Σαρωτικές αλλαγές αναμένεται να επιφέρει το προσωρινό ΔΣ της Κιβωτού του Κόσμου μετά τα όσα συγκλονιστικά έχουν βγει στη δημοσιότητα.
Μετά από τις σοκαριστικές αποκαλύψεις και καταγγελίες για όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου και αφού ξεκίνησαν οι καταθέσεις στις Αρχές, το νέο, προσωρινό ΔΣ που ορίστηκε στον οργανισμό προχωρά σε αλλαγές, αφού, με κυβερνητική απόφαση, «ξηλώθηκε» η προηγούμενη διοίκηση.Κιβωτός: Ανοίγουν οι λογαριασμοί πατέρα Αντώνιου και πρεσβυτέρας -Στο στόχαστρο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Οι αλλαγές που φέρνει το νέο ΔΣ για να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της Κιβωτο
Για να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των δομών του κόσμου και την προστασία των παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτές, το νέο ΔΣ ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και με έγκριτο δικηγορικό γραφείο. Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οργανώνεται ομάδα με έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η σωστή καθημερινή λειτουργία των δομών της Κιβωτού του Κόσμου.
Εξάλλου, εκτός από τις καταγγελίες για κακοποιητική συμπεριφορά και για ασέλγεια, στο στόχαστρο των Αρχών μπήκαν και τα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου, με εντολή για έλεγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς του πατέρα Αντώνιου και άλλων προσώπων, καθώς μπήκαν στο μικροσκόπιο της ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος τα περιουσιακά στοιχεία όσων σχετίζονταν με τα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου.
Η ανακοίνωση του νέου ΔΣ της Κιβωτού για τις σαρωτικές αλλαγές που έρχονται
Με μοναδικό γνώμονα την ευημερία των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου», αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και με απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της πολιτείας αναλαμβάνοντας την μεταβατική διοίκηση του φορέα.
Πρώτο μέλημα μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των δομών για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών.
Για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο.
Επίσης, οργανώνεται ομάδα με έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η σωστή καθημερινή λειτουργία των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου».
Παράλληλα, είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στην κοινωνία των πολιτών.
Θα ακολουθήσουν τακτικές ενημερώσεις
Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου»
Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ιωάννης-Σπυρίδων Τέντες, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Ιωάννης Παπαδάτος, παιδίατρος, τ. διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».
Γιώργος Πρωτόπαπας, γενικός διευθυντής των «Παιδικών Χωριών SOS».
Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου».
Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά».
Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Γραφείου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Οι τρεις υποχρεώσεις του νέου ΔΣ της Κιβωτού
Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ένα έτος.
Το νέο ΔΣ καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα, αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο.
«Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη, έχουν αποδείξει στη διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να αντεπεξέλθουν. Ως υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.
Ποιοι ήταν στο ΔΣ της Κιβωτού που ξηλώθηκε
Η πρόεδρος, σύζυγος του πατέρα Αντώνιου, πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, δύο αλλοδαποί πρώην τρόφιμοι, ένας προπονητής μπάσκετ και μια κοινωνική λειτουργός αποτελούσαν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», σύμφωνα με την καταχώριση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο που δημοσιεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2022, με θητεία δύο έτη.
Πολλοί μιλούν για ένα ΔΣ ελεγχόμενο, με τη σύζυγο του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου να έχει «προεδρική» εποπτεία και εκπροσώπηση. Ένας 35χρονος Ιρακινός πρώην τρόφιμος που απέκτησε το 2017 την ελληνική ιθαγένεια, καθώς είχε ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα την 30ή/6/2006, έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως και ένας ακόμη με την ίδια διαδικασία.
Ένα ακόμη πρώην μέλος του ΔΣ είναι προπονητής μπάσκετ, όπως επίσης και μια κοινωνική λειτουργός, η οποία, εκτός των άλλων, φαίνεται να οργάνωσε το 2019 τη δομή της ΜΚΟ στην Καλαμάτα, σε χώρο που είχε παραχωρηθεί από δωρεά επιχειρηματία.
Γενικός διευθυντής της ΜΚΟ ήταν αλλοδαπός πρώην τρόφιμός της, ενώ υπεύθυνος επικοινωνίας επίσης πρώην τρόφιμος της Κιβωτού.
Κιβωτός: Ανοίγουν οι λογαριασμοί πατέρα Αντώνιου και πρεσβυτέρας -Στο στόχαστρο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο της ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μπαίνουν τα περιουσιακά στοιχεία όσων σχετίζονταν με τα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου.
Ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης έδωσε εντολή να ελεγχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και ο τρόπος κτήσης ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων του πατέρα Αντώνιου, στενών συγγενών του και όσων είχαν σχέση με την οικονομική διαχείριση της Κιβωτού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της οργάνωσης.
Πλεόνασμα 1 εκατ. είχε ετησίως η Κιβωτός του Κόσμου
Μετά από τη «χιονοστιβάδα» καταγγελιών για την Κιβωτό του Κόσμου, οι Αρχές ερευνούν, εκτός από τη συμπεριφορά των στελεχών της, και τα οικονομικά του οργανισμού.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το MEGA στο ρεπορτάζ του, οι ισολογισμοί της Κιβωτού δείχνουν ότι ο οργανισμός είχε ετησίως έσοδα 4-5 εκατ. ευρώ, ενώ εμφανιζόταν ετήσιο πλεόνασμα που κυμαίνονταν από 500.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ. Να σημειωθεί πως η Κιβωτός του Κόσμου δημοσίευε στο ίντερνετ ανά διαστήματα πόσα χρήματα είχε συγκεντρώσει για φαγητό, θέρμανση και άλλες δαπάνες.
Στις αναρτήσεις της Κιβωτού αυτές εμφανιζόταν στέρηση εσόδων, ενώ ο οργανισμός είχε πλεόνασμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι τα παιδιά έχουν καταγγείλει ότι υποχρεούνταν σε νηστεία και έτρωγαν σπάνια κρέας. Επίσης, αναφέρεται στις καταγγελίες ότι η ποιότητα του φαγητού δεν ήταν καλή και ότι φιλοξενούμενοι σε δομές της Κιβωτού έχουν πάθει δηλητηριάσεις.
Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησαν οι καταθέσεις -Στην Εισαγγελία Ανηλίκων πρώην εργαζόμενος σε δομή
Την ίδια ώρα, πρώην εργαζόμενος σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου βρέθηκε σήμερα στην Εισαγγελία Ανηλίκων προκειμένου να καταθέσει στις Εισαγγελείς που ερευνούν τις καταγγελίες για κακοποιήσεις φιλοξενούμενων παιδιών από πρόσωπα του ΜΚΟ.
Ο μάρτυρας που στο παρελθόν έχει εργαστεί για την Κιβωτό, είναι από τα πρόσωπα τους ισχυρισμούς των οποίων θα εξετάσουν ενδελεχώς οι Εισαγγελείς Ανηλίκων Αικ. Κοπελάκη και η Δάφνη – Κυριακή Τσιχλή που ερευνούν την ενδεχόμενη διάπραξη των αδικημάτων της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και του πλημμελήματος της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων.