Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Σταϊκούρας: «Εκτιμάται ότι τις αμέσως προσεχείς μέρες, τη Μεγάλη Εβδομάδα θα υπάρχουν περαιτέρω ανακοινώσεις του τραπεζικού συστήματος για τη βοήθεια ενήμερων δανειοληπτών».
Αυτό δήλωσε στη βουλή, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που έκανε λόγο για «τεράστια κέρδη των τραπεζών λόγω της εξωφρενικής αύξηση των επιτοκίων των δανείων και τη ταυτόχρονη εξωφρενική μείωση των επιτοκίων των καταθέσεων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, περιμένει «να ολοκληρωθεί, να συμφωνηθεί με τις εποπτικές αρχές και να ανακοινωθεί επίσημα, τις επόμενες δύο μέρες, η επιδότηση της αύξησης επιτοκίων με ανώτατο όριο επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο», ενώ διευκρίνισε ότι οι ρυθμίσεις θα αφορούν και τους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο.
« ‘Αρα θα έρθουν οι τράπεζες και θα βάλουν μία οροφή στα στεγαστικά δάνεια στο κόστος αυτών που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο για φυσικά πρόσωπα. Διότι φαίνεται ότι μέχρι εκεί μπορεί να πάει η περίμετρος που γίνεται αποδεκτή από τις Ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές. Αναμένεται αυτό να συμφωνηθεί από τράπεζες και εποπτικές αρχές τις επόμενες 48 ώρες. Θα είναι και τα δάνεια με ελβετικό φράγκο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρα καλώντας τους έλληνες τραπεζίτες να προχωρήσουν σε βιωσιμότερες ρυθμίσεις για τους ευάλωτους δανειολήπτες.
«Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να κάνει περισσότερα και για να βοηθήσει στο κομμάτι των αποδόσεων των καταθέσεων αλλά και για να βοηθήσει στο κομμάτι των δανειοληπτών οι οποίοι μπορεί να έχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες μελλοντικά εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων. Και οι διαχειριστές δανείων οφείλουν στις πολλές ρυθμίσεις που έχουν γίνει την προηγούμενη τετραετία, να τις επαναξιολογήσουν, να έρθουν πιο κοντά με τον πολίτη και να δουν πως θα του υποβάλουν βιώσιμες ρυθμίσεις. Γιατί πράγματι, την τελευταία διετία, εξαιτίας των νέων προκλήσεων και της ακρίβειας πολλοί από αυτούς που ρύθμισαν τα δάνεια τους δυσκολεύονται να τηρήσουν τη ρύθμιση. ‘Αρα θα πρέπει να υποβάλουν πιο βιώσιμες ρυθμίσεις για τη κοινωνία», υπογράμμισε σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι λύσεις δεν είναι εύκολες και αυτό γιατί υπάρχει ένα πολύ αυστηρό πλέον πλαίσιο στην Ευρώπη, όχι πάντως με το αντίστοιχο που υπήρχε την περίοδο του κορωνϊού».
Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινόπουλος, επεσήμανε ότι «είναι εξωφρενικά τα κέρδη των τραπεζών σε βάρος των καταναλωτών, οι οποίες, την ίδια ώρα που εισπράττουν εξωφρενικά επιτόκια από τους δανειολήπτες που φθάνουν στο 10% έχουν μειώσει εξωφρενικά αρνητικά τα επιτόκια των καταθέσεων με 0,1, 02 και 0,3%».
«Τα κέρδη των τεσσάρων τραπεζών έφθασαν στα 5,4 δις ευρώ, αλλά δεν κάνουν ούτε το αυτονόητο να στηρίξουν τους δανειολήπτες. Λόγω των αυξήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι δανειολήπτες αυτή τη στιγμή βλέπουν να έχει αυξηθεί πάρα πολύ το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους. Αποτέλεσμα είναι να κερδίζουν οι τράπεζες και οι δανειολήπτες να κινδυνεύουν να κοκκινίσουν τα δάνεια τους. Ρωτάμε την κυβέρνηση τι πρωτοβουλίες θα πάρει; Θα υπάρξει φορολόγηση για τα υπερκέρδη των τραπεζών; και τι θα γίνει με την κατάφωρη αδικία μεταξύ επιτοκίου δανεισμού και επιτοκίων καταθέσεων;» ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.
Ανταπαντώντας ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι πράγματι είναι αυξημένη η κερδοφορία των τραπεζών επισημαίνοντας, όμως, παράλληλα ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πιο σταθερό και μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιουσδήποτε εξωγενείς κλυδωνισμούς.
«Σήμερα πράγματι, εξαιτίας και της αυξημένης κερδοφορίας των τραπεζών είναι πιο σταθερό το τραπεζικό σύστημα από ότι ήταν το 2015 και το 2019. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα να ανταπεξέλθει σε οποιουσδήποτε εξωγενείς κλυδωνισμούς», επεσήμανε και πρόσθεσε:
«Για τέσσερεις ουσιαστικούς λόγους το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ πιο ισχυρό σήμερα από ότι ήταν το παρελθόν.
Πρώτον: έχει εξυγιανθεί το ενεργειακό των τραπεζικών ιδρυμάτων, έχει μειωθεί ο όγκος των κόκκινων δανείων τα οποία είναι πλέον στο 8,7% του συνόλου των δανείων από 44% που το παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019.
Δεύτερον: Στο ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι καταθέσεις περίπου κατά 50 δις ευρώ.
Τρίτον: Είναι ενισχυμένη η κεφαλαιακή επάρκεια τους και ο δείκτης είναι αρκετά πάνω από το ελάχιστο όριο του στο 17,5%
Τέταρτον: Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν σημαντικά κέρδη το 2022 που ανήλθαν στα 3,8 δις ευρώ μετά από φόρους. Τα 3 δις ευρώ είναι μη επαναλαμβανόμενα κέρδη τα οποία ενίσχυσαν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και επέτρεψαν στις τράπεζες να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια τους».
«Πράγματι στις καταθέσεις υπάρχει ισχυρή επιθυμία που εκφράζεται σε όλους τους τόνους από την ελληνική κυβέρνηση από το Δεκέμβριο του 2022 να αυξηθούν τα επιτόκια των καταθέσεων, όχι από όλες τις τράπεζες ταυτόχρονα, αλλά η κάθε τράπεζα διακριτά γιατί αυτό επιβάλει ο ανταγωνισμός, που ήταν πάρα πολύ χαμηλά όντως», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο Υπουργός Οικονομικών, μίλησε ακόμα για «κάποια βήματα που έχουν γίνει από τις τράπεζες τα οποία είναι αντίστοιχα του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ωστόσο πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα».
«Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια πρόκληση μπροστά μας και αυτή είναι ότι η νομισματική πολιτική, εξαιτίας του υψηλού και επίμονου πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη έχει οδηγήσει την ΕΚΤ στην άσκηση πιο συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, δηλαδή στην αύξηση των επιτοκίων και εκτιμάται, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν τα ηγετικά της στελέχη, ότι πιθανόν να υπάρξει μελλοντικά και περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της νομισματικής πολιτικής. Αυτό θα έχει δυσμενείς συνέπειες στη δανειοδότηση κρατών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και εκεί το ζητούμενο δεν είναι απλώς η ανάγνωση ή αναγνώριση του προβλήματος, αλλά η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων και πρωτοβουλιών», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας
«Οι τράπεζες κερδίζουν πάρα πολλά και ένα μέρος πρέπει να το επιστρέψουν στο λαό. Πρέπει να γίνουν πραγματικός πυλώνας ανάπτυξης και πρέπει η κυβέρνηση να επιβάλει δικαιοσύνη απέναντι στα τεράστια ποσά που κερδίζουν. Οι τράπεζες θέλουν στις ζημιές τους να είμαστε μαζί αλλά στα κέρδη τους να είναι μόνες τους», σχολίασε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
«Οι τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα και όλοι μας πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Πολιτικά κόμματα, τράπεζες και διαχειριστές δανείων. Σε αυτή τη λογική οι έντονες δημόσιες οχλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα στο τραπεζικό σύστημα, έχουν κάποια ορατά αποτελέσματα, όπως η μικρή αύξηση των αποδόσεων, που πρέπει να γίνει μεγαλύτερη στις καταθέσεις», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.