος.
Εντούτοις, οι κλυδωνισμοί στις αγορές και ειδικά στον τραπεζικό κλάδο περιπλέκουν το τοπίο.
Μπορεί η Κριστίν Λαγκάρντ πριν από μερικές ημέρες να δήλωνε πως δεν υπάρχει επιτοκιακό «ταβάνι», παρά μόνο ο στόχος μείωσης του πληθωρισμού κάτω από το 2%, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, μία νέα αύξηση κατά μισή μονάδα, εντούτοις οι τελευταίες εξελίξεις – αρχικά με την πτώχευση δύο τραπεζών των ΗΠΑ, της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και κυρίως τώρα, με τη «βουτιά» της μετοχής της ελβετικής τράπεζας – επιβάλλουν δεύτερες σκέψεις.
Η πίεση, άλλωστε, ενός ακόμη sell off στις αγορές, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, δεν είναι αμελητέα.
Στην αγορά οι απόψεις διίστανται: κάποιοι εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα επιμείνει στη θέση της, ανεβάζοντας τα επιτόκια στο 3,5%. Υπάρχουν, ωστόσο και εκείνοι που εκτιμούν πως η πρόεδρος της ΕΚΤ θα ανακοινώσει την απόφαση για «φρένο» στις αυξήσεις, διατηρώντάς τα στα ίδια επίπεδα ή ανεβάζοντάς τα κατά 25 μονάδες βάσης ή και λιγότερο.
Πτώση στις ασιατικές αγορές
Νωρίτερα, οι δείκτες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν, καθώς η αναταραχή που προκάλεσε η Credit Suisse ενέτεινε τους φόβους για τις τράπεζες της περιοχής. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των συναλλαγών οι απώλειες περιορίστηκαν.
Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν σε νέο ιστορικό χαμηλό την Τετάρτη για δεύτερη συνεχή ημέρα, αφού ο κορυφαίος επενδυτής της απέκλεισε περαιτέρω στήριξη.
Στο ταμπλό τώρα, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διολίσθησε κατά 1,75%, οδηγώντας τις απώλειες στην περιοχή, και ο τεχνολογικός δείκτης Hang Seng Tech έχασε 1,39%.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,91% και ο δείκτης Shenzhen σημείωσε μεγαλύτερες απώλειες με πτώση 1,4%.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε πτώση 1,46% και έκλεισε στις 6.965,5 μονάδες, παρασυρόμενος από τους κλάδους ορυχείων και τραπεζών. Οι επενδυτές αξιολογούν επίσης τα στοιχεία για την ανεργία στη χώρα, το ποσοστό της οποίας διαμορφώθηκε στο 3,5% τον Φεβρουάριο.
Στην Ιαπωνία, ο Topix σημείωσε πτώση 1,17% και έκλεισε την Πέμπτη στις 1.937,1 μονάδες, καθώς η χώρα είδε τα στοιχεία Φεβρουαρίου για το εμπόριο να είναι χαμηλότερα από ότι αναμενόταν. Ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,8% για να τερματίσει στις 27.010,61 μονάδες.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε επίσης οριακά και έκλεισε στις 2.377,91 μονάδες, αλλά ο Kosdaq αντιστάθηκε στην πτωτική στάση και έκλεισε 0,11% υψηλότερα στις 782,0 μονάδες.