Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Την ανάγκη να ξεκινήσει η συζήτηση για πιθανή πολιτική λύση για την πολεμική σύρραξη μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στη διεθνή διάσκεψη που διεξάγεται στο Παρίσι τονίζοντας ότι «εν τέλει θα είναι ο μόνος διαρκής τρόπος να διασφαλίσοιυμε τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή». Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «προϋπόθεση για μακροημέρευση της ειρήνης το παλαιστινιακό κράτος».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, επίσης, ότι «δεδομένης της εγγύτητας της Ελλάδας στην περιοχή αναμένουνμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια παροχής άμεσης βοήθειας στη Γάζα».
Όπως σημείωσε «συζητήσαμε εκτενώς με την Κύπρο τη συνεισφορά για έναν θαλάσσιο διάδρομο. Υποστηρίζουμε πληρως την παροχή ανθρωπιστικκή βοήθειας στη Γάζα με αυξημένο τρόπο πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο δια θαλάσσης».
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάσκεψη του Παρισιού
«Το πιο δύσκολο είναι να βρεθεί ένας ασφαλής χώρος εκφόρτωσης και βεβαίως να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του δρομολογίου. Αν αυτοί οι όροι μπορούν να εκπληρωθούν η Ελλάδα θα παράσχει με κάθε δυνατό μέσο τη βοήθειά της και βεβαιώς περιμένουμε τη βοήθεια όλων όσων γνωρίζουν τη γεωργραφία της περιοχής να συνδράμουν» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε, επίσης, τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες ζωών προσθέτοντας ότι «Ελλάδα και Κύπρος γειτινιάζουν με την περιοχή» και στο πλαίσιο αυτό «είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε κάθε προπσπάθεια για ανακουφιση του πόνου» υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη στείλει ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος.
Αναλυτικά η παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο των εργασιών της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης για τους Αμάχους στη Γάζα
Επιτρέψτε μου καταρχάς να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Macron για τη διοργάνωση της σημερινής διάσκεψης, η οποία δυστυχώς πραγματοποιείται με φόντο την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή. Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για την απώλεια αθώων πολιτών. Οι πρώτες μας σκέψεις είναι με τις οικογένειες των θυμάτων καθώς και με τις οικογένειες των ομήρων. Και, βέβαια, ανησυχούμε βαθύτατα για την κλιμάκωση στο πεδίο τις τελευταίες ημέρες.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στο πεδίο και να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια όσων έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο προκειμένου να σώσουν άλλους.
Η Ελλάδα -μαζί με την Κύπρο- είναι μια χώρα στην κοντινή γειτονιά και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της δυστυχίας των ανθρώπων. Έχουμε ήδη στείλει αεροπορικώς ένα πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, στο αεροδρόμιο El Arish. Δεδομένης της εγγύτητας της Ελλάδας με το Σινά, θα ήμασταν έτοιμοι να παίξουμε σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον νεοσύστατο αεροδιάδρομο που θα μπορούσε να παράσχει βοήθεια πολύ γρήγορα, προκειμένου αυτή η αρωγή να εισέλθει στη Γάζα από το νότο.
Έχουμε επίσης συζητήσει εκτενώς με την Κύπρο τη συμβολή μας στην ιδέα ενός θαλάσσιου διαδρόμου. Υποστηρίζουμε ένθερμα αυτό που είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσον αφορά την παροχή αυξημένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, που μόνο ένα πλοίο μπορεί να μεταφέρει. Η κυπριακή πρόταση είναι καλά μελετημένη. Θεωρώ ότι η πιο δύσκολη πτυχή είναι να προσδιοριστεί μια κατάλληλη ζώνη αποβίβασης στη νότια Γάζα, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες λιμενικές υποδομές και, φυσικά, να διασφαλιστεί η ασφάλεια της διαδρομής, κάτι που θα απαιτήσει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων.
Εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να παράσχει ακτοπλοϊκά μέσα για να συνδράμει σε αυτό το σχέδιο και θα προσβλέπει σε παροχή βοήθειας σε θέματα logistics από όλους τους εμπλεκόμενους, ιδίως εκείνους που γνωρίζουν τη γεωγραφία της περιοχής με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
Δεν θα επαναλάβω τις θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στη σύγκρουση συνολικά. Δεν είναι ούτε ο κατάλληλος τόπος ούτε ο κατάλληλος χρόνος για να το κάνω. Επιτρέψτε μου να κλείσω, κ. Πρόεδρε, επαναλαμβάνοντας αυτό που είπατε, την ανάγκη να αρχίσουμε να συζητάμε τώρα για μία πιθανή πολιτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση, η οποία τελικά θα είναι ο μόνος δυνατός τρόπος για να εξασφαλίσουμε ειρήνη που θα έχει διάρκεια στην περιοχή.
Η ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους αποτελεί προϋπόθεση για μακροχρόνια ειρήνη στην περιοχή και η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη δυνατή οδός που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.