Σε ανακοινώσεις από τη Λάρισα, για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel, προχώρσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό όλων των πολιτών που επλήγησαν και σημείωσε ότι η έννοια της επόμενης ημέρας έχει να κάνει με την επούλωση των σοβαρών τραυμάτων που άφησε πίσω της η θεομηνία. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι τη Δευτέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής.
Σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας και εξήγησε ότι ο προϋπολογισμός θα καλύψει στο ακέραιο τις αποζημιώσεις που απαιτούνται.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε σημειώνοντας ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις διάσωσης μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά των πλημμυρών.
Όπως είπε στη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της προστασίας της δημόσιας Υγείας.
Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα θα στηρίξουμε τους πολίτες που επλήγησαν. Σε πρώτη φάση θα αποζημιωθούν η οικοσυσκευή και στη συνέχεια οι υπόλοιπες ανάγκες.
Ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει τις ζημιές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Θέλουμε να παραμείνουν στον τόπο τους και θα είμαστε μαζί τους για να τους στηρίξουμε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι θα ζητήσει έκτακτη ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς η Ελλάδα δοκιμάστηκε σκληρά από την κλιματική αλλαγή, και ότι έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο Στρασβούργο την Τρίτη για να συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Μιλώντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει αντοχές και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επενδυτική βαθμίδα.
Τέλος είπε ότι θα βρεθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, όπου δεν θα κρύψει τίποτα και δεν θα μηδενίσει τίποτα.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Τριαντόπουλος που είπε ότι αύριο ανοίγει η πλατφόρμα arogi ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι αυτοψίες για της ζημιές.
Η arogi αφορά τη στήριξη στεγαστικής συνδρομής που αφορά μέχρι 10.000, τη στήριξη σε επιχειρήσεις που φτάνει μέχρι τις 4.500, και την κάλυψη οικοσυσκευής που φτάνει μέχρι τις 6.000.
Εξειδικεύοντας τα μέτρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Λάρισα, για τους πληγέντες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος είπε:
Συνολικά, προβλέπεται κάλυψη έως 80% για επανακατασκευή κατοικιών, ενώ στις επιχειρήσεις (και τις γεωργικές) καλύπτεται το 70% της ζημιάς.
Παράλληλα, Για πολίτες ενεργοποιείται επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης με 300 έως 500 ευρώ.
Χορηγείται αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για έξι μήνες.
Τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ
Αναστολή συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες με επιδότηση 534 ευρώ για τους εργαζόμενους.
Η επιδότηση έναντι της στεγαστικής συνδρομής είναι ως 10.000 ευρώ
για στήριξη επιχειρήσεων ως 4.0000
και για κάλυψη πρώτων επισκευαστικών εργασιών και οικοσκευών ως 6.000
Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φθάνει στα 45 εκατομμύρια ευρώ.
Λ. Αυγενάκης: Δεν υπάρχει θέμα να μην αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η καύση και ταφήτων νεκρών ζώων και ήδη μεταφέρονται τα πρώτα ψυγεία – φορτηγά για διαδικασία οργανωμέενης ταφής σε επιπλέον σημεία όπως η Κοζάνη, η Αττική, τα Τρίκαλα και Καρδίτσα. Οιαποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα και ο ΕΛΓΑ έχει ήδη αρχίσει να δέχεται ατιήσεις για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες σε ζωοτροφές, τόνισε ο κ. Αυγενάκης.
Σ. Ζαχαράκη: Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το επίδομα στέγασης παρατείνονται για τρεις μήνες
Σύμφωνα με τα όσα είπε η κυρία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής συνοχής και Οικογένειας, «φιλοξενούμε από την προηγούμενη εβδομάδα οικογένειες στο Βόλο και μάλιστα επιτυχημένα να συνεχίζουμε αυτή τη φιλοξενία για ένα μήνα ακόμα. Είμαστε στη διάθεση των πολιτών για οτιδήποτε προκύψει, οικογένειες με άτομα με αναπηρία μεταφέρθηκαν στον Αμπελώνα σε μία δύσκολη συγκυρία.
Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπε ο κύριος Τριαντόπουλος, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το επίδομα στέγασης παρατείνεται για τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όποια δικαιούχα ή δικαιούχος έχει μία εγκριτική απόφαση η οποία λήγει το Σεπτέμβριο αυτόματα ανανεώνεται για τρεις μήνες ενώ αν η εγκριτική απόφαση λήγει τον Οκτώβριο αυτόματα ανανεώνεται για δύο μήνες χωρίς να χρειάζεται να κάνει καμία αίτηση»
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο, σε τέσσερις άξονες:
1: έλεγχος του νερού σε όλες τις περιοχές, στα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος, για να διασφαλιστεί ότι όταν δίνεται νερό θα είναι ασφαλές για τους πολίτες
2: έχουν αναρτηθεί οδηγίες από το υπ. Υγείας, τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυντικά και υπάρχει αυξημένος αριθμός από νεκρά ζώα, οι οδηγίες είναι αναρτημένες
3. επιδημιολογική επιτήρηση που αφορά λοιμώδη νοσήματα όπως γαστρεντερίτιδα
4. έχει ξεκινήσει Ηδη εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα δυτικού Νείλου