Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Σημαντικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπηση της Μetron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΜEGA.
Στο 36,4% καταγράφει η δημοσκόπηση τη Νέα Δημοκρατία, με διαφορά 8,9 ποσοστιαίων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται κυρίαρχος έναντι του Αλέξη Τσίπρα στον ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, με 19 μονάδες διαφορά.
Παράλληλα, αυξήθηκε στο 50% το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις κάλπες – μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, είπε στο κεντρικό δελτίο του ΜEGA ότι η σταδιακή στροφή των πολιτών προς την αυτοδυναμία διευκολύνει την κεντρική επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας.
Ωστόσο, η Metron Analysis εμφανίζει και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη να μπαίνει στη Βουλή με 3,5% – στην εκτίμηση ψήφου, πράγμα που αν συμβεί, τότε ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας.
Απόλυτη είναι η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας με 70% στην παράσταση νίκης – δηλαδή ποιο κόμμα εκτιμούν οι πολίτες ότι θα κερδίσει τις Εκλογές, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει στο 16%. Ιστορικά, δεν έχει υπάρξει περίπτωση ανατροπής με τόσο μεγάλη διαφορά στην παράσταση νίκης.
Σε μονοψήφια επίπεδα και συγκεκριμένα στο 9,7% έχει πέσει η πρόθεση ψήφου για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ωστόσο εμφανίζεται να ανακάμπτει μερικώς τον Ιανουάριο, καθώς η εταιρεία το είχε καταγράψει στο 8,9% τον Δεκέμβριο.
Στην εκτίμηση ψήφου, η Metron Analysis δίνει 12,4 στο ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Φαναρά να τονίζει ότι ο αρχηγός του, Νίκος Ανδρουλάκης έχει μπροστά του δύσκολα προβλήματα, τόσο με το Qatargate, όσο και με το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, που διχάζει τους ψηφοφόρους του.
Παράλληλα, αυξήθηκε στο 50% το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις κάλπες – μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Στράτος Φαναράς είπε στο κεντρικό δελτίο του ΜEGA ότι η σταδιακή στροφή των πολιτών προς την επιλογή της αυτοδυναμίας διευκολύνει την κεντρική επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας, αφού τα υπόλοιπα κόμματα στον έναν ή τον άλλον βαθμό απευθύνονται στο 47% που θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας.
Πάντως, από εκείνους που δήλωσαν υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, το 45,8% θέλει τη Νέα Δημοκρατία και μόλις το 12,8% τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, όσοι θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας στην πρόθεση ψήφου δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ 31,3% και μόλις 10,9% στη Νέα Δημοκρατία.
Υψηλές συσπειρώσεις
Υψηλή είναι η συσπείρωση για τη Νέα Δημοκρατία, στο 72,9%, με τις μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 4,2%. Στο 69,5% η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μετακινείται προς τη Ν.Δ. ένα 5,5%. Στο 66,5% βρίσκεται η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο παίρνει 4,3% από τη ΝΔ και 9,1% από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Απόλυτη είναι η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας με 70% στην λεγόμενη παράσταση νίκης – δηλαδή ποιο κόμμα εκτιμούν οι πολίτες ότι θα κερδίσει τις εκλογές, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει στο 16%. Ιστορικά, δεν έχει υπάρξει περίπτωση ανατροπής με τόσο μεγάλη διαφορά στην παράσταση νίκης.
Ωστόσο, η Metron εμφανίζει και το «κόμμα Κασιδιάρη» να μπαίνει στη Βουλή – και μάλιστα με 3,5% – στην εκτίμηση ψήφου, πράγμα που αν τελικά συμβεί, τότε θα ανέβει ο πήχης της αυτοδυναμίας, αφού η εταιρεία δίνει 3,5% στην εκτίμηση ψήφου και στο ΜεΡΑ25, μιλά δηλαδή για επτακομματική Βουλή στις κάλπες της απλής αναλογικής. Για στροφή σε «αντισυστημικές» επιλογές από μερίδα πολιτών κάνουν λόγο οι αναλυτές της Μetron Analysis – σημειώνοντας ότι τα στοιχεία ως προς την πολιτική εμπιστοσύνη των πολιτών είναι «δραματικά»: Χαμηλή έχει το 42%, μέτρια το 40% και υψηλή μόλις το 18%.
Οι επιδόσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης
Οι τέσσερις υψηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης είναι στην προσέλκυση τουρισμού με 71% θετικές απόψεις, στον ψηφιακό μετασχηματισμό με 65%, στην αμυντική θωράκιση της χώρας με 60% και στην εξωτερική πολιτική με 48%.
Οι τέσσερις χαμηλότερες επιδόσεις και ηχηρά καμπανάκια για συγκεκριμένους υπουργούς είναι στην Παιδεία με 64% αρνητικές επιδόσεις, 22% θετικές, στην εγκληματικότητα με 65% αρνητικές επιδόσεις και μόλις 21% θετικές, στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού με 65% αρνητικές και 20% θετικές, και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς με 70% αρνητικές και μόλις 15% θετικές.
Επομένως, οι «μαύρες τρύπες» της κυβέρνησης είναι η διαφθορά, ο πληθωρισμός, το έγκλημα, παρά τα στοιχεία για μείωσή του, αλλά ο κόσμος το νιώθει αλλιώς και φυσικά η παιδεία.
Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης είναι στο -36, από -39, άρα ελαφρά βελτιωμένος. Τον Σεπτέμβριο ήταν στο -52.