Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στις υγειονομικές Αρχές η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού. Στους ειδικούς έχει σημάνει συναγερμός, καθώς εντοπίστηκαν και στην Ελλάδα τα πρώτα δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής της Όμικρον, της Όμικρον 2.
Πρόκειται για ταξιδιώτες που έφτασαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό, σύμφωνα με πληροφορίες. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τα αποτελέσματα του ελέγχου των δύο ταξιδιωτών βγήκαν σήμερα και ήταν θετικά.
Τα δείγματα των ταξιδιωτών έχουν σταλεί προς γονιδιωματική ανάλυση, στο ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Η υποπαραλλαγή του στελέχους Omicron BA.2, έχει λάβει το παρατσούκλι «stealth Omicron», καθώς φαίνεται να περνά κάτω από τα ραντάρ ανίχνευσης των διαγνωστικών εργαλείων όπως ακριβώς τα αεροσκάφη stealth, εγείροντας φόβους ότι πρόκειται για μια ακόμη πιο μεταδοτική έκδοση της Omicron που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερα επιδημικά κύματα της Covid-19 παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η Omicron (B.1.1.529), έχει τρία κύρια «υποστρώματα», τα BA.1, BA.2 και BA.3. Από τις 23 Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν εργαστηριακά ήταν BA.1. Αλλά τώρα, η άνοδος του BA.2 στη Δανία και αλλού (όπως στο Ισραήλ, το Βέλγιο και την Ινδία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην Ελλάδα) υποδηλώνει ότι το BA.2 μπορεί να ξεπεράσει το BA.1.
Χθες Πέμπτη, η Δανία ανέφερε ότι το υποστέλεχος BA.2 της Omicron αντιπροσωπεύει σχεδόν τα μισά κρούσματα της χώρας και γρήγορα εκτοπίζει το BA.1. Η Δανία ανέφερε ότι από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου, το BA.2 από το 20% των μολύνσεων COVID-19 στη Δανία έφτασε να αφορά στο 45%. Την ίδια περίοδο, τα κρούσματα COVID στη Δανία έφτασαν σε υψηλά επίπεδα. Η Δανία καταγράφει πάνω από 30.000 νέα κρούσματα ημερησίως αυτή την εβδομάδα, δέκα φορές περισσότερα κρούσματα από τις κορυφές στα προηγούμενα κύματα.
«Βάσει των προκαταρκτικών αναλύσεων δεν δείχνει διαφορές στις νοσηλείες το BA.2 σε σύγκριση με το BA.1», ανέφερε την Πέμπτη το Ινστιτούτο Statens Serum της Δανίας συμπληρώνοντας ότι «αναμένεται ότι τα εμβόλια έχουν επίσης επίδραση κατά της σοβαρής νόσου που προκαλεί το από BA.2».
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το υποστέλεχος BA.2 της Omicron μπορεί να έχει 28 μοναδικές μεταλλάξεις σε σύγκριση με το BA.1, ακόμη και όταν τα δύο αυτά στελέχη έχουν κοινές 32 μεταλλάξεις.
«Τέτοιες διαφορές μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικές ιδιότητες, για παράδειγμα, όσον αφορά τη μολυσματικότητα, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ή τη σοβαρότητα. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν τα BA.1 και BA.2 έχουν διαφορετικές ιδιότητες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου Statens Serum.
Όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το BA.2 στη Νότια Αφρική στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, οι επιστήμονες πίστευαν ότι θα ήταν πιο δύσκολο να εντοπιστεί από την αρχική παραλλαγή της Omicron. Το αρχικό στέλεχος BA.1, έχει μια μετάλλαξη -τη διαγραφή στο γονίδιο «S»- που εμφανίζεται στις τεστ PCR, καθιστώντας εύκολο να ειπωθεί εάν κάποιος έχει μολυνθεί με την Omicron. Το BA.2 δεν έχει την ίδια μετάλλαξη, κερδίζοντας έτσι το παρατσούκλι “stealth Omicron”.
Ωστόσο σύμφωνα με νεότερα δεδομένα το ΒΑ.2 δεν παραμένει και τόσο κρυφό όσο φαινόταν αρχικά. Οι ειδικοί λένε ότι εμφανίζεται στα τεστ PCR, όχι απαραίτητα με τον ίδιο τρόπο όπως το BA.1.
«Το BA.2 είναι ανιχνεύσιμο με PCR… Ανάλογα με το τεστ PCR που χρησιμοποιείται, μπορεί να μη μοιάζει με το BA.1. Αλλά θα εξακολουθεί να δίνει ένα θετικό αποτέλεσμα», έγραψε στο Twitter ο Κορνίλιους Ροεμερ, από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας της Ελβετίας.
Ωστόσο, η παραλλαγή εγείρει ανησυχίες επειδή υπάρχουν πρώιμα «σημάδια» ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος της Omicron.
«Η εξέλιξη σε πολλές χώρες αποδεικνύει ότι το BA.2 μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό πιο μεταδοτικό από το BA.1», έγραψε στο Twitter την Τετάρτη ο Τομ Πικοκ, ιολόγος από το Κολέγιο Imperial του Λονδίνου.
Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το BA.2 είναι τόσο διαφορετικό από το αρχικό στέλεχος της Omicron που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να το χαρακτηρίσει ως παραλλαγή ανησυχίας – που προορίζεται για παραλλαγές που δείχνουν αυξημένη μεταδοτικότητα, μεταξύ άλλων παραγόντων – και να του δώσει το δικό του όνομα.
«Νομίζω ότι το πιο υπεύθυνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να συσχετίσουμε το BA.2 ως μια εντελώς διαφορετική παραλλαγή, που ξεπερνά το BA.1», έγραψε στο Twitter ο Σάι Φλέισον, ερευνητής στο Κεντρικό Εργαστήριο Ιολογίας της Ισραηλινής κυβέρνησης.