H δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega εμφανίζει τη ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 10,2 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου και κατά 8 μονάδες στην πρόθεση ψήφου. Είναι (δημοσκοπικά) εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την φθορά του κυβερνώντος κόμματος.
Η οικονομική κατάσταση, η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και η ελληνοτουρκική κρίση είναι τα προβλήματα που ανησυχούν περισσότερο τους πολίτες.
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 28,9% και υποχωρεί κατά 0,4 μονάδες από τη μέτρηση του Οκτωβρίου (29,3). Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 20,9%, μόλις 0,2 μονάδες υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα. Ετσι η διαφορά των κομμάτων βρίσκεται στις 8 μονάδες από 8,6% τον Οκτώβριο. Τρίτο κόμμα έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 11,3% (11,9% τον Οκτώβριο), με μικρή υποχώρηση 0,6 μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι δεν κερδίζει, αντίθετα χάνει από την υπόθεση των υποκλοπών.
Δημοσκόπηση Metron: Με 10,2 μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου
Το ΚΚΕ διατηρεί τις ίδιες μονάδες, 4,8%, ομοίως και η Ελληνική Λύση με 3,4%. Με μικρή άνοδο 0,4 μονάδων και στο 3,6% βρίσκεται το ΜέΡΑ25 ενώ απώλειες σχεδόν μίας μονάδας έχει το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, οι Ελληνες (1,8% από 2,7%), απομακρυνόμενο από το εκλογικό κατώφλι του 3%.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 12,4%.
Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων είναι 8,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ ενώ 4,1% των ψηφοφόρων παίρνει τον αντίθετο δρόμο. Πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ οι μετακινήσεις προς το ΠΑΣΟΚ που φτάνουν το 10% ενώ από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ είναι στο 4,8%.
Η συσπείρωση για τη ΝΔ είναι στο 72,%, για τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 67,5% (κι αυτό είναι ενθαρρυντικό για τη συνέχεια) και στο ΠΑΣΟΚ στο 76%.
Εκτίμηση ψήφου
Η Metron Analysis έκανε και την εκτίμηση ψήφου που αφορά στην εκτίμηση των ποσοστών των κομμάτων χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος (δηλαδή εξαιρουμένων των απαντήσεων όπως ‘Δεν έχω αποφασίσει’, ‘Δεν γνωρίζω’, ‘Δεν απαντώ’, ‘Άκυρο’, ‘Λευκό’).
Η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 36,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,3%, δηλαδή μια διαφορά 10,2 μονάδων με το κυβερνών κόμμα να δείχνει ικανό (με βάση αυτήν τη μέτρηση) να “χτυπήσει” την αυτοδυναμία.
Το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου παίρνει ποσοστό 14,2%, το ΚΚΕ στο 6%, η Ελληνική Λύση στο 4,3%, το ΜέΡΑ25 στο 4,5% και οι Ελληνες στο 2,3%. Στην εκτίμηση ψήφου το κατώτατο όριο για τη ΝΔ είναι 33,9% και το πάνω όριο 39,1%, για τον ΣΥΡΙΖΑ 23,9% και 28,7% και για το ΠΑΣΟΚ 12,3% και 16,1%.
Συντριπτική είναι η διαφορά στην παράσταση νίκης με τη ΝΔ να παίρνει ποσοστό 68% και τον ΣΥΡΙΖΑ 18%, αυξανόμενο, όμως κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Οκτώβριο.
Ως προς την εκλογική επιρροή και στην ερώτηση αν θα μπορούσαν να ψηφίσουν ή δεν θα ψήφιζαν σε καμιά περίπτωση, για τη ΝΔ λένε ότι θα μπορούσε να την ψηφίσει το 49% των ερωτηθέντων και ότι δεν θα την ψήφιζε 50%, μοιράζονται δηλαδή οι απόψεις.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το 62% λέει ότι δεν θα τον ψήφιζε ποτέ και το 47% ότι θα μπορούσε να τον ψηφίσει. Για το ΠΑΣΟΚ το 52% λέει ότι δεν θα το ψήφιζε και το 47% ότι θα μπορούσε. Για το ΚΚΕ λένε σε ποσοστό 76% ότι δεν θα το ψήφιζα και 23% ότι θα το ψήφιζαν.
Για το ΜέΡΑ25 τα ποσοστά αντίστοιχα είναι 76% και 21% και για την Ελληνική Λύση είναι 80% και 16%.
Τα όρια εκλογικής επιρροής της ΝΔ είναι υψηλά 89% στους κεντροδεξιούς, 78% στους δεξιούς, 59% στους κεντρώους. Μόλις 8% στους αριστερούς και 23% στους κεντροαριστερούς, ποσοστό διόλου αμελητέο.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογική επιρροή είναι 63% στους αριστερούς, 66% στους κεντροαριστερούς, 39% στους κεντρώους, 19% στους κεντροδεξιούς και 18% στους δεξιούς. Φαίνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει πρόβλημα στον κεντρώο χώρο.
Αυτοδύναμες κυβερνήσεις
Υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων τάσσεται το 51% των ερωτηθέντων στην έρευνα ενώ υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας είναι το 47%. Το 51% είναι το υψηλότερο ποσοστό τους τελευταίους μήνες ενώ υποχώρησε το ποσοστό αυτών που θέλουν συνεργασία.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ψηφίζεται με ποσοστό 37% ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17% (διαφορά 20 μονάδων) και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%. Εδώ φαίνεται να υπάρχει μια παγίωση της διαφοράς τους τελευταίους μήνες.
Ενδιαφέρουσα η ερώτηση για το ποιος πολιτικός αρχηγός θα μπορούσε να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, ερώτηση που παραπέμπει και στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Το 29% ψηφίζει τον νυν πρωθυπουργό, το 19% τον Αλέξη Τσίπρα, το 8% τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Οι καλύτεροι υπουργοί της κυβέρνησης
Πρώτος σε δημοτικότητα υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη έρχεται ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, με ποσοστό 36%. Ακολουθεί ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης (16%) και ακολουθούν ο υπ. Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης (6%), ο Β. Κικίλιας (5%), ο Χρ. Σταϊκούρας και ο Κ. Χατζηδάκης (4%).
Οικονομικό κλίμα
Αρνητική περιγράφει τη σημερινή οικονομική κατάσταση το 54% των ερωτηθέντων, έναντι μόλις 17% που τη βλέπουν θετική και 29% ουδέτερη.
Εξάλλου, το 62% εκτιμά ότι οι οικονομικές συνθήκες θα χειροτερεύσουν τους επόμενους μήνες, έναντι μόλις 13% που λέει ότι θα καλυτερεύσουν.
Κατά της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία δηλώνει το 72%, ποσοστό κατά μία μονάδα μειωμένο από τον Οκτώβριο ενώ υπέρ είναι το 16%, δύο μονάδες αυξημένο.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το 65% των ερωτηθέντων, λέει ότι θα χειροτερέψουν και το 26% ότι θα γίνουν καλύτερες.
ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ;
Και η χθεσινή δημοσκόπηση του Mega αναδεικνύει την απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη στο σύνολο των δημοσκοπήσεων, ακόμη και όταν αυτές διενεργούνται σε ΜΜΕ που βρίσκονται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Το εύλογο ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι γιατί να μην «πατήσει το κουμπί» ο Κυριάκος και να οδηγήσει ΑΜΕΣΑ την χώρα σε εκλογές όταν «γράφει» +10% απέναντι στον Τσίπρα, αλλά να το πράξει τον καυτό Ιούλιο; Είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου η οποία όμως πολύ δύσκολα απαντάτε.
Γιατί εάν δεν πάμε Ιανουάριο – Φλεβάρη σε εκλογές είναι βέβαιο πως θα συνωστιζόμαστε το κατακαλόκαιρο